Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Egy nap alatt kétszer ítélték el a makói Faragó Jánost

Makó - Egy nap alatt kétszer is bíróság elé állították a makói Faragó Jánost, mert engedély nélkül vezetett. Már az első tárgyalásra is autóval érkezett, pedig épp ez volt beidézésének oka.
A 80 ezres bírság kiszabása után újra autóba ült – a rendőrök ekkor is elkapták, és még aznap 120 ezret rótt ki rá a bíróság. A férfi állítja: beteg feleségét vitte orvoshoz.

Rendszeresen engedély nélkül vezetett autót a makói Faragó János. Sosem volt jogosítványa. Korábban is elkapták őt a rendőrök, akkor – a bírságolás mellett – eltiltották a vezetéstől, de ez a tilalom nem tartotta vissza. Így amikor újra ellenőrizték Makó belterületén, már bírósági ügy lett a szabálytalanságból. Neparáczki László rendőr őrnagy, a makói kapitányság közlekedési osztályvezetője elmondta: a férfi a tárgyalásra is személygépkocsival érkezett, amit természetesen ő vezetett. A tárgyaláson végig tagadott, pedig a makói rendőrök tanúsították, valóban ő ült a volán mögött. A hatóság akkor egy kisebb súlyú pénzbírságot szabott ki rá, mintegy 80 ezer forint értékben.

Faragó János lapunknak elmondta: vitatja az – aznap délelőtti – eljárás jogosságát, hiszen a feljelentésen a tettenérés helyszíneként olyan házszám szerepel, ami szerinte nem is létezik. Mindazonáltal nem tagadta, hogy vezetői engedély nélkül autóba ült, sőt ezt követően is, hiszen úgy véli: sürgős szükségben használhatja az autót az is, akinek nincs jogosítványa. Ekkor, és ezt követően is indokolták az események, hogy volán mögé üljön.

Faragó János most ügyel rá: csak biciklivel közlekedik a közúton. Fotó: Miskolczi Róbert
Faragó János most ügyel rá: csak biciklivel közlekedik a közúton. Fotó: Miskolczi Róbert

Neparáczki László a tárgyalást követően kollégáival beszélgetett arról, mit is tehetnének a továbbiakban. Hiszen újra előfordulhat, hogy vezetés közben megállítják a férfit. Ám a pénzbírságon túl az egyetlen eszköz az úgynevezett szabálysértési őrizet, azaz, csak időlegesen – az újabb tárgyalásig – rács mögött tartható az újra elcsípett vétkes. Az őrnagy beszámolt róla, hogy néhány perccel ezután az érintett kollégák észrevették, az imént megbírságolt férfi hajt velük szembe – sofőrként. Így ismét leintették.

– Ott, előttük szállt ki az autóból, és azonnal le is tagadta, hogy ő vezetett. Szerencsére rögtön akadt objektív bizonyíték is, ami cáfolta állítását, ugyanis percekkel azelőtt tankolt az egyik benzinkúton, ahol az ipari kamera rögzítette, ő vezetett. Azonnal bevitték a kollégák, mi pedig rögtön értesítettük a bíróságot, ahol még aznap újra tárgyalást rendeltek el. Itt a maximálishoz közeli, 120 ezer forintos bírságot szabtak ki rá, figyelembe véve, hogy délelőtt már 80 ezerrel sújtották – foglalta össze a nem mindennapi esetet Neparáczki. Ezt követően más személy vezette el a leállított autót.

– Beteg feleségemet vittem a tárgyalás után az orvoshoz, súlyos leukémiás, és akkor intettek le a rendőrök, akik szerintem direkt rám szálltak – kommentálta az első ítélet után történteket a perköltségekkel együtt csaknem 250 ezer forint megfizetésére kötelezett Faragó. Megfellebbezte az első bírság jogosságát. Felesége, Faragó Jánosné egészségügyi papírjait megmutatva megerősítette: súlyos beteg, bármikor sürgős ellátásra szorulhat. Mint mondta, nincs miből kifizetniük a negyedmilliós büntetést, így félő, hogy a férje még börtönbe is kerül. A családfő a történtek óta csak kerékpárral jár Makón.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Hmmm 2008. április 23. 17:04
  „Honnan van jogsijuk...????? EZEKNEK MINDEN LEHET SŐT MÉG NEM IS BÜNTETIK ÚGY ŐKET MINT HA NEKEM NEM LENNE VAGY KAMU..CSAK!!!! Komolyan mondom a Rendőrei is tudnak róla..hogy nincs nekik...ill.-ve van JOGSI csak tudják,hogy még a Tanfolyamon se voltak,hát még tanpályán DE NEM TESZNEK SEMMITTTT!!!!!!!!!!!”
 • 23. huzt 2008. április 18. 06:35
  „Hali előttünk a tanpálya 30-éve én egy brazilt se láttam autó vezetést tanulni akkor honnan van jogsiuk,bár tudok párat aki vette szerintem a rendőrők is akkor az meg az okmány irodában nem tűnik fel senkinek cserékor!!!”
 • 22. Pet@@ 2008. április 17. 21:26
  „Süket Ork! A taxi csak egy ezres lett volna! Hogy lehet valaki ilyen selejt??? Ki se szállt a födő darabjából,de már tagad!EZ A JELLEMZŐ RÁJUK! :D”
 • 21. triatlonos 2008. április 17. 20:16
  „Ezt a technikát csak felderitésre használja János, ha szabad a pálya, akkor indul a Lada. Ez elég gyakran előfordul, mivel lakhelye nem gyakran látogatott hely a rendőrök által.”
 • 20. 4 2008. április 17. 18:54
  „Jól látom, a bringán nincs világítás?
  Vagy éjszaka nem közlekedik vele?”
 • 19. triatlonos 2008. április 17. 16:11
  „Jó ez a bringa, meg Jánosnak is van stilusa, de azért az lett volna az igazi, ha az interjút a letekert ablakú Ladából adta volna! Máskor egy kicsit több figyelmet a marketingre, ha szabad kérni.”
 • 18. berekhati 2008. április 16. 21:48
  „Janos Bacsinak mindazonaltal van jo, egesz jo kerekparja is.

  hajra, Janos Bacsi, hol autoval, hol jo kerekparral nyomassa! Mutassa meg, mire vitte!

  koszi!”
 • 17. téká 2008. április 16. 20:46
  „Citrom tudod mi történne,kapna hat hónap felfüggesztett büntetést.Enyhitő körülmény,hogy megbánó magatartást tanusít!”
 • 16. HM 2008. április 16. 20:41
  „Büntetésből levizsgáztatnám.Most jobb így ?Az első büntetési tételébe bele kellett volna foglalni.Szegény nincs miből kifizetni a büntetést,akkor miből tankolta teli az autót?HM”
 • 15. greencat 2008. április 16. 20:31
  „Szia Jo Bacsi!:)
  Élvezem minden hozzászólásodat!:) Tök jókat írsz!:) Csak így tovább!!!!:)”
 • 14. Jo Bacsi 2008. április 16. 17:36
  „Hat nem ertitek de mindegy. Az egyik lanyom 16 eves volt mikor meg lett a jogsija a masik meg 16 lesz mikor meglesz neki. Nem a jogsi ellen vagyok en hanem azert mert ugy hasznaljak mint egy fegyvert. Sok ember (es csaladok) megelheteset teszik tonkre avval hogy a jogsit bevonjak. Mire fol????
  Buntessek penzre (adozas) de a jogsihoz joga van mindenkinek. Faragonak nem volt jogsija de attol meg nem utott el senkit es nem is fog ha ontudatosan vezet. A jogsitol nem jon meg senkinek az esze es ontudata. Az meg ha valaki iszik es ugy vezet teljesen mindegy van vagy nincs jogsija. jogsi bevonasat mint egy fekete felhot tartjak az emberek feje folott felelmet keltve bennuk. Mi jogon???
  kocsi vezetes nem egy science. Amerikaban sokan vezetnek akik nyomorekok vagy kezuk es labuk hianyzik. Iszakosok is vezetnek jogsival.
  Csak azert mert valakinek nincs jogsija nem jelenti azt hogy nem tud kocsit vezetni. Tehat nem szabadna kivaltsagga tenni a tulajdonat. Mindenkinek joga van hozza hogy autot vezessen. na mindegy.
  Adozzatok a jogsitok utan.
  Ha tudtam volna hogy ilyen szonjas leszek ma reggel tobb sort ittam volna az este.”
 • 13. gyuro 2008. április 16. 14:45
  „Jó bácsi, a hozzászólásod te írtad vagy diktáltad? Jó nagy tukkó vagy gratula- még, hogy iskolában tanítsák a vezetést , gondolkozz már el, de ha így jobban megérted (olvassátok fel neki) (GONDÓKOZZ MÁ ÉL MIT VÁKÉRÁLSZ ITT...) hova jutna már az ország ha minden tizenéves kapna jogsit...? Így sem tudnak kismotort sem vezetni, csak azt hiszik.... Igen jó lenne ha több rendőr lenne az utcán valóban. /Ajánlom a Hmvhely,-i lapon "Stoppost raboltak ki Vásásrhelyen C. cikkhez kapcsolódó "Hmvhelyi Krimik"-hez való hozászólásom....amúgy a törvény az törvény be kell tartani. Nem lenne az életben semmi gond ha ezt mindenki megtenné. Rengeteg olyan személy van akinek nincs jogsija és úgy vezet. Kapják is meg érte ami jár...
  Egy nem oly rég megtörtént példa a megyénkben... "Magyar" gyerek vezet kora este sötétedés után forgalmas uton városon belül. Épp leparkoló autóból "Kolompár" a menetirány szerinti bal oldalról ugye kiszáll és ugyanezen az oldalon kis elkényesztetett Kolompárt kiszállítatja a kocsiból aki persze mert szédül az aszfalton,kirántja apuci kezéből az ővét és kiszalad az épp szabályosan közlekedő minden előírásokat betartó magyar gyerek autója elé az utra. "Csatt" mire a yard kiér kb. 4-5 perc addigra mint Olaszliszkán kirántják a kocsiból a gyereket és megpüfölik....pedig nem is Őt kellet volna... na de mindegy ez más történet------ az a lényeg, hogy Faragó ezt benézte, talán ez meg is volt írva.....”
 • 12. Balogh Gábor 2008. április 16. 13:22
  „Ha rosszul van a felesége , akkor mentőt kell hívni! Vagy esetleg még orvos is diploma nélkül??? A jogszabályokat betartani: nem ajánlás, hanem kötelező ! Nemcsak jogaink vannak , hanem kötelességeink is! Vagy egyeseknél ez megint nem igaz ???
  bégé”
 • 11. narancs 2008. április 16. 11:17
  „RENDŐRÖK!!!A motorosokat is ellenőrizni kéne,mert nem minden gyereknek van ám jogosítvány!!!!!Az is felelőtlenség!!!!”
 • 10. anonim 2008. április 16. 11:03
  „Nekem se jogsim,se autom,de csak azért mert anyagilag nem engedhetem meg magamnak.42 éves vagyok és nagyon jól elvagyok a 20 éves kerékpárommal.Makó nem nagy város kerékpárral is pár perc alatt ellehet jutni bárhová.Abban az esetben,ha vidékre utazom ott a busz.Sajnos az a baj,hogy a magyar emberek sírnak,milyen nehéz a megélhetés. Csak nézzünk meg egy piacos napot mennyien mennek ki egy kiló almáért a piacra autóval.Az meg,hogy a "putrisorban",hogy élnek arról mi nem tehetünk.Nekem sincs kacsalábon forgó házam ,de attól legalább az alapvető tisztaságra törekedhetnének.Volt itt a városunkban anno,hogy nagyon sok kissebség kapott ingyen házat és azt is egy idő után megette a kosz és a tetőtől kezdve ami csak mozdítható volt mindent eladtak.Viszont ha egy "magyar"megy be segélyért azt pillanatok alatt elutasítják.Visszatérve a jogosítványhoz,igen is az a leg alapvetőbb dolog,hamár autót vezet bármennyire is sokba kerül,igen is vizsgázzon le.Akinek autóra van pénze,annak erre is legyen.”
 • 9. CITROM 2008. április 16. 10:14
  „Hát Jóbácsi te mit szólnál ,ha a gyerekedet elütötte volna ez a büdös paraszt és megtudod nincs jogsija? Hm ,akkor is azt mondod joga van?neked mihez van jogod?semmire de a fekáliáknak mindenhez!!!!Mindent megélhetésből tesznek,és jogsija is azért nincs ,mert akkor kenyérre se telne ugye?Kicsit gondolkozz aztán írogassál jó???”
 • 8. Scott 2008. április 16. 10:01
  „hihihi-jobbak a kommentek mint a cikk---ja és mit tegyen a szegény ember ha 1-szer rákényszeriti az élet a törvények megszegésére:))) jo bacsi,én birom a fejedet:egy példa neked, de te sem ülnél fel arra a Boing útasszállitó repülőgépre ahol én lennék a pilóta,persze pilótaengedély,és semmiféle gyakorlattal a hátam mögöttl!! Még a gyakorlott vezetők is hibáznak néha nemhogy akinek nincs jogsi!”
 • 7. Rásszistáááá!!! 2008. április 16. 09:30
  „Ojvé, micsoda córesz! Legközelebb arról olvassunk, hogy Mari néni eldobta a csikket a megállóban, vagy valami más, egyedülállóan megátalkodott bűncselekményt követett el. A makói putrisorhoz köthető súlyos, élet és vagyon elleni ébűncselekményekről persze nem ír a sajtó.”
 • 6. kampec 2008. április 16. 09:25
  „jo bácsi vándoroljon ki szomáliába, ott nem kell jogsi. igazad meg azért nincs, mert mások életét (is) veszélyezteti. amúgy meg legyen kerékpárra is kötelező a jogsi.”
 • 5. sylvi69 2008. április 16. 09:14
  „Jo bacsi. A szabályok azért vannak, hogy betartsuk őket. Enélkül nyugodtan élhetnénk úgy, mint a birkák a legelőn. Szerencsére régen "lemásztunk a fáról", próbáljunk meg akkor úgy is viselkedni. Jogosít- vány birtokában is sokan megszegik a szabályokat, mi lenne, ha min- denki anélkül vezethetne. Egyébként meg a biciklivel közlekedőknek is ismerniük kell a KRESZ alapvető szabályait, a gyerekeimnek is megta- nítottuk, hogyan kell kerékpárral szabályosan közlekedni. Sőt, még a gyalogosoknak is be kell tartani bizonyos közlekedési szabályokat. Hát ennyit erről. Remélem a Faragó úrral tudnak majd valamit kezdeni, mert rá ugyanúgy vonatkozik a jogszabály, mint minden más állam- polgárra.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikliút: Makó nyerte a legtöbbet

Makó - Csaknem 300 millió forintból 9 kilométer bicikliút épül Makón októberig, a megyében a… Tovább olvasom