Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egy makói édesanya Maros-parti képei

A Maros-part, a természet szerelmese, s nem mellékesen boldog édesanya a harmincéves makói festőnő, Bertus Barcza Anikó. Képei most Szegeden, a megyeházán láthatók.
Bertus Barcza Anikó gyermekével. A legszívesebben olajfestékkel fest. Fotó: Gyenes Kálmán
A festészet a makói Bertus Barcza Anikó gyerekkori szerelme. Kezdetben csak rajzolt, általános iskolás korában viszont tanára, Jámborné Balog Tünde hatására komolyan is elkezdett foglalkozni a művészettel. Mint mondta, tőle tanulta az alkotásban a precizitást és az élethű ábrázolást, s mindez felnőttkorára vált festészetté.

– Eddigi alkotásaim szinte az összes művészeti koron áthaladtak, a realizmustól az expresszionizmusig mindenben kipróbáltam magam – mesélte. Ami Anikót mindig teljesen lenyűgözi, az a természet szépsége – így a tájképfestészet áll a legközelebb hozzá. A Maros-part közelében nőtt fel, a víz és az erdő szívét megdobogtató, mindig visszatérő témája. Ha teheti, csak kint a szabadban fest. Legjellemzőbb technikája egyébként az olaj és a szén. Most utolsó éves a szegedi főiskolai kar rajztanár szakán, így folyton új technikákat tanul.

Önálló kiállítása már nemcsak Makón, de Szegeden és Kecskeméten is volt. Legutóbb benevezett az Amatőr Artium címmel meghirdetett csoportos tárlatra, melyen 69 Csongrád megyében élő alkotó munkái kerültek a közönség elé Szegeden, a megyeháza aulájában. A százhat alkotás legjobbjait egy szakmai zsűri az országos esszenciatárlaton is bemutatásra javasolta, és Bertus Barcza Anikó is azon kilenc művész között szerepel, aki képviselheti majd megyénket az országos megmérettetésen. Anikó egyébként összesen háromszor küldte el eddig munkáit az Amatőr Artiumra és kétszer első helyezett lett. A tavalyi nyereménye éppen egy önálló kiállítás volt ugyanitt, a megyeházán – a húsz képet bemutató tárlat a napokban nyílt meg.


A díszletfestést is kipróbálná

A makói táj szépsége mellett a család jelent Anikó számára nagyon sokat. Néhány hónapos a kisfia, az anyaságtól a festészete is átalakult, optimistább lett – még színesebb, még elevenebb képek születnek a keze alatt, csak jóval ritkábban. Jövőbeli nagy álmai közé tartozik, hogy színházban is kipróbálhassa magát mint díszletfestő. 


Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégymilliárdot költenek a makói szennyvíz elvezetésére

Kedvezményekkel szeretné meggyőzni a vállalkozásokat a Makó és Térsége Víziközmű Társulat arról,… Tovább olvasom