Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy év 8 hónap bombariadóért a maroslelei diáknak

Maroslele - Jogerősen 1 év 8 hónap próbára bocsátotta a szegedi bíróság kedden azt a 15 éves maroslelei fiút, aki két hete egy makói iskola felrobbantásával fenyegetőzött. A nyolcadikos diák mellé pártfogót rendelt a bíróság. Amennyiben G. Ádám nem fogad szót neki, az azt jelenti, hogy a kiszabott büntetést intézetben kell letöltenie.
A sajtó élénk érdeklődése mellett kezdődött tegnap délelőtt a maroslelei G. Ádám büntetőpere a szegedi bíróságon. Mint ismeretes: a nyomozás során bebizonyosodott, hogy a 15 éves fiú két héttel ezelőtt egy maroslelei telefonfülkéből felhívta a 107-et azzal, hogy egy – meg nem nevezett – makói iskolában bombát fog robbantani. A nyolcadikos diákot ügyvédje mellett édesapja is képviselte a tárgyaláson.

Lakatos Zsolt bíró részletesen kikérdezte a fiút életkörülményeiről, így kiderült, hogy Ádámnak összesen öt testvére van, szülei jelenleg hármukat nevelik. Szerény anyagi körülmények között élnek, édesanyjuk munkanélküli, míg az apa vagyonőr – a szülők egyébként megdöbbentek fiuk tettén. A bíró kérdéseiben kitért Ádám iskolai tanulmányaira is, a fiú magát változó teljesítményt nyújtónak nevezte, azt is elmondta: keramikusként szeretne továbbtanulni.

A nyolcadikos Ádám mellé pártfogót rendelt ki a bíróság. Fotó: Frank Yvette
A nyolcadikos Ádám mellé pártfogót rendelt ki a bíróság.
Fotó: Frank Yvette

A bíróság előtt részletes vallomást tett, beismerte: barátaival együtt voltak a tavaszi szünet utolsó estéjén, kedden, amikor ő kitalálta, hogy bombariadót jelent Makón. Magára vállalta az egész cselekedetet, még azt is, hogy bicskájának pengéjével nyomogatta be a lelei postahivatal mellett álló telefonfülke készülékén a gombokat – hogy ne maradjon ujjlenyomat. A bírósági iratokból kiderült: a környéken lakók látták, hogy Ádám a barátaival a fülkéből telefonál, ezért a rendőrök könnyedén a fiú nyomára jutottak, így kerülhetett sor a gyorsított eljárásra.

A Pártfogó felügyelő

A bíróság szerint indokolja a pártfogó felügyelő elrendelését a tény, hogy a fiúk szülei nem fordítanak túlzott időt Ádám nevelésére. A felügyelő személye hamarosan kiderül, és felkeresi a családot. Amennyiben Ádám nem fogad szót a pártfogónak, az azt jelenti, hogy a kiszabott büntetést intézetben kell letöltenie.

A bíróság fiatalkorúakkal foglalkozó ügyésze, Tóth Gábor szerint Ádám tette nem fér bele a diákcsíny kategóriájába, különös nyomatékot ad a cselekedetnek, hogy a város 18 iskoláját kellett átkutatni a telefonhívás másnapján, ami 48 rendőr munkáját kötötte le. Véleménye szerint a fiú tisztában volt azzal, hogy bűncselekményt követ el, ezért az ítéletben pártfogó felügyelet elrendelését kérte. A diákot védő Somogyi Éva ügyvédjelölt enyhítő körülménynek jelölte meg a teljes beismerést és a megbánást.

A bíróság a fiút bűnösnek találta közveszéllyel fenyegetés bűntettében, az eset társadalmi veszélyességét figyelembe véve a maximális büntetési tételhez, két évhez közeli, 1 év 8 hónapos próbára bocsátást szabott ki rá. Továbbá elrendelték, hogy ez idő alatt pártfogó felügyelet alatt álljon. Lakatos Zsolt bíró utalt rá: a szigorú ítélethez hozzájárult a tény, hogy egyre több hasonló eset miatt nagy károk keletkeznek. Úgy véli: igazán elrettentő ereje annak lenne, ha összeszámolnák a hasonló fenyegetések kapcsán felmerülő károkat, és mindezt megfizettetnék a riogatókkal – ám ennek kiszabására a bíróságnak nincs lehetősége. Megtudtuk: G. Ádám ügyében ilyen összegzést nem végzett egyetlen hatóság sem.

Fegyelmi tárgyalás lesz


– Nyolcadikos diákunk meggondolatlan tettét tanítási időn kívül, lakóhelyén, szabadidejében két általunk nem ismert társával követte el, amelyért elsősorban a szülőket terheli a felelősség – mondta Szűcs Péter, a fiú iskolájának, a makói Szent István Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumnak az igazgatója, aki szerint sajnálatos tendencia manapság, hogy iskoláskorú bűnelkövetőkkel kapcsolatba hozzák iskolájukat pusztán azért, mert ott tanulnak. Kiemelte: az esetről a rendőrség tájékoztatta az intézményt, ahol egyébként nagy hangsúlyt fektetnek az erkölcsi nevelésre, pozitív értékrendet közvetítenek a diákok számára, viszont az általános társadalmi problémákkal, a média negatív hatásaival és a családi gondokkal nem mindig tudják felvenni a versenyt. Az igazgató úgy véli: ebben a helyzetben is erről van szó, amit szigorúan szankcionálni fognak a fegyelmi tárgyalás döntése alapján.

Bombariadók a megyében

Csongrád megyében tavaly összesen tíz esetben indult büntetőeljárás közveszéllyel fenyegetés bűncselekmény – a legtöbb esetben bombariadó – megalapozott gyanúja miatt. Ebből hármat sikerült felderíteni – azaz a fenyegető személye ismertté vált –, két ügy még folyamatban van, öt esetben viszont ismeretlen maradt az elkövető személye.

Olvasóink írták

 • 14. CITROM 2008. április 10. 16:07
  „KEDVES RENDŐRÖK!JÁRHATNÁTOK A VERTÁNTELEPRE IS UGYANIS OTT IS VAN EGY PÁR GYEREK AKI TÖRVÉNYT ALKOT A JÁTSZÓTÉREN ÉS AZ UTAKON VADUL MOTOROZNAK!MÉG EDDIG NEM LETT BAJ DE NE CSAK AKKOR GYERTEK HA MÁR BAJ VAN ! SZERINTEM MÉG JOGOSÍTVÁNYUK SINCS DE AZT NAGYON TUDJÁK ,HOGY KELL MOTOROZNI 30-AS ÖVEZETBEN. 80-100 -AS TEMPÓVAL ! BAJ LESZ FIGYELJÉTEK MEG!!!!!!”
 • 13. ÉN" 2008. április 10. 15:55
  „Igen..egy gyerek meggondolatlan csínytevését..Büntetik..nem azt mondom ilyet tegyenek..de aki büntette az makulátlan volt ilyen idős korába??? De aki milliárdokat sikkaszt...az mi a f..t" kap,még egy jobb állást milliárdokért!!!Mit kapnak akik tönkre teszik 9millió ember életét??? SEMMIT!!!!!!!!! DE JÓ,HOGY JÓ ITT MINDEN ...Mit hall otthon a szüleitől..aki ilyet tesz..vagy csak poén..kinek nem volt szálljunk már magunkba...De a Tisztelt fehérgalléros Urak TUDATÁBAN vannak mit tesznek és MIT KAPNAK SOKAT.....ANYAGILAG!!!A BÜNTETÉST MÁR SAJÁT MAGUKNAK SZABJÁK..HÁT MILLIÁRDOKAT SÍBOLYOZZUNK EJNYE-BEJNYE...OSZT VAGY NEM EZ VAN!!!!”
 • 12. exluzer 2008. április 09. 23:20
  „15 éves és nyolcadikos...biztos megértette, hogy meg kell ijedni.”
 • 11. vilo 2008. április 09. 16:25
  „Egyetértek én is azzal, hogy meg kell büntetni a fiút, ha ilyet tett, és szerintem ezzel éppen eléggé megijesztették, hogy ne csinálja többet, és ez helyes... De akkor is, mi van másokkal?
  Ő nem fenyegette senki életét. A lent említett késes kislányt vajon megijesztették, hogy ne tegye többet? Vagy a szintén lent említett csalókat ki fogja vissza? És vajon pl. Mukit megijesztették azzal a 10 évvel? Kikerül 26 évesen, és mintaállampolgár lesz?
  De á, kit érdekel, kedves Garfield, a telefonbetyár jól megkapta, úgy kell neki, ezzel rendben is!”
 • 10. poén 2008. április 09. 14:35
  „Vicces gyerek. Ma még csak viccel, holnap meg...”
 • 9. picicica 2008. április 09. 14:31
  „Kedves Garfield!

  Személy szerint engem azért érdekel hogy a másik mit csinált és mutogatok másra, mert ebben az országban nincs igazságszolgáltatás. Sajnos ezt már a saját bőrömön is megtapasztaltam és nagyon nem teccik. Ezért vagyok kénytelen másra mutogatni. Majd ha mindenki megkapja a méltó büntetést és a törvény előtt is valóban egyformák leszünk, akkor nem fog érdekelni a másik.
  Meghalt Mátyás oda az igazság!!!!!”
 • 8. Kolompár Rómeó 2008. április 09. 13:56
  „CSJ: igazad van teljesen.

  De dr. Veres János pénzügyminiszter nem tudta, hogy adót csal? (Princ, Kulcsár, BKV-vezérek, stb. úgyszintén LOPTAK) Ő miért tehette meg büntetlenül? Ki a nagyobb zsivány? Mi LETT belőlük? És mi a büntetésük?”
 • 7. CSJ 2008. április 09. 12:37
  „Kedves hozzászólók ez a fiú már nem gyerek. 15 évesen tudja mit akar csinálni. Keramikus akar lenni. Azt is tudta, hogy amit tesz azzal bűnt követ el. Akkor viselni kell a következményét. Ha most nem büntetik meg, akkor talán máskor is megcsinálja heccből, vagányságból, és akkor felmerül a kérdés bennem, hogy milyen felnőtt lesz belőle? Örüljön neki, hogy a felmerült költségeket nem kell a családnak kifizetni.”
 • 6. Garfield 2008. április 09. 11:31
  „Ezért szeretem ezt az országot, mert állandó csak a terelés, a másra mutogatás: ha valaki egyértelműen disznóságot csinált, akkor jön, hogy de hát a másikat miért nem? Ki a f@szt érdekel, hogy mit csinált a másik? Jelen esetben kedves Ádám viccesnek gondolta magát, hülye volt, de elkapták: csúnyán megszívta, és azt kapta, amit megérdemelt. Legközelebb majd jobban elgondolkodik a tettének következményein.”
 • 5. Carlo 2008. április 09. 10:24
  „picicica igazad van
  aki ludas nem ludas, aki nem ludas , ludas.....”
 • 4. picicica 2008. április 09. 09:31
  „Gereblyés Ica meg bezzeg szabadon rohangál és riogat kedvére!
  Nem a családot kellene okolni mindenért hiszen ha szerény körülmények között is de nevelik a gyerekeket nem ugy mint a késelős lány szülei.”
 • 3. f.k. 2008. április 09. 09:09
  „Ez annyira jellemző a magyar "igazságszolgáltatásra"! Azzal keménykednek, aki egyébként ártalmatlan, az igazi bűnözők meg szabadon rohangálnak!”
 • 2. pist 2008. április 09. 09:02
  „Én akkor sem értem ezt. Aki késsel fenyeget másokat, meg üt, azt még be sem hívják elbeszélgetni sem a rendőrségre, ez a fiú meg, aki senkit sem fenyegetett, csak viccelt, ilyen büntetést kap... Ez azért van így, mert a késes kislány nem jelentett semmi munkát a rendőröknek, ez meg igen? Mert ez a fiú szerintem sokkal kevesebb veszélyt jelent bárkire nézve is. És legalább jár iskolába...”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. április 09. 08:56
  „A hülyéje! Bezzeg ha elsikkaszt pármilliárdot (Princ, Kulcsár), esetleg adót csal (dr,. Veres), akkor sokkal kevesebbet, netán semmit nem kap érte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészcigi, megtépett útlevél Kiszomboron

Kiszombor - Két lapot kitépett az útleveléből egy Romániába igyekvő férfi. Kiszomboron csempészett… Tovább olvasom