Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy évet késik a csatornaberuházás Makón

Makó - Szóbeszéd járja Makón arról, hogy dugába dőlt a 17 milliárdos csatornaprojekt. Ez nem igaz. A megvalósítás megkezdése ugyan késik, de a polgármester szerint mindenképpen meg kell épülnie az elvezetőrendszernek.
A késlekedés oka: az uniós pályázati kiírás csúszik, a tendert még nem tették közzé. Optimista becslések szerint leghamarabb jövő év végén, de legkésőbb 2009-től dolgozhatnak a munkagépek.

Két esztendeje, a Makót, illetve a városhoz közel eső településeket érintő csatornázási program kezdetén elhangzott az ígéret: 2007-ben indulnak a munkagépek, kezdődik a program kivitelezése. A csatornatársulat létrejött, és elkezdték a gigaberuházáshoz szükséges önerő összegyűjtését – a csatlakozó lakosok a teher rájuk eső részének megfizetését lakás-előtakarékosság formájában választhatták. A csekkek immár havonta érkeznek, ám híre kelt: idén mégsem indulnak a földmunkák.

Az ISPA-t Szeged vitte

Esélye sem volt a makói kistérségnek arra, hogy az előcsatlakozási alapból csatornázási munkákra forrást szerezzen, hiszen a nagyobb térségek gondjai élveztek prioritást – mondta Buzás Péter. Az ISPA-forrásból a tulajdonképpen idén befejeződött szegedi csatornázás valósulhatott meg, a többi kistérség csak ezt követően számíthat uniós támogatásra.

– Idén valóban nem indulhatott meg a kivitelezés, de szó sincs arról, hogy ne valósulna meg a térség történetének legnagyobb, összesen 17 milliárd forintos beruházása. Mindössze annyi történt, hogy késik a pályázati kiírás, amelyből a kivitelezéshez szükséges összeg zömét megszerezhetjük – mondta lapunknak Buzás Péter, Makó polgármestere, a térség országgyűlési képviselője. Buzás optimista, hiszen a projekt előkészítettségét jónak ítélték, de a pályázati kiírására még várni kell, jelenleg a tender költséghatékonyságának elemzése folyik.

– Reményeink szerint idén még beadhatjuk a pályázatunkat, ez az uniós elbírálási gyakorlatot figyelembe véve azt jelenti, hogy legjobb esetben jövő év, 2008 végén már megkezdődhetnek a munkálatok. A tervek szerint a megvalósításra 3 plusz 1 éve van a fővállalkozónak, és a jelenlegi gyakorlatot figyelembe véve egyévnyi munkát akár le is faraghatnak. Reálisnak azonban a 2009-es kezdés nevezhető – foglalta össze Buzás.

A források megszerzésének évekkel ezelőtt kalkulált forgatókönyve megváltozott, így míg eddig 5 százalékos saját erő mellett megvalósulhattak hasonló projektek, az új kiírás esetén magasabb hozzájárulással kell számolni. A polgármester szerint reálisnak tekinthető, hogy 10-12 százalékos önerőt kell vállalniuk a társulat tagjainak. Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy a lakosságra nehezedő, jelenleg havi 1990 forintos hozzájárulás mértéke növekedne, az előtakarékosság befizetésével ugyanis minden lakos jogot nyert a csatornához való csatlakozásra.

A csatornatársulat elnökétől, Nagy Lajostól megtudtuk: a projekt jelenleg 13 ezer 888 regisztrált tagot érint, ebből 350 jogi személy. Önkéntesen a megkeresettek közel 92 százaléka vállalta az önrész megfizetését, mindössze néhány esetben kellett oktrojálni a csatlakozást. A lakossági befizetésekből a program megvalósulásakor 70 ezer forintnyi összeget visszatérítenek minden szerződött félnek, ebből pedig a jelenlegi számítások alapján bőven megvalósítható a porták egyenkénti rákötése, ami körülbelül 54 ezer forintot tesz majd ki – a polgármester hozzátette: ez az összeg több megyei város esetében ennél jóval magasabb, van, ahol eléri a 70 ezer forintot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családanyát gázoltak halálra Klárafalván

Makó - Egy fiatal családanyát gázolt halálra szombat hajnalban egy Makó felől érkező személygépkocsi… Tovább olvasom