Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Egyesült a múzeum és a könyvtár Makón

Makó - Az új évtől nemcsak a makói könyvtár, hanem – összevonásuk után – a múzeum igazgatója is Mátó Erzsébet. Bár az egyesítés átmenetinek ígérkezik, nem csak a névadó személye a közös a két intézményben.
József Attila Városi Könyvtár és Múzeum – így hívják a két makói intézmény egyesítéséből született újat. Mint megírtuk, a város képviselő-testülete azt követően döntött az összevonásról, hogy az önkormányzatnak vissza kellett vennie az államtól a múzeumot. Hasonló döntést hoztak a megyében más városok is. A makói annyiban is szerencsés, hogy nem kellett sokat gondolkozni a keresztelőn, hiszen eredetileg is a költő nevét viselte mindkét intézmény – mondja Mátó Erzsébet, aki immár nem csak a bibliotékát igazgatja. A múzeumot eddig vezető Halmágyi Pál nyugdíjba ment.

Mátó Erzsébet, az összevont intézmény igazgatója. Fotó: Szabó Imre
Mátó Erzsébet, az összevont intézmény igazgatója. Fotó: Szabó Imre

Nem végleges a döntés

Mátó Erzsébet úgy gondolja, a két intézmény összevonása a praktikus szempontok ellenére is csak átmeneti megoldás. Ez következik az önkormányzat erre vonatkozó nyilatkozatából, de a kulturális törvényből is, amely 15 ezer főnél népesebb városoknak javasolja az önálló könyvtár fenntartását.

Mint megtudtuk, az összevonás jelenleg még nem fejeződött be, a határidő február 15. – az immár közös költségvetés sem készült még el. Mátó Erzsébet, aki 1996 óta könyvtárigazgató, azt mondja, ez együtt fog járni bizonyos párhuzamosságok megszüntetésével. A múzeumnak jelenleg 10, a könyvtárnak 12 dolgozója van – az egyesített intézménynek nyilván kevesebb lesz 22-nél. Az ok nyilvánvaló: a múzeumot az állam mindössze 14 milliós állami dotációval adja át a városnak, ez pedig kevés a fenntartáshoz, amibe többek között évi 260 órányi nyitvatartási kötelezettség is benne van. Többek között emiatt is várható, hogy a könyvtár dolgozói részt vállalnak majd a hétvégi múzeumi ügyeletekből.

A két intézményt nem csak a névadó költőóriás rokonítja. A könyvtárosok közreműködésével vették digitális katalógusba például a múzeum saját könyvtárának bő 10 ezer kötetes állományát, s most ez a munka folytatódik majd a gyűjtemény digitalizálásával. A könyvtár informatikusa már dolgozik a múzeum önálló honlapján is – meglepő, de ilyennel eddig nem rendelkezett. Közös vonás az is, hogy mind a könyvtár, mind a múzeum rendezett eddig is kiállításokat. Várható, hogy ebben a jövőben a múzeum szakemberei viszik majd a prímet. Mátó Erzsébet ugyanakkor hangsúlyozza: a múzeum meg fogja őrizni szakmai önállóságát.
Az új intézmény a párhuzamosságok felszámolásával, kisebb létszámmal működik

Olvasóink írták

 • 12. eszpzsuzsanna 2013. január 17. 21:16
  „Tessék nekem megmondani, miről is beszélgetünk itt most valójában! Nemde néhány millió forintról, ami miatt két kulturális intézmény nyitvatartási ideje és dolgozói létszáma forog kockán? De miért is? Hisz gazdagok vagyunk mi makóiak: 21 milliót költünk el a város kasszájából arra, hogy újra lerakják azt a térburkolatot, amit egy éve egyszer már leraktak, pl, a satöbbit most nem sorolom..
  Tessék nekem megmondani, kedves makói polgárok, egészen bizonyosak Önök abban, hogy a Könyvtár és a Múzeum dolgozói nem elég hatékonyak és ezért menniük kell???”
 • 11. Dinoso 2013. január 17. 20:19
  „Az, hogy egy könyvtárnak hány látogatója van, talán azokon kellene számonkérni, akik könyvet utoljára a suliba láttak közelről.... amúgy a könyvtárosi munka nem csak abból áll, hogy kiadják a könyveket az olvasóknak, hanem millió egyéb dologból. Amit nálunk karcsúsítanak, az előbb-utóbb tönkremegy. A kultúrát nem lehet kilóra mérni. Már 2000 éve Alexandriában tudták, hogy könyvtárra szükség van - és azóta is sajnálja a világ, hogy leégett. Mert jöttek az "újítók" (egy könyv is veszélyes, hát még sok...) - de lehet, hogy csak karcsúsítani akartak....”
 • 10. egyvalósolvasó 2013. január 15. 18:04
  „Rendszeres látogatója vagyok a könyvtárnak. Maximálisan elégedett vagyok a szolgáltatásokkal és nem utolsó sorban a könyvtárosok munkájával. Nem csak szakmailag vannak topon, hanem emberi hozzáállásuk is példaértékű: barátságosak, segítőkészek, udvariasak. Aki azt gondolja , túl sokan vannak, látogasson el a könyvtárba hétfőn, 13 ó után...
  Remélem, a jövőben is a könyvtár dolgozói maradtok!!!! Ehhez kívánok egészséget és sok sikert!!!!!”
 • 9. Poslabény 2013. január 13. 08:42
  „A múzeumra nem az hat serkentőleg, hogy összevonták a könyvtárral, hanem a volt vezetőjének nyugdíjazása. Aki a haladást gátolja az menjen is.”
 • 8. night_hawk 2013. január 12. 20:03
  „Szerintem is szükség van a könyvtárra! Az épület a hely szelleméhez méltatlan műszaki és esztétikai állapotban van; egy előttem szóló nagyon helyesen már említette, hogy a könyvtárra sokkal nagyobb szükség lenne mint a fürdőre. A könyvtár minden esetben a kultúra szent helye, bezárni, hagyni elsüllyedni megbocsáthatatlan bűn. Az átlag ember így is nagyon keveset olvas, ezért lényegesen nagyobb támogatást érdemelne. Ady is pontosan erről írt "A magyar ugaron" c. versében.”
 • 7. babeli 2013. január 12. 18:25
  „Szerintem a könyvtárosok nem unatkoznak akkor sem, ha éppen egy-két olvasó van, de nem is az a jellemző, hogy kevés lenne az olvasó. Amikor én szoktam menni általában ketten is szorgoskodnak a pultnál, mert nagy a jövés-menés. A múzeumra lehet, hogy serkentőleg hat az ideiglenes összevonás, nem azért mintha ők ellógnák a napot. Voltam bent náluk egy információ miatt, de ők is segítőkészek voltak, mint a könyvtáriak. Csupán annyi, hogy jobban megmutathatnák magukat pl. honlapon, vagy nyílt napon, amikor a kulisszák mögé is bepillanthatna a lakosság. Jó együtt munkálkodást, sok sikert!”
 • 6. Napmadár 2013. január 11. 19:48
  „Én is gyakran járok a könyvtárba,és mindig nagyon kedvesek és segítőkészek a könyvtárosok.
  Szerintem nagyon is sokan járnak be,főleg a délelőtti órákban,remélem megmarad a nyitvatartási idő.
  Sok fiatal is kihasználja az internetezési lehetőséget,az idős emberek pedig újságot olvasnak,víz-villanyóra állást diktáltatnak be.(ez egy új szolgáltatás náluk,és nagyon jó,mert nem mindenki igazodik el rajta,vagy nincs otthon internet)
  Fontos hogy legyen könyvtárunk,művelődjünk,informálódjunk,szerintem ez lényegesebb,mint például a fürdő.”
 • 5. kisdiak 2013. január 11. 16:23
  „A szakdolgozatom elkészítéséhez maximális segítséget kaptam, sőt még az Országos Széchenyi Könyvtárból is kértek le cikket. Köszönöm a kedvességet és a gyors segítséget! Szurkolok a könyvtárnak és a könyvtárosoknak!”
 • 4. sHenki 2013. január 11. 15:20
  „Én naponta bejárok minden reggel újságot olvasni és látom,hogy az első 1-2 órában a könyvtárosok alig győzik a munkát annyian vannak az olvasók. Újabban a gáz- és villanyóra állásának a bejelentését is felvállalják, ami nagy segítség az olyan idős embereknek, akiknek nincs internetük. Remélem a nyitva tartási időt nem csökkentik,mert véleményem szerint sokkal többen igénybe veszik a könyvtárat mint példálul a fürdőt.”
 • 3. 3évesférfi 2013. január 10. 17:40
  „2. pog: Ez a város szégyene, nem a dolgozóké.”
 • 2. pog 2013. január 10. 09:06
  „itt is rá fér a karcsúsítás kisebb létszámmal is lehet hatékonyan dolgozni..de szerintem a fenti intézményekben nem kell "halálra dolgozni magát "ahányszor voltam a könyvtárban ott néha több a dolgozó mint vendég...”
 • 1. Poslabény 2013. január 09. 15:55
  „Gratulálok Erzsikének és sok sikert hozzá.Erzsike személye garancia az igényes munkára. Ha pedig mellé állítjuk még Forgó Gézát és munkatársait, akkor garantált lesz a siker. Nyissanak a világra! Ne ragadjanak meg az épület falain belül. INTERNETRE a gyűjtemények egy részével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benépesülnek a megürült üzletek

Az utóbbi időben Makó főterén több megürült épületben nyílt új üzlet. Tovább olvasom