Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Dupla forgalom, dupla szmog Makón

Nemcsak kényelmetlen, egészségtelen is a hatalmasra duzzadt, Makót átszelő nemzetközi forgalom, hiszen a kétszer több kamion kétszer több füstöt is okád a levegőbe. Az út mellett lakók szenvednek a szmogtól, a helyzet a melegnek ígérkező nyáron ennél csak rosszabb lehet.
Egymásnak ellentmondó adatok keringenek azzal kapcsolatban, mennyivel is növekedett Románia és Bulgária uniós csatlakozásával a 43-as főút forgalma. A legcsekélyebb becslések is a tavalyi áteresztett járműmennyiség duplájáról beszélnek. Makó egyik internetes fórumán a blogolók szerveztek önkéntes járműszámlálást: egy átlagos pénteki napra 2466 kamion és nemzetközi járatban közlekedő busz esett – autók és helyközi járatok nélkül! A többszörösére növekvő forgalom következménye: a környezetterhelés is többszörösére nő. A főút mellett mindenütt átható benzin- és olajfüstszag terjeng, a növények levelén bűzös por telepszik meg – a nyár közeledtével a belváros egyszerűen fuldoklik, erről beszélnek a közelben élők.

Tüdőbetegséget okozhat

Bár egyelőre nincs pontos adat azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi hónapokban mennyivel nőtt a környezetterhelés mértéke Makó belvárosában, érezhető, hogy a korábbi duplája a szmog – mondta dr. Bugyi Györgyi, az ÁNTSZ makói megbízott tiszti főorvosa. A növekvő károsanyag-koncentráció közrejátszhat a tüdő- és hörgőbetegségek kialakulásában, de a füst és az emelkedő megbetegedésszám közvetlen kapcsolata tudományosan csak hosszabb idő eltelte után bizonyítható. Mindemellett a főorvos asszony javasolja: az út mellett élők, ha tehetik, ne a 43-as felé eső ablakon keresztül szellőztessenek.

– Most, hogy tartósan melegebb az idő, sokkal érezhetőbb, mennyivel is egészségtelenebbé vált a belváros – osztotta meg velünk tapasztalatát a makói Miklós Attiláné. – Az egészségkárosodás mellett félünk, hogy a házunk falán is egyszer csak megjelenik az a kormos piszokréteg, amit eddig csak a nagyvárosok forgalmas útjai mentén lehetett látni. A füstös levegő mellett a zaj is épp a duplája az eddiginek. Félő, hogy ez hosszabb távon jelentősen csökkenti az út menti ingatlanok értékét.

Tóth Ildikó azon tűnődik, merre tologathatja babakocsival kisgyermekét. Tavaly szinte mindennap sétáltak egyet a belvárosban, a főút mellett, most már inkább vállalja, hogy tovább tart a délelőtti körút, de inkább a főúttól távolabb eső, parkosabb tereket választja.

– Nagyon zavaró a növekvő szmog és a zaj is. Az út felé eső teremben gyakran inkább nem vállalom a szellőztetést, csakhogy ne jöjjön be a ricsaj és a bűz, de az áldatlan helyzet miatt nagyon sokan panaszkodnak – mondta lapunknak Bálint József, a belvárosi általános iskola igazgatója.

A közvetett egészségkárosítás mellett a gyerekek épségének közvetlen veszélye is jelentősen megnőtt: a hetekben elütötték az iskola egyik tanulóját a suli előtti gyalogátkelőn, amire eddig nem volt példa. Szerencsére a baleset nem járt súlyos sérüléssel, de az igazgató szerint elgondolkodtató, hogy milyen hatással van mindez a gyerekekre és a szülőkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek a Maros-parti majálison

Ragyogó idő, szórakoztató programok sokasága és portékáival több mint kétszáz árus csalogatta ki a… Tovább olvasom