Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Édesanyja végigsírta Muki szörnyű vallomását

„Nem akartam Pénzes Henriettát meggyújtani, csak rá akartam ijeszteni, mert féltem, elárulja barátjának, hogy "együtt" voltunk" – vallotta tegnap a 18 éves magyarcsanádi lány felgyújtásával és megölésével gyanúsított 15 éves makói fiú. K. András édesanyja végigsírta fia négy és fél órán át tartó kihallgatását.
Részletes, beismerő vallomást tett tegnap K. András, a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta feltételezett gyilkosa, akit a rendőrség nyereségvágyból, más aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette bűncselekményekkel gyanúsít. Tombácz Tamás szegedi ügyvéd azt mondta, védence azért tett beismerő vallomást, mert a börtönben rádöbbent tette súlyára. A fiú anyja ezt azzal egészítette ki, hogy fia a börtönben lelkileg megtört.

A három hónapja előzetes letartóztatásban lévő 15 éves makói fiút a korábbiaktól eltérően nem a Szegedi Börtön és Fegyház Dorozsmai úti épületében, hanem a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon hallgatták ki. Őrizetbe vételekor alig negyven kilogramm volt, kilencven nap alatt 18 kilót hízott.

K. Andrást tegnap néhány perccel kilenc óra előtt, zárt furgonban szállították a főkapitányságra. Az udvarról két rendőr kísérte a bűnügyi osztályra. A gyilkossággal gyanúsított fiú fehér szövetdzsekit és sötét színű nadrágot viselt. Kihallgatását, édesanyja, Jucus mama és kirendelt védője, Tombácz Tamás szegedi ügyvéd jelenlétében azonnal megkezdte a bűnügyi osztály megbízott vezetője, Szekeres Tibor alezredes és az ügy előadója, Keserű Géza alezredes, kiemelt főnyomozó. Az egész országot megdöbbentő szörnyű bűncselekmény nyomozását felügyelő ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség vezetője, Lőrinczy György egy órával később csatlakozott hozzájuk.

A fiú kihallgatása 9 órakor kezdődött és kisebb szünetekkel fél 2-ig tartott. K. András folyamatosan beszélt, gyakorlatilag percről percre elmondta, hogy mi történt július 20-án hajnal 4 órától Pénzes Henrietta felgyújtásáig. Az erőszakos közösülést és a rablást kivéve mindent elismert. Elmondta, miután hajnalban, 4 óra körül elváltak a lány barátjától, S. Norberttől, egy ideig sétáltak, majd egy út szélén álló, javításra váró autóban „együtt voltak". Azt állította, a lánnyal az ő beleegyezésével közösült. Nem sokkal később elindultak, hogy megkeressék a horgászó S. Norbertet.

Döbbenet és sajnálat

K. András anyja megdöbbenve hallgatta végig fia vallomását.
– A fiam mindent beismert, részletesen elmondta, mi történt. Lehet, hogy sokan nem fogják megérteni, de miközben beszélt, egyszerre éreztem iránta szeretetet és gyűlöletet. Hát a fiam... – mondta a kihallgatás utáni percekben zokogva Jucus mama. – Nagyon sajnálom a kislány szüleit. Nagyon sajnálom...

Kerülő úton, biciklivel mentek el a bűncselekmény helyszínéig, ahol későbbi áldozata állítólag beleegyezett, hogy megkötözze kezét és lábát. K. András azzal folytatta, hogy Henrietta megkérdezte tőle, mit szólna, ha elmondaná S. Norbertnek, mi történt köztük. A fiú megrémült, félt S. bosszújától. Eldöntötte, ráijeszt a lányra. Henit kikötötte egy fához, visszabiciklizett Makóra, egyik rokonától elhozta azt a robogót, amit már régóta szeretett volna megvenni, a benzinkúton vásárolt másfél liter benzint és ismét kerülő úton visszatért a lányhoz, akit lelocsolt a gyúlékony folyadékkal.

– Nem akartam meggyújtani, csak rá akartam ijeszteni – vallotta K. András. A fiú elmondta, néhány nappal korábban a televízióban látta, hogy hasonló módon „vettek" rá egy nőt a hallgatásra.

– Úgy tettem, mintha meg akarnám gyújtani, de higgyék el, nem akartam. Ám az öngyújtóm szikrájától a benzingőz belobbant, a lány ruhája, haja égni kezdett. Nagyon megrémültem! Felugrottam, odarohantam a motorhoz, beindítottam, és hazamentem – folytatta K. András.
– Ha ez így történt, miért nem segített a lánynak? – vetette közbe Lőrinczy György főügyész.
– Mert nagyon megrémültem a fellobbanó lángoktól – ismételte meg a fiú.
A gyanúsított Keserű Géza kérdésére, hogy hol van a lány telefonja és ékszerei, azt válaszolta, nem tudja, azokhoz nem nyúlt.

Egyelőre sem az ügyészség, sem a rendőrség nem kommentálta és nem értékelte K. András vallomását. A rendőrség sajtóközleményben erősítette meg, hogy a gyanúsított „elismerte, hogy ő egyedül követte el a bűncselekményt", az ügyészség szóvivője, Bariné Tóth Éva pedig azt mondta, majd vádemeléskor ismertetik álláspontjukat. Tombácz Tamás szerint a bíróság mindenképpen a „javukra" írja és enyhítő körülményként értékeli védence őszinte, beismerő, feltáró vallomását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött Makón a fűtési szezon

Megkezdődött a távfűtés Makón, bár a meleg egyelőre nem mindenütt érezhető – a szakemberek a… Tovább olvasom