Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Egyelőre albérletben vár a kitelepített család

A visszaköltözéshez szükséges engedélyt még nem kapta meg az a makói család, amelynek házába egy hónappal ezelőtt beszivárgott a Maros vize. Huszárék támogatást remélnek a helyreállításhoz és nem szeretnék eladni a házat.
Huszár Gáborné már a takarítással foglalatoskodhat. Fotó: Schmidt Andrea
Elszomorítóan néz ki a makói Liget utca legutolsó házának környéke: az árokban zöldes-sárgás, lassan már mindenütt algával borított állóvíz. A Maros-töltésén hűtőszekrény, motorkerékpár és három, vékonyka láncon csaholó kutyus. Mindennek normális esetben a portán belül lenne a helye.

– Nézze meg, örülünk, hogy legalább már a lakóépületbe bemehetünk, az ólak és a melléképület még a Maros vizében áll. Nem tudjuk, mekkora a kár, a biztosítónk kárfelmérője a napokban érkezik, addig igazán hozzá sem foghatunk az újjáépítéshez – sorolta a bajba jutott Huszár Gáborné, akinek a folyón lezúduló árhullám tetőzésével csaknem egy időben, még április 19-én kellett elhagynia a férjével és fiukkal együtt lakott otthonát. Akkor már a szobákban is bokáig állt a víz, amely átszivárgott a gát alatt.

Csaknem egy hónappal ezelőtt a tűzoltók segítségével tudtak csak kiköltözni, hiszen, amíg remény volt a katasztrófa elkerülésére, védekeztek. Még most is látható a ház körül az odahordott, csaknem hatszáz homokzsák. A múlt hét végéig reménytelen volt bejutni a portára, végül tegnapra már megnyugtatóan visszahúzódott a víz – így a háziak félve, de visszamerészkedhettek az embermagasságig felázott falú lakóépületbe.

Huszár Gáborné háza körül még most is láthatók az odahordott homokzsákok. Fotó: Schmidt Andrea
– Az önkormányzat még a kiköltözéskor felajánlott egy lakást a volt Kállay-kollégiumban, de sajnos nem bírtam a lépcsőzést, így most albérletbe kényszerültünk – mondta az egyébként már nyugdíjas asszony. – Nem tudjuk, hogy meddig marad ez az állapot, hiszen így biztos, hogy nem költözhetünk vissza. Árajánlatot kértem építési vállalkozóktól is, de a helyreállítás is csak a kárfelmérést követően kezdődhet meg. Az biztos, hogy jó néhány centivel meg kell emelni a padlózat magasságát, és tégláig le kell csupaszítani a felázott falakat – mondta az asszony.

Huszárnétól megtudtuk: beszéltek Makó polgármesterével, aki jelezte: mindenképpen támogatni fogják házuk helyreállítását, de sok más mellett ennek a mikéntjéről is csak a kár felmérését követően mondanak konkrétumokat. Mivel a házon volt biztosítás, némi segítségre ebből a forrásból is számíthatnak.

– Megmondom őszintén: az állandó veszély ellenére én nagyon szeretek itt lakni, ezért nem is tervezzük a ház eladását, nem szeretnénk innen elköltözni. Egyébként huszonkét éve – amióta itt élek – nem jött fel ilyen magasra a víz – fűzte hozzá Huszár Gáborné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családias grillfesztivál Makón

Hangulatos, vidám családi mulatság volt idén is a Váll-Ker Kft. makói grillfesztiválja: a… Tovább olvasom