Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Egyetlen mozi sincs a makói térségben

Makó - Egy éve szűnt meg a rendszeres vetítés a makói térség utolsó mozijában, a pitvarosiban; Makón két éve nincs filmszínház. A kis vidéki vetítőtermek reneszánszához komoly, milliós beruházásokra lenne szükség – véli a kiszombori művelődési ház igazgatója. Aki most filmet akar nézni, plázába jár, vagy DVD-t kölcsönöz.
Egy éve nincs rendszeresen vetítő mozi a makói kistérség településein, beleértve Makót is. Akkor szűnt meg a hetenkénti előadás Pitvaroson, azon a településen, ahol a legtovább kitartott a filmszínház. Mint annak idején megírtuk, az akkor háromszázezer forintos éves költségvetéssel, a helyi művelődési házban üzemelő kis mozi a végén már csak hétvégente, átlag húsz-harminc érdeklődőnek vetített – a nézőtér egyébként száz férőhelyes. Az önkormányzat sokat áldozott az épületre, pályázott is, például művészfilmek fesztiválját rendezték itt meg, ám az érdeklődés folyamatos csökkenését látva a mozinak a megszokott formában nem volt jövője.

Mint az azóta a Provita Segítő Szolgálat által működtetett kultúrház munkatársától, Hájas Ritától megtudtuk, mostanában havi egy-két előadás van alkalomszerűen attól függően, hogy mikor sikerül filmet szerezni Hódmezővásárhelyről. A vetítések egy pályázati támogatásnak köszönhetően ingyenesek, a látogatottság a filmektől függő – olykor akár hetvenen is bejönnek, még a közeli községekből is. Pitvaroson egyébként az ötvenes évek óta vetítettek, a művelődési házba pedig bő egy évtizede költözött a terem.

Kiszomboron sokéves szünetet követően 2003 tavaszán indult újra a mozi a művelődési házban, de 2005 nyarán itt is felhagytak a vetítésekkel. Az igazgató, Nagy Lőrinc lapunknak elmondta: a százhetven férőhelyes nézőteret az indulás utáni hónapokban még hatvan-hetven fő elfoglalta, az újdonság varázsának elmúltával azonban elapadt a tábor, elfogyott a lelkesedés. Úgy vélte, a nézők nagyjából fele plázákba, nagyobb mozikba jár azóta, a másik fele pedig kölcsönzi vagy letölti a filmeket, és otthon nézi meg.

Van-e esélye a filmszínház újbóli elindításának? A fiatal intézményvezető szerint elvben igen, hiszen a mozi közösségi program, ami iránt még mindig van érdeklődés, ráadásul van egy réteg, amely nemigen tud egy közeli nagyvárosban mozizni: a fiatalokat a szülők nem szívesen engedik el messzire, családoknak pedig az útiköltséggel, s a többi kiadással együtt már drága a pláza. Ahhoz azonban, hogy egyáltalán kiderüljön, vissza lehet-e csalogatni a nézőket a kis vidéki mozikba, mindenütt komoly beruházásokra volna szükség. Zomboron a nézőteret épp a közelmúltban korszerűsítették nagyon igényesen, vetítőgép is van, ám fel kellene újítani, ahogyan például új mozivászonra is szükség lenne, és a hangosításra is költeni kellene. Mindez együtt többmilliós beruházást igényelne, az e célt szolgáló pályázatok kiírásai viszont nagyon szigorúak – mondta Nagy Lőrinc.

Makón kétmillió volt a veszteség

A Páger Antal nevét viselő makói filmszínházban 2007. január 31-én futott le az utolsó tekercs. A helyi ipartestület működtette, ám a mozi az utolsó időkben évi kétmilliós veszteséget termelt, és több tízmillós beruházást igényelt volna a technika, illetve az épület korszerűsítése. Az épület bejárata azóta zárva, ám mint korábban hírül adtuk, az önkormányzat megfelelő pályázati lehetőség esetén hasznosítaná egy filmszínházat is magában foglaló szabadidős centrum részeként.

Olvasóink írták

 • 5. Skyer 2011. március 28. 19:15
  „Kb .. nyárra v nem toom mikorra készül el a fürdő, első utána való dolog az lesz, hogy felújítják a mozit, a polgármester állítása szeriint, vis szerezte tudomásul az új hírt ez a lap. Sokan szeretnék, h felújítva legyen a mozi.. biztos vagyok benne, h ha kész a fürdő, hozzákezdenek szerintem is a mozihoz.”
 • 4. Zorró 2009. január 22. 13:24
  „Az önkormányzat csak a saját érdekeit nézi, ha nincs rajta haszna akkor nem foglalkozik vele.Most a fürdő fejlesztése a legfontosabb.Az hogy a mozival mi lesz sajnos nem érdekel senkit....Ja és annyi adósságot vett a város a nyakába, hogy unokáink is nyögni fogják no meg a helyi vállalkozók.Most meg romlik a forint a hitel meg "hízik"....az a lényeg "virágunk" lesz bőven:)”
 • 3. Vadócka 2009. január 21. 15:47
  „Zorró tenni kellene érte , Ti is tudnátok tenni, csak el kellene indulni ......akkor nem öregedne el a város, tudod sok lúd disznót győz......megtudnátok győzni az önkormányzatot...tuti...”
 • 2. lacipapa68 2009. január 21. 13:22
  „A mozik vesztét az internet okozza.Csak az a mozi tud megélni,amelyik extra szolgáltatást,"élményt" tud nyújtani.A makói mozi már "fapados volt,rossz hangosítással.Ha a neten lehúzok egy filmet,itthon kényelmesen,effektekkel megspékelve meg tudok nézni egy olyan filmet,ami talán jövőre kerül a mozikba.Különben én is szerettem moziba járni,sajnálom,hogy a környékben nem tudták tartani a lépést a korral.Hiszen akkor talán a környékbeli fiatalok nem Szegedre járnának a Plazába.”
 • 1. Zorró 2009. január 21. 08:47
  „Sajnálom, hogy a város vezetése szerint nincs szükség mozira.Én nagyon sokat jártam barátokkal a makói moziba.Nagyon hiányzik nincs szórakozási lehetőség.Mindenki szegedre jár moziba, szórakozni de nem azért mert oda akarnak menni,hanem nincs más lehetőség!Remélem lesz lehetőség egyszer valamikor makón újra moziba menni.Megkéne fogni a fiatalokat amíg nem késő mert nem csak szórakozni járnak majd szegedre ha nem oda is költöznek, és a végén "elfogyunk" elöregszik a város.Ennyi....:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommentezőt keres a rendőrség

Makó - A Makói Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytat nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Tovább olvasom