Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Egymilliárd forintból szépül a makói főtér

Makó - Nyolcszázhatvanhatmillió forintot nyert a makói önkormányzat uniós pályázaton, így több mint egymilliárd forintot költhetnek a városközpont rehabilitációjára: átalakul a Marczibányi tér, megújul a kollégium.
Pénteki lapszámunkban számoltunk be arról, hogy a megyei települések közül Makó használja ki legjobban az uniós pályázati lehetőségeket. Most egy újabb pályázati sikernek köszönhetően 866 millió forintot nyert a város a településközpont megújítására. Összesen 1,147 milliárdból szépül meg a fürdő körüli terület.

Makón a város eddigi legnagyobb beruházása, a 3,2 milliárdos fürdőfejlesztés után a második legfontosabb projekt a városközpont rehabilitációja – mondta Buzás Péter polgármester a tegnapi tájékoztatón. Az új iparág, a turizmus meghonosítása szempontjából sem mindegy, hogy milyen városképpel rendelkezik a település. A felújítás, amely 2009 második negyedévében kezdődik, a belváros több fontos területét érinti majd.

Új parkolót is építenek a fürdőnél. Fotó: Szabó Imre
Új parkolót is építenek a fürdőnél.
Fotó: Szabó Imre

Györbiró-Szabó András, az innovációs iroda vezetője azt mondta, a Marczibányi téren a megújuló fürdő előterében zenepavilon és szökőkút is lesz, új parkolót építenek, több új padot raknak ki, egy kilométer hosszan megszépül az úttest és a járda is. Átalakul a Széchenyi tér, a Hollósy Kornélia Sportcsarnok melletti területen csaknem 500 férőhelyes parkolót alakítanak ki.

Mivel a fürdő körüli épületek szállodai funkciót töltenek majd be, a szomszédos kollégium is teljesen megújul. Ugyanis ide költözik majd jelenleg a fürdő közelében, a régi városháza épületében két fontos közfunkciót ellátó szervezet: az ÁNTSZ és a földhivatal. Az épület többi részében pedig a vállalkozóknak alakítanak ki irodahelységeket. A munkálatok várhatóan 2009 második negyedévében kezdődhetnek, és 2011 első negyedévére fejeződnek be.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Power 2009. február 07. 17:59
  „A kirakat politikában a külsőségek számítanak. Ha a több ezer önkormányzat is hasonlóan szórja (munkahelyteremtés nélkül!) a pénzt, vajon mekkora összeg lehet ez országosan.”
 • 26. magyarok 2009. február 06. 09:48
  „Uraim, mindenkinek jogos a2 pont!
  Én nem Búzás mellet vagyok, hanem az értelem mellet, ha valaki képes érthetően leírni, a gondolatait és az még értelmes is, akkor mindenképpen elfogadom!”
 • 25. Mc_Mi 2009. február 03. 17:17
  „Kedves magyarok!
  Az még nem jutott eszedbe, hogy a makói beruházások hogyan függhetnek össze a makói munkanélküliséggel? A pályázati pénzeket makó polgárai kapták arra, hogy a környezetük átalakítását finanszírozzák. De már eszetekbe sem jut, hogy ezt makóiakkal kellene elvégeztetni. Akkor lenne fejlődés és munkahely is egyszerre. Buzás legnagyobb bűne éppen az, hogy a beruházásainkat eladta idegeneknek, hagyta, hogy ezek a pénzek kikerüljenek Makóról. Tudom a válaszokat! Nem vállalkoznak a makóiak. Nem, mert nincs ma makóinak egyszerre 500 milliója, nincs referenciája akkora. Ezekre a felvetésekre az első válaszom az, hogy nincs, mert tönkretette ez a gazdaságfilozófia azokat az egységeket, amik voltak. Mára elvándoroltak, elsorvadtak. Ma valóban nehezebb lenne ezt újra kezdeni, mint mondjuk 15 éve. De nem lehetetlen. Ehhez a beruházásokat fel kellene darabolni olyan falatokra, amivel a helyiek is elbírnak. Burkolót, festőt, ácsot, bádogost stb ma is lehetne találni. Csak a beruházásokat így kellene meghírdetni. Hova tovább szintenként is bontható egy burkolás, festés.
  Ennyi beruházás mellett Makón nem szabadna egyetlen embernek sem munka nélkül maradni.
  Minden választáskor ezt elmondjuk. Buzás meg is ígéri, azután minden marad a régiben. Kijelentem, hogy Makón egy Makó ellenes önkormányzat van.
  A napokban halottam egy történetet. Svájcba kitelepült magyar bekerült egy iskolába gazdaságvezetőnek. Egy idő után hivattták az elöljárósághoz. Készült arra, hogy kap egy nagy dícséretet, hiszen egy csomó pénz takarított meg. Büszke volt magára. Azután kapott egy nagy letolást. Közölték vele, hogy itt más a hozzáállás ezekhez a kérdésekhez. Ha az iskolának kell valami, akkor először szétnéznek a szomszéd boltban. Ha ott van, akkor ott veszik meg. Ha nincs, akkor megnézik a városban. Ha ott sincs, akkor a kantonban. Ha ott sincs, akkor elgondolkoznak azon, hogy kell-e ez nekik? Ha mégis nagyon szükséges, akkor veszik meg ott, ahol Ön.”
 • 24. lacipapa68 2009. február 02. 17:10
  „Valóban nincs azzal semmi gond,ha szép egy város.Az én szívfájdalmam az,hogy az elmúlt években a SZÁNDÉKÁT sem láttam a vezetőkben arra,hogy az igazán komoly kérdésekben legalább MEGPRÓBÁLJANAK valamit letenni az asztalra.Szerintem vért kellett volna izzadniuk azért,hogy a térséget felzárkóztassák,pártállástól függetlenül.Úgy gondolom,hogy ezt hívják "kirakatpolitizálásnak".Így már érthetőbb vagyok?”
 • 23. mackósajt 2009. február 02. 15:17
  „magyarok!
  A legnagyobb gond veled, hogy nem olvasol figyelmesen! Az előző hozzászólásomban én megemlítettem, hogy ez a pénz erre van, nem pedig új munkahelyek teremtésére és a makói gazdaság élénkítésére! Szerintem minden normális ember örül ennek is! Csak tudod már sokan unják a banánt, hogy Buzás a legfőbb ígéreteit nem tartja be! Mesélj nekem arról, hogy a kisebbségben lévő ellenzéki képviselőknek mi van a kezükben amivel munkahelyeket tudnának teremteni azon túl, hogy esetleg saját maguk foglalkoztatnak embereket. Pl. Mágoriné ,mint vállalkozó foglalkoztat így néhány embert és ha azt vesszük még így is több munkahelyet teremtett ,mint Buzás. Azt azért hozzáfűzném, hogy én nagyon nem szeretném, ha Mágoriné lenne a polgármester és azt sem, hogy a legközelebbi kihívója is ő legyen Buzásnak. Ide egy fiatal, energikus, intelligens közös jobboldali jelöltre van szükség, aki a közgazdasághoz is konyít egy kicsit és kvalitásaiban felveszi a versenyt Buzással.”
 • 22. magyarok 2009. február 02. 13:42
  „Kedves Uraim!
  Azt hiszem azzal egyetértünk, hogy én is szeretném ha Makón lenne egy csomó munka lenne sok sok gyár és felemelkedne a város, de nyilván nem olyan könnyű egy olyan városnak felemelkedni, amit a határ szélén van és sajnos nem a nyugati oldalon, hanem a szegény keletin!
  Én is szeretném, ha sok sok munka közül lehetne választani, de gondoljátok, olyan jó Makó vonzás körzete, hogy bárki is ide tud csalni valami nagy céget??? Miért jönnének ide????
  Következő kérdésem az általatok istenített fideszes képviselők, hány embernek szerezek munkát Makón? tudod, ha valaki az ellenzékben ül, azért ugyanúgy hozhatna Makóra munkát!
  A másik, ha már nincs munka, mondjunk le arról, is, hogy Makót széppé tegyük?
  Még egyszer ismételném, ezt a pénz nem a makói gazdaság fejlesztésére adják hanem csak is a városkép szépítésére, ne fogadjuk el?
  Álljatok ki, és mondjátok, nem kell ez nekünk, mert nincs munkánk!
  huh, nehéz ilyen érték rendel vitázni, amivel rendelkeztek! :)”
 • 21. mackósajt 2009. február 02. 11:05
  „12-es hozzászólóval, Nagyi8-al tökéletesen egyetértek!
  Kedve magyarok! Ha levennéd a vörös szemüvegedet látnád azt amit nagyi 8 is!
  Egyébként tudom, hogy az 1milliárdot nem új munkahelyek létrehozására szerezte a város! DE! De jóvolna már, ha makói gazdaság helyzetével és a munkanélküliség kérdésével is foglalkoznának! Ja meg arról ne is álmodjon senki, ha ideér az autópálya, akkor a roppant sikeres ipari parkunkba települnének a cégek!
  Itt nincs megfelelően képzett munkaerő, itt nincs vásárló erő, és nyersanyag se! Makó NEM a Ruhr mellett, hanem a Maros mellett fekszik! A fürdőfejlesztés nem hülyeség, bár a kivitelezés módja felvet néhány kérdést.
  De azt mindenki elismerheti, hogy önmagában nem elég a fürdő Makó gondjaira.”
 • 20. mackósajt 2009. február 02. 10:54
  „Újabb 1 milliárd a főtérre! Ez nagyon fontos, hiszen a sok munkanélkülinek kell a hely korzózni!”
 • 19. Streeter 2009. február 02. 06:50
  „lajosbácsi

  A Deák Ferenc utcán én is felfigyeltem arra hogy még mindig ott vannak a tűlevelek, madzagok, fenyőfaágak. A járdát nem is látni olyan vastagon áll a kosz. Hát igen a járda kövezések....Hunyadi utcára, Rákóczira, Kálvinra is ráférne. A Hunyadin engem is irritál a sok parkoló autó lehetetlen normálisan közlekedni. De ha valami iskolai banzáj van a hagymaházba akkor a posta utcán is alig lehet közlekedni mert apuka anyuka olyan jól beparkol, hogy éppen el lehet férni és olyankor az úton forgalommal szembe jövő biciklisek annyira fel vannak háborodva, hogy ők ott nem férnek el ahol nem is kellene közlekedniük.”
 • 18. lacipapa68 2009. február 02. 05:26
  „Tizenegyeske!A kedvedért nem fordulok pszichiáterhez,mivel az ilyen jellegű sértés rólad állít ki szegénységi bizonyítványt.Azért meg nyugodtan beperelhetsz,hogy pontatlanul írtam le a sorszámodat...Erről ennyit.Azzal semmi gondom nincs,ha szépül Makó,de ettől nem fog megváltozni szocreál jellege.Úgy látom,nem fogod fel az igazi problémát:itt szinte MINDEN csak erről szól.Kimondottan érdemi dolgokról nagyon kevés szó esik.A munkanélküliségről,a szegénységről,a kilátástalanról.És ez ellen egyáltalán nem akarnak semmit sem tenni az arra illetékesek,mert ez nehéz téma,és rövid távon nem olyan látványos.Viszont ennek kellene az elsődleges szempontnak lennie.Azért nem jön hozzánk a vállalkozás,mert nincs autópálya?Ha sokat jársz Romániába,akkor láthatod,akkor ott sincs még a környékünkön autópálya.Az a kevés is az ország belsejében van.Hogy miért mentek egy pár évvel ezelőtt oda a gyárak /Aradon egy új körütat építettek nekik,egymás hegyén-hátán vannak/?Mert nem rabolta le őket úgy az állam és az önkormányzat,mint itt.Most értünk el oda,hogy nekünk is így kellett volna csinálni.Ha az összes külföldön munkát vállaló /kb. 2,5 millió/ románt hazarúgdossák,akkor sem lesz Romániában olyan munkanélküliség százalékos arányban,mint Magyarországon,és különösen nem lesz akkora,mint itt.”
 • 17. lacipapa68 2009. február 02. 04:44
  „Akkor Tizenegyeske!És ez változtat valamin?Különben meg én is járok át Romániába rendszeresen,és jobban élnek,mint mi.A személyeskedést meg nem én kezdtem,csak felbosszant az ilyen okostóbiás,mint te.”
 • 16. magyarok 2009. február 02. 01:57
  „15!

  Hát kezdjük, idős úriember! :)
  Kezdem azzal, hogy egyfolytában magadhoz beszélsz mivel a tízes hozzászóló te voltál és nem én, de ezen nem lepődök meg, mert az a fajta ember vagy az írásaid alapján aki befásult, öreg kedvetlen és unja az életét!
  Javaslok egy jó pszichiátert. :)
  Én is a pórnép közé tartozom, csak azért mert neked ez a véleményed azért másnak lehet más...
  Még egyszer leírom, hátha ezúttal az agyad fogja...
  Én is sajnálom, hogy nincs sokkal több munka Makón, de azért mert nincs elég munka, akkor ne is fejlesszük a városunkat szinte ingyen pénzből, maradjunk meg a 80as évek szocreál stílusánál, mert Laci papa úgy gondolja ez így helyes??? :)
  Ja és elárulok, valamit kedves okos laci papa! Én hetente járok át Romániába és ott az átlagemberek közül, csak a fegyveres rendvédelmi szféra dolgozói keresnek jól, az össze többi rosszabbul keres, mint egy magyar átlag! Úgyhogy fogalmam sincs, honnan vetted remekbe szabott információdat,de azt akitől származik, ne kérj több tanácsot, mert hazudik neked, kedves öreg Laci papa!
  Nos, azt hiszem miután jól kiosztottad magad 10eske :) gondoltam én is leírom a véleményem :)”
 • 15. lacipapa68 2009. február 01. 22:47
  „Tízeske!Semmilyen színű szemüvegem sincs,ha volna eszed,akkor ezt először megkérdezted volna.Örülök,hogy vannak ilyen megértő emberek is,akiket nem érdekel a "pórnép" baja.Engem önmagában nem boldogít,hogy kupolákkal lesz tele a város,hogy a főút végig virágos /bár kétségtelenül szép/,és hogy térkő van már szinte mindenfele.Ettől még ki kell fizetni a számlákat,enni kell,stb...Bár ez számodra nyilván mellékes.Ha eszed volna,tudhatnád,hogy a gazdasági recesszió előtt is elég reménytelen volt a boldogulás Makón és környékén.Várost attól lehet fejleszteni,hogy kevés a munkahely,de milliárdok mennek ki önkormányzat büdzséjéből önrész gyanánt...És tudod,Tízeske,én a szándékot sem látok arra,hogy itt a vállalkozókat vagy a cégeket munkahelyek teremtésére ösztönözze.Romániába mennek a cégek?Súgok neked valamit,Tízeske,hogy okosodjon a kis bucid a nyakadon:a Mercedes azért nem ment Romániába,mert az ottani munkabérek már jóval magasabbak az ittenieknél.Ott minimálbérért senki sem dolgoztat és dolgozik.Remélem,ennyi minden egyszerre belefért a fejedbe.”
 • 14. Power 2009. február 01. 19:02
  „Szentesen uniós támogatással csináltak egy szép sétáló utcát. Sok értelme volt: a galambok "tisztelete", az időjárás és néhány erős ember miatt a drága fapadok egy részét már le kellett szerelni. Munkahelyteremtés sem valósult meg. Ez a "jó az ha van", "jó az ha szép" rendben is lenne, ha nem lenne közel húszezer milliárdos államadósságunk. Ezen kéne elgondolkodni urak!”
 • 13. correct 2009. február 01. 18:09
  „Régi makóiként,emlékeimben élnek a régi képek.
  Nekem tetszett a régi főtér.A mai nem.Ez a vörös szín ez a kopárság ez egy nulla.A mediterrán "egyedülálló" szökőkútunk!! Csak tucatnyi van ugyanilyen a világban.
  Emlékszik még valaki a korona mögötti sörkertre? Milyen hangulata volt annak emberek.Akkor jó volt betérni oda,mégha szerény körülmények is voltak anno. Nem is a sör vagy az italozás miatt,hanem a bográcsos pörkölt miatt,persze legyűrtünk 1-2 korsó friss hűvös csapoltat is.
  Hová tüntek a hasonló helyek? Kinek vágyik vissza a szíve a koronában a rántott sajtra krumplival -tartárral??
  amikor még éjfélkor is nyugodtan mehettünk enni,ha kedvünk tartotta.
  Mi lett ebből a városból? Mi lett a társasági életből?
  Szégyen és ezek csak apróságok!
  Munkahelyek és vele együtt emberek tüntek el a városból.
  De lásd a szoci buzás éli világát. És a korrupt vezetés is megvan valahogy.
  Itt vannak a legmagosabb adók és olyanok is amik máshol nincsenek.Ennek ellenére mégsem megy a szekér.
  kár lenne a lakosság nyakába varrni azt amiről nem tehet. Ugye szoclib propaganda és szoclib diktátorok a városházán!!!”
 • 12. nagyi8 2009. február 01. 11:09
  „Tisztelt Fórumozók!

  Köszönet az Önkormányzatnak a munkájukért.
  Biztosan nagy siker a sok EU-s pályázati pénz.
  Makó külsőleg fejlődik.

  Van azonban 1-2 kritika is.
  Ha a szocialista vezetésű város pályázati nyeresége 91 forint a 100-ból,
  az azt is jelenti, hogy a Fidesz vezetésű sokkal kevesebb.
  Tehát nagy igazságtalanság van politikai okokból kifolyólag.
  A politikai okokból való pénzelosztás elitélendő.
  Legyen egy példa a Fideszes Baja,
  akik szerintem sokkal kevesebb EU-s pénzt kapnak.
  Pedig a természeti adottságai több klasszissal jobbak, mint Makóé,
  s ez mellett sokkal több turista is látogatja, mint Makót.

  A másik kritika az,
  hogy a makói szocilaista vezetés alatt a munkanélküliség soha nem látott
  mértékre emelkedett.
  A Dr. Buzás Péter vezette önkormányzat eredménytelen a Makó és Kistérség
  munkanélküliségének megszüntetésére.

  Az új fürdő nem fogja megoldani az 5-6´000 makói munkanélküli gondját.

  Ha valaki a Dr. Buzás Péter tevékenységét vizsgálja,
  akkor mint országgyűlési képviselőt is értékelni kell.
  AZ MSZP-SZDSZ-el együtt egy bukott gazdasági, politikai vonalat folytat.
  2002-2004-ig semmit nem tett az MSZP-SZDSZ országos szinten.
  Mint GY.F. mondta Balatonöszödön:
  ,,4 évig nem tettünk semmit"
  Utána 2006-tól sem tettek semmit, hiszen a két kezdeményezésük elbukott:
  A vizitdíj és a TB-privatizáció, s ez közel 90%-ban.
  Egy kormány, két párt és a párttagok, közöttük Buzás,
  90%-ban a nép ellen és a saját hasznukra ülnek a parlamentben.

  Mert Makón és a Kistérségben nyomor van:
  a boltok zárnak be tömegével,
  nő a munkanélküliség,
  letargia, kilátástalanság, jövőkép nélkül vegetál a város a szocialista uralom alatt.

  Mert demokráciát, gazdasági felemelkedést, jólétet nem hozott Makóra
  sem az MSZP-SZDSZ, sem Dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő.

  Dél Amerikai érzés támad fel akkor ha arra gondolunk,
  hogy miközben Buzás egy milliárdos vagyont lapátol magának,
  addig Makón a lakosság soha nem látott nyomorba süllyedt.
  De ez nem zavarja a milliárdost.

  Az anyagi és politikai javak elosztása nem igazságos.

  Hiába szép Makó, ha Dr. Buzás a legnagyobb nyomort, munkanélküliséget,
  kilátástalanságot hozta ide.”
 • 11. magyarok 2009. február 01. 10:43
  „10!

  Tudod ez azért van mert gazdasági recesszió van, azért mert még nincs autópályánk és nem szívesen jön a befektető addig és azért is mert ha idáig eljön egy cég, akkor jobban megéri ha Romániába megy!
  Ellenben város fejlesztésre lehet pályázni az Eunál 2013-ig és azért pályáznak, mert 2013 után erre nem lesz lehetőség, és addig kell fejleszteni és szépíteni a várost! De ha nincs tömegével munka, akkor a várost sem fejlesszük?
  Pusztán azért mert Laci papa a narancssárga szemüvegében ezt mondja? Ha volna eszed gondolkodnál :D”
 • 10. lacipapa68 2009. február 01. 10:11
  „Az a gond,hogy Makónak csak a külseje szépül.Az életkörülmények folyamatosan romlanak,a lehetőségek a megélhetésre pedig teljesen beszűkülnek.Mintha a munkahelyteremtés senkit sem érdekelne a sok munkanélkülin kívül...”
 • 9. KovácsPistike 2009. február 01. 09:57
  „Ez a közel egy milliárd hány új munkahelyet jelent majd?”
 • 8. lajosbácsi 2009. február 01. 08:49
  „streeter:

  a hunyadi utcáról alaphangol el kellene tüntetni az út szélén parkoló autókat, egy parkoló autó, plusz két szembe jövő autó plusz egy egy biciklis mindkét szélén az útnak... mégis hogyan gondolták ezt???? az új házak előtt nagyon jól kialakították a parkolót, talán végig lehetne a hunyadin.. a juhász gyula előtt szintén ez a helyzet - kálvin utca- csak egy szülői kell a bartókban, és megáll az élet.. a templom meg az ovi előtt szuper parkolókat alakítottak ki, az orvosi rendelő előtt is, az iskola előtt miért nem?? ja, mert az a legforgalmasabb épület az utcában, én balga.... nagynehezen felérték, hogy a juhász gyula iskola sarkán, a tömörkény utca beláthatatlan, és fémkerítést tettek.. épp ideje volt! a szegedi utcán a pennyvel szemközti oldalon a járda förtelmes! de a kedvencem, ami szintén soha de soha nem fér bele abba a bizonyos keretbe: a Deák utca - skálától a piac bejáratáig szakasz- régi patyolat, optika, tejivó, olasz pékség tűzoltóság hátsó kerítése.. na az a szakasz.. UNDORÍTÓ!!!!!!!! majálisokat, aug 20-i bazárokat szoktak ott rendezni, azon a szakaszon. az összes ünnepkor minden kirakodó- karácsonyfa, koszorúk stb- ott van és a járda egyenesen életveszélyes, még gyalog is!!! VALAKI, könyörgöm akinek hatalmában áll, hívja már erre fel a figyelmet.... a bolygó utca, ahol háromévente két gyalogos van, az gyönyörűen le van térkövezve, csakugy mint a jól menő páva utca.. de az egyik legforgalmasabb meg ilyen állapotban???”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alakul a 43-as civilegyesület

Makó - Első egyeztető megbeszélését tegnap tartotta Makón az a civilszervezet, amely hamarosan segít… Tovább olvasom