Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Egy fiatal makó-rákosi gazdálkodó tojásokkal teszi szebbé 5 rászoruló család húsvétját

Százötven tojást oszt szét öt nehéz sorsú család között a napokban egy fiatal makó-rákosi gazdálkodó, Laurencsik Enikő. A tojások ráadásul nem mindennapiak: fajtafenntartásként tartott, úgynevezett fogolyszínű őshonos magyar tyúkoktól származnak.
– Régóta igyekszünk segíteni a rászoruló családokat, a legtöbbször ruhákat juttattunk el hozzájuk – mondta a mostani felajánlás előzményéről az ötletgazda, Laurencsik Enikő.

– A tojás szinte apróság, de vannak olyan családok, amelyek ennek is tudnak örülni. Ha már ezzel foglalkozunk, igyekszünk így szebbé tenni a húsvétjukat – tette hozzá.
 
Laurencsik Enikő kedvenc szárnyasai között. Fotó: Szabó Imre
Laurencsik Enikő kedvenc szárnyasai között. Fotó: Szabó Imre
A 25 esztendős, szakképzett fiatal gazdálkodó a szüleivel együtt vezet családi gazdaságot Makó-Rákoson. 4 éve foglalkozik szárnyasokkal. A felajánlott tojások ráadásul nem mindennapiak: fajtafenntartásként tartott, úgynevezett fogolyszínű őshonos magyar tyúkoktól származnak. Az állományt kétévente cserélik, Gödöllőről hozzák – most 250 darabot tartanak szabad tartással. Persze van óljuk, ahová esténként maguktól húzódnak be. A tyúkok ellátása egyébként egész napos munka: kora reggel össze kell szedni a tojásaikat, aztán jöhet az etetés, itatás, takarítani kell, no meg cserélni a szalmát a tojóládákban. A tojásaikról azt mondják, különlegesen finomak. Ez alighanem annak is köszönhető, hogy az állatok a családi gazdaságban, vegyszermentesen termelt búzát és kukoricát fogyasztanak. Hogy mennyit tojnak, az változó – mostanában napi 50-60 darabot.
 
Százötven tojást oszt szét öt nehéz sorsú család között a napokban a fiatal makó-rákosi gazdálkodó. Fotó: Szabó Imre
Százötven tojást oszt szét öt nehéz sorsú család között a napokban a fiatal makó-rákosi gazdálkodó.
Fotó: Szabó Imre
A tojásokat Enikő nem közvetlenül fogja a rászorultaknak adni, hanem egy városszerte ismert, jótékonysági akciókat, gyűjtéseket rendszeresen szervező önkéntes, Jártassné Juhász Kitti közreműködésével. A 150 tojást ő fogja 5 rászoruló, többgyermekes család között szétosztani a napokban, miután meggyőző- dött róla, hogy az adomány jó helyre kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejező szakaszához ért az ivóvíz-beruházás Makón

Befejező szakaszához ért az ivóvíz-beruházás Makón
Csak akkor fognak hozzájárulni az új rendszer használatához, ha annak vize mindenben megfelel az… Tovább olvasom