Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Dubaiban is sztár a Porond csillaga

Makó - A makói Nagy Ferenc tizennégy évesen kezdett artistának tanulni, és ma már rendszeresen fellép külföldön, tévéműsorokban szerepel. Eljutott már Dubaiba és Japánba, díjakat nyert itthon és külföldön.
Fáradt, de mosolyog Nagy Ferenc (26) makói születésű artista, aki nemrég érkezett haza a Maros-parti városba egy ukrajnai cirkuszfesztiválról, amelyen két különdíjat is nyert.

– A pörgést szeretem a legjobban, és azt, hogy folyamatosan új helyeket, új embereket ismerek meg – mondta Nagy Ferenc. Külföldön dolgozik a legtöbbet, rendszeresen fellép nagycirkuszokban Dubaiban és Japánban, de van, hogy sátorcirkusszal vándorolnak városról városra 8 hónapon keresztül. – Mindkettőt szeretem. A lakókocsis vándorlásnak persze más a hangulata, mint egy ötcsillagos hotelnak Dubaiban. Ott még a kezed sem moshatod meg magad, külön ember van rá, hogy kinyissa a csapot – mondta az artista.

Fotó: DM
Fotó: DM

Nagy Ferenc édesapja hatására 12 évesen döntötte el, hogy artista lesz. – Nagyapám zenészként cirkuszokban is fellépett, édesapám sokszor megnézte őt. Ott jött az ajánlat, hogy felviszik őt az artistaképzőbe, de anyagilag nem tudták volna megoldani. Apámmal épp egy budapesti cirkuszi műsort néztünk a tévében, amikor felvetette, hogy próbáljam meg én. 14 évesen elkezdtem az artistaképzőt – idézi fel az indulást Nagy Ferenc. Zsonglőrködést, pantomimot, balettet és akrobatikát tanult négy éven át a fő szakja, a röhnrad mellett. A röhnrad egy ember nagyságú guruló kerék, amelyben az artista különböző trükköket művel. Véletlenszerűen jött a röhnrad, a tanárai erre osztották be, és megszerette.

Nagy Ferenc tanulóéveit egy angliai sátorcirkuszban töltötte, akkor még kirendelt ügynök – a híres Eötvös bohóc – intézte nekik a munkát az artistaképző elvégzése után. – Mi építettük, bontottuk a cirkuszt, este felléptünk, fárasztó volt – emlékezett vissza. Miután elérte azt a szintet, hogy nemzetközi fesztiválokra mehessen, beindult a karrierje, cirkuszigazgatók, ügynökök figyeltek fel rá.

Nagy Ferenc tüzes előadásával két díjat is nyert. Fotó: DM
Nagy Ferenc tüzes előadásával két díjat is nyert.
Fotó: Kristóf Krisztián

– Jó lenne megvalósítani egy színvonalas cirkuszi show-t vidéken, ahol nem a jegyárus a késdobáló – mondta. Szerinte Magyarországon beérik az olcsó, de kevésbé igényes produkciókkal.

Nagy Ferenc folyamatosan vesz részt nemzetközi versenyeken. Németországban és Franciaországban is díjazták már a tehetségét. Külföldi tévéműsorokban is már többször szerepelt. Magyarországon is nyert különdíjat, és tavalyelőtt A porond csillagának választották a budapesti cirkuszfesztiválon. A Fővárosi Nagycirkuszban és Baján is fellépett már, legközelebb a Margit-szigeti Szabadtéri Színpadon láthatják a nézők július végén.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliót ad Makó a kárpátaljai óvodára

500 ezer forinttal segít Makó önkormányzata abban, hogy a kárpátaljai Beregrákoson magyar nyelvű óvoda létesüljön. Tovább olvasom