Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Eddig 39 milliárdot fektettek a makói gázmező feltárásába

Makó - 2012-ben kezdődik a makói gázmezőn a kitermelés, és igenis realitás, hogy az éves magyar szükséglet egy az egyben fedezhető innen – mondta Szabó György Makón.
A TXM Kft. ügyvezetője gazdaságtörténeti mérföldkőnek nevezte a cége, valamint az ExxonMobil és a Mol együttműködését. A makói gáz a világsajtóban is téma: szakértő szerint a kitermelés révén nem függne annyira Magyarország és a térség az orosz szállítástól.

A napokban a makói kistérségi társulást tájékoztatta a makói gázmezőn folyó munkákról Szabó György, a TXM Kft. igazgatója. Azt mondta, valóban új fordulatot vett a Falcon Oil & Gas óriásvállalat magyarországi gázfeltárási projektje. Gazdaságtörténeti lépés volt a „Makó-árok" nevű bányatelken a nemzetközi olajipar legjelentősebb szereplőjével, a világelső ExxonMobillal és a Mollal kötött szerződés. A kft. ügyvezetője kiemelte: ehhez mérhető mérföldkő csak a magyarországi olajtermelés lehetőségeit megteremtő, 70 évvel ezelőtti amerikai befektetés volt, amelyre szerződést az Exxon jogelődje kötött a magyar állammal, 1935-ben.

Gázkút a csanádpalotai út mellett. Van fantázia a makói gázmezőben. Fotó: Miskolczi Róbert
Gázkút a csanádpalotai út mellett. Van fantázia a makói gázmezőben.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Az Exxon hosszú idő után először a Makó-árok feltárásáért hagyja el az Egyesült Államok határait, ami jelzi a projektben rejlő lehetőségeket. Mindez számottevő technológiai segítséget is jelent majd a közös kitermeléshez, amely feltehetően 2012-ben indulhat. A TXM a bányatelek északi részén folytatja majd a tevékenységét – mondta az igazgató, akitől megtudtuk: ez Makó és Hódmezővásárhely térségét jelenti. A kitermelés irányítását az Exxon vállalta.

A TXM vezetője összefoglalta: eddig cégük 250 millió dollárt – közel 39 milliárd forintot – fektetett be a magyar projektbe, és az utóbbi években összesen csaknem ezer ember került munkakapcsolatba a „makói gázzal": a TXM emberei mellett az alvállalkozók és szolgáltatók is.

Szabó György: A TXM-nél várjuk minden angolul beszélő munkavállaló jelentkezését. Fotó: Karnok Csaba
Szabó György: A TXM-nél várjuk minden angolul beszélő munkavállaló jelentkezését.
Fotó: Karnok Csaba

– A tervek szerint a hazai éves 15 milliárd köbméteres földgázigény kitermelése belátható időn belül realitássá válhat, megváltoztatva a kistérség arculatát. Továbbra is foglalkoztatunk külföldieket, de természetesen az olajvállalatnak és alvállalkozóinak is az az érdeke, hogy minél több feladat ellátására vegyen föl helybelit – mondta Szabó György.

Függetleníthetjük magunkat

Magyarország jelenleg 80 százalékban orosz forrásokból fedezi gázszükségleteit, és a térség több országában is hasonló az oroszfüggőség – írja Vladimir Socor Közép-Európa-szakértő az Eurasia Daily Monitor című kiadványban. A makói gáz, amelyet Magyarországon kívül a környező országokba is szánnak, enyhítheti ezt a függést, legalábbis lelassíthatja annak erősödését, amelyet a Gazprom a Déli Áramlat vezetékkel törekszik elérni.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Sziszifusz 2009. november 25. 14:47
  „Majdnem jó a meglátás szinte mindegyik hozzászólásnál. A tévedés csak annyi, hogy igazából nem vagyunk rászorulva sem az orosz gázra, sem a villamosenergiára. Kérdés jelenleg az, hogy Orbán hogyan próbálja neki hasznosan átjátszani a makói-árok gázkincsét és a gőzenergiát, és a termálvíz kitermelést a legtöbbet ajánlónak. Ez sajnos politikai fegyver, és esélynövelő a kezében! 1989-1995 között számos szeizmikus mérést végeztünk nem csak a jelzett területen, de az ország rendkívül fontos, potenciálisan kiaknázható pontjain is. A mérések eredményei alapján beigazolódott nem csak a makói árok, de több alföldi 3800-6200 m közötti gázlencse (pl. a halasi, kömpöci 2-5 milliárd m3-es), és nagyobb gázmezők létezése. GY.J. főgeológussal ráfúrásokat indítottunk, szinte 100%-os pontossággal és eredménnyel, de Szabó Ivánéknak nagyon sűrgős lett eladni koncesszióban mindent. 1990-ben a Világbank már tudta, hogy Tiszaalpáron 5400 m-ben 1200 bar gőzt fogtunk (min. 500 MW). A kutat betemettették, mondva, "szemetes" a gőz, nem tervezik a gőzenergia hasznosítását (az NSZ3 fúráspont esetében ezért van folyamatban a per).
  Még egy világbankos fúrást engedéyeztek, amiből a Halas dél-I-es 4800 m-ig elkészült. A továbbfúrást már nem engedélyezték, mivel az alpári már bizonyította, hogy a gőzenergia bárhol az országban síkvidéken kinyerhető!
  Több száz kút esetében kivehető termálvíz, több száz kút nem lett rekultiválva (betemetve, helyreállítva a környezetet), mert visszatartották a "későbbi értékesítésre"! F. R. volt megbízva a kutak országos felügyeletével, valamint az értékesítés és felhasználás meggátolásával. A 4-es metró árából az egész ország energiaellátása fedezhető lenne, de ez nem állt érdekében egyik politikai vezetésnek sem, mert számukra csak akkor ér valamit, ha közvetlen hasznot hoz a számukra, vagy számottevő támogatást kapnak érte!
  Régen nem arról szól a fáma, hogy mi lenne az országnak jó, hanem arról, hogy kinek hozhat hasznot! Nyugodtan próbáljon valaki cáfolni! Nem tud! Nem hallottam, hanem mértem, terveztem, végrehajtottam! Az Exxon nem csak a földázkincsekre tette rá a kezét! A börzsönyi aranybányákra is (Európa legnagyobb lelőhelye). A Pilisben van Európa legnagyobb urán kincse is, de sorolhatnám, hogy a "laikusok" miről nem tudnak! Sajnos a feltárási eredmények, ugyan nem titkosak, de nem hozzáférhetőek, mert a min. állásvesztés és ellehetelenítés az eredménye! Ott tartunk, ahol a legsötétetebb bolsevik rendszerben, csak most a "politikusaink" használják fel pozíciójuk erősítésre a ország gazdasági -és természeti adottságait!”
 • 25. Magyarok 2008. június 03. 22:21
  „Falconel igazad van csak egy dologban nem értek egyet... nem komcsik nem szeretnek dolgozni hanem a fasiszták... Azok akik jobb oldaliként hirdetik magukat :)”
 • 24. Falconer 2008. május 25. 02:36
  „Tanulj tinó ökör lesz belőled.

  Mennyi Orosz gázt importálunk? 12 milliárd köbmétert. Hova megy a pénz? Oroszorszába. Ha a Makói gáz látja el MAGYARORSZÁGOT az állam kap 12% bányajárulékot, azonkivül a cég fizet működési adót külömböző helyi adót. Megemlithetném hogy munka lehetőséget is ad a helybelieknek.
  Úgy nézki hogy mindenki jól jár.
  Na de a bunkók nem járnak jól, Ők nem szeretnek dolgozni,eszük nincs és pénzük sincs, de Ők voltak a komcsik.
  Érdekes, a komcsik nem tudták kitermelni a gázt. Most meg sírnak mint a fürdös kurvák.”
 • 23. András 2008. május 24. 00:20
  „A Mol is példa...csak nem közvetlen tulajdonában van az államnak. De Angliában sem az angoloká már minden...ez a KAPITALIZMUS. Ezért csináltunk "rendszerváltást"...már ha az volt amit csináltunk. Ez így megy...lehet szeretni, vagy utálni, de ez van sajnos.”
 • 22. albinó 2008. május 23. 16:47
  „Én a hülyeséget a megtestülése szerint nézem.
  Abból, hogy te részvénybe fektetsz még semmi nem épül meg, ha szerencsés vagy gazdagabb lehetsz, de nem okosabb.
  A részvényeket is a gazdagoknak találták ki, mert az osztalékkal nem sokra mész.
  Ez a topik nem erről szól, bár kétségtelen ez is benne van a makói gázban. A Falcon már több mint egy éve tervezi a magyar tözsdei bevezetést, de még mindig csak igérget.
  Itt ebben a topicban inkább arra érdemes a választ keresni, hogy az állam miért olyan rossz gazda, hogy az ásványvagyonait is bagóért kiárusítja és tulajdont sem akar szerezni.
  Ez a fejlett kapitalista országokban nem divat, ott az állam az energiacégekben többségi tulajdonnal rendelkezik. Az aranytojást tojó tyúkot megtartják és hasznukra forditják.
  Igy pld. Ausztria az OMV-ben, de vannak német, olasz, angol, stb példák is.”
 • 21. Falconer 2008. május 21. 19:20
  „http://www.privatbankar.hu/html/cikk/kommentar.php?kommentar=19789

  Az a cikk csak ókos magyaroknak szól akik tudnak olvasni.
  Hamarossan a Magyar tőzsdén is lehet vásárolni Falcon részvényeket.”
 • 20. Falconer 2008. május 21. 16:19
  „Látod ezért van Magyarország a béka seggénél,mert tele van olyan hülye komcsikkal mint te.
  Pontosan rólad beszéltem, amikor a siró bunkókat emlitettem, azért nincs pénzed mert bunkó vagy. Kapitalizmust is épitenni kell és azt nem a bunkók fogják megcsinálni. Azók akik tudják miről beszélek még ma vesznek Falcon részvényt.”
 • 19. albinó 2008. május 20. 17:17
  „Reméleem Te nagyon gazdag vagy, mert hülyének hülye az biztos.
  Itt most nem a FALCON befektetése a lényeges, hanem a háttérintézmény aki nem nem a magyarság érdekeit képviseli, hanem a tökéét és a sajátjáét.
  De abba is ellehet merülni, hogy milyen "tiszta" eszközökkel jutott a Falcon a kutatási területhez? Szóval egy kis összeesküvés elmélet is van mögötte.”
 • 18. Falconer 2008. május 19. 22:03
  „>Hasznot csak az tud élvezni aki egy adott lehetőséget az elejétől a végéig önállóan kivitelezni tud!

  Jol mondod kisputyin, ezért jött a Falcon és még az Ő zsebük sem volt elég mély, ezért kellett az Exxon, kb. 24 milliard dollárt fognak költeni az egész kitermelésre.

  Azok akik sirnak azért mert valaki csinál hasznot a befektetésen, venne inkább egypár ezer Falcon részvényt a Frankfurti tőzsdén, tényleg olcsó FALCON OIL & GAS (FAC.F) EUR .74
  Öt éven belül EUR 50 fog érni.
  De nem hisszem hogy a bunkóknak van eszük és még keveseb a pénzük.”
 • 17. albinó 2008. május 19. 20:25
  „Gondolom ez a bejelentés már hitelesíti a gázmezőt.
  A bejelentő a MOL vezérigazgatója volt régebben.
  Sok probléma felvetődik a rendszerváltás utáni szakértelmeről:
  - ma már a tecnológia sehol nem titkos, pénzért megvehető.
  - a mezők kutatási adatai viszont zártak.
  - az állam /csak a magyar/ kiszállt ill. kiszáll az energia üzletből.
  - miért nem tartott meg részvényeket, a részvények befektetést jelentenének, melyek többet hoznának a a 12%-os /mely nem magas/ bányjáradéknál és a kivethető(?) adóknál.
  - az állam rossz gazda(?) nálunk igen, mert a hülyék gyülekezete irányitja az országot. Jobb ma eladni, mint holnap bajlódni vele, ezt tudják, ezt megértik.
  - de ne hagyjuk figyelmen kivül az összeesküvés elméleteket sem.
  - a MOL legmélyebb fúrása kb. 5850 m volt, béke időben.
  - a makói termelő kút kb. 6060 m
  - a magyar szénhidrogén kutatás és bányászat világhirű volt 1990-es évekig.
  - a FALCON a fúrásokat az INA (horvát) céggel végeztette, mert a magyarbányászok nagyrészét szélnek eresztették.
  - tehát a Magyarállam vezetőinek alkatmatlansága miatt nagy veszteségeket okoz az állampolgárainak.
  - sajnos ezt már népszavazással nem lehet visszacsinálni.
  - most is a titkozódzás telik ki tőlük, érthedtő a nagy nyilvánosság nem használna az uralmuknak.
  - a makói gázmező után nagy valószinűséggel a szolnoki árok kutatása is eredményes lesz
  - a Falcon már talált egy kis olaj és gáz mezőt: Magyarcsanád-1 számú kutatókútnál, Endrőd térségében. Az első próba napi 337 hordó könnyűolajat és napi 21 ezer köbméter földgázt adott.
  - már nem vagyunk ásványkincsekben szegény ország.
  / csak megjegyzésként: most az uránbányák megnyítása következik. Ott 10 000 m-es kútatófúrást terveznek. Majd jön a recski réz. A telkibányi arany. Stb./”
 • 16. 2 2008. május 19. 15:09
  „Kedves Telstár!
  Köszönöm!
  Te biztos tévedhetetlen vagy!
  Jó magyar szokás az ilyen!
  Lehet neked nem drága a gáz!”
 • 15. N.P. 2008. május 19. 14:07
  „Több évtizede tudjuk, hogy a "Makói árokban" van gáz. Ezek a mélymagyar ötletgazdák miért nem termelték ki eddig? Vártak a népszavazás eredményére?”
 • 14. Maad 2008. május 19. 13:13
  „Hol éltek gyerekek? Azt gondoljátok hogy csak meg kell rendelni a megfelelő hosszú csövet és kész? Mit mondatatok volna amikor kiderül hogy próbafúrásonként milliárdos nagyságrendű pénzt kell belefektetni... Én nehogy azt higgyétek hogy 1-2 fúrás elég. Szóval kell egy irdatlan nagy tőke ami vállaja a kockázatot, hogy ha mégse jön össze, akkor ne a közpénzt pazarolja hanem a sajátját és akinek megvan a a lehetősége hogy olyan mélyről is gazdaságosan (ez a kulcsszó kedveseim) fel tudja hozni. Nekünk a 3 dologból (potenciális gázmező, kockázati tőke, kitermelő technológia) kettő nincs birtokunkban nem tudom ki mir fel akar itt ugrálni. Ésszerű üzleti kapcsolatot lehet kialakítani amiből mi munkaerőpiaci, geostratégiai, költségvetési hasznot húzhatunk. Ebben a kérdésben nem szabad/lehet népszavazósdit tartani mert sokkal egyszerűbb kérdésben se olyan egyértelműen egyszerű állást foglalni a helyes dolgok mellett, pláne ha ezt a politikai koncként felkínájuk az un. elitünknek szavazgatni hogy mindenféle badarsággal tömjék a fejünket a kampány során. Végül ne gondoljuk hogy azért mert a hátsó udvarunkban termelik a gázt mi sokkal olcsóbban kapjuk meg mint a világpiac, na ne. De legalább nem tudják fegyverként ellennk használni.”
 • 13. kiri01 2008. május 19. 12:09
  „naná.
  Szerintem te vagy akkora paraszt mint a föld. A föld tényleg a milyenk a gáz is. Technológiát meg mi is tudunk idehozni pénzért. Most is úgy jött ide. Csak szándék kérdése. Igaz, hogy kockázatos a dolog. Azért mondtam, hogy talán szavazni kellene róla.”
 • 12. madártej 2008. május 19. 11:12
  „Ezt a komplett kártékony szocliba bandát bizony el kell zavarni mielőbb oda, ahova Horn Gábor irányította márc.9-én!”
 • 11. Hun 2008. május 19. 10:12
  „Kedves nana!

  A kitermeleshez technologia kell, a technologiahoz pedig penz! Penzt pedig egy ilyen (biztosan megterulo) projekthez "barki" adna!
  Tenyleg bomba uzlet, eladni a gazt fillerekert, majd 300 feletti aron megvasarolni! kb. 75 HUF-ba kerulne 1 kobmeter gaz a magyar allamnak, ha o termelne ki! Az allamadosag, ha nem is tunne el, de jelentosen lecsokkenne! Ezt meg ugye senki nem akarhatja!
  JAH!!! Ezt nem en allitom, hanem kulfoldi elemzok! Oket kell mocskolni!”
 • 10. SP 2008. május 19. 09:46
  „Magyarországon több energiahordozó van, mint Kuvaitban. (gáz,olaj, termálvíz+ biodiesel alapanyag és még sivatag sem vagyunk) Kuvait a világ leggazdagabb országa, most épít pl. 1000m magas toronyházat. Anyagilag a csúcson vannak. Van amit el kellene tanulnuk tölük?!”
 • 9. naná 2008. május 19. 09:36
  „Mindig csak a hőbörgés. Ezt tudja a dicső magyar nép. A mijenk a főd a mijenk a gáz - igaz mi nem tudjuk kiszedni, de akkó inkább maradjon még ezer évig ott, néhogymá másé lögyön! Parasztok!”
 • 8. kisputyin 2008. május 19. 08:33
  „Skacok ti álmodtok! Szerintetek ki hozza fel a gázt? Álmosapó árpádsávos sámánbotjával? A világon csak néhány cégnek van technológiája egyáltalán próbafúrásokat végezni és köztük nincs a MOL.A felhozatalról ne is beszéljünk, mert nem csak egy csapot verünk rá oszt jónapot ingyé van a gáz! Népszavazásosdi az meg mi? Lehet tartani a nép ugyis az ingyen gázra szavaz a cég elmegy mi szerencsétlen idióta magyarok meg kitörölhetjük a seggünket a pici lukkal amin állítólag gáz is jöhetne! Ez olyan téma amin senki nem fogja megkérdezni a népet, egyébként mire gondolsz kuci ? Hasznot csak az tud élvezni aki egy adott lehetőséget az elejétől a végéig önállóan kivitelezni tud! Nos az irgalmatlan nagy pofánkon kívül semmi sincs a kezünkben, csak egy számunkra elérhetetlen hely ahol állítólag gáz van, de ha nincs a magyar fejekben több a gáz mint odalent. Az egész járadék eljárás elvét épp egy árpiházi királyunk vezette be , mert különben senkinek nem lenne érdeke semmit felhozni igaz? Ha a haszon nagyobbik részét nem a megtaláló kapja hát meg se találja, gondolkozz...”
 • 7. cirokamaroka 2008. május 19. 08:22
  „nagyon szeretem amikor akepunkbe hazudnak, total huylenek neznek bennunket. A dicsoseges mol eladta a furojat ami 4 ezerig furt, mondvan o csak ketezerig akar...aztan az amcsik kibereltek azt a furot, amit a mol eladott, lefurt es jo lesz nekik, nagyon jo, jo nekik az olaj meg jon a sok love, annak is jo akik eladtak, no meg azok is akik reszt vettek a businessben... a magyarok nem sokban reszulnek ebbol.. na ja, max folveszik oket dolgozni, mar akit a molnal meg elbocsatanak :) na de ez ugye nem a kanaan”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakóbuszt loptak Makónál

Makó - Egy olasz fiatalember lakóbuszát lopták el Makó határában pénteken délután. A buszban csak a… Tovább olvasom