Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Egymilliós modellhajók Nagylakon

Történelmi csatahajók címmel nyílt kiállítás szombaton Meleg Mihály nagylaki modellező munkáiból a helyi Dózsa György Művelődési Házban. A kiállítás a hétvégi nagylaki falunapok kísérőrendezvénye volt.
Meleg Mihályt már gyermekkorában vonzották a különleges csatahajók. Legelső hajómodellje, a francia Berbice közel 20 évig készült. Nem azért, mert ilyen sokáig dolgozott rajta, hanem mert a nyolcvanas évektől egészen az ezredfordulóig félkészen állt a szekrény mélyén – akkor az egyik fia megkérte rá, hogy fejezze be a hajót. Azóta minden évben készít egyet. Csinált már arab vitorlást, egyiptomi hajót, de szívéhez a hadihajók állnak a legközelebb, legjobban a 17–18. századi vitorlásokat kedveli.

Az elkészült hajók között található az 1576-os Golden Hind, az 1636-os La Courone és az 1787-es Bounty. Minden elkészült darab az eredeti méretarányosan pontos mása. A hajók minden egyes részét saját kezűleg készíti a nyugdíjas modellező, csak a nyersanyagot vásárolja, amiből a vitorlások készülnek. Legtöbbször olyannyira megegyeznek a modellek az eredeti hajóval, hogy ugyanabból az alapanyagból készül rajtuk minden, mint az eredeti hajón.

De azért nem mindig. Meleg Mihály elárulta például, hogy öntöttvas helyett ólomból önt ágyút, majd élethűre alakítja őket. Ez azért fontos, mert a vitorlások nem puszta utánzatok, hanem díszek is, ezért jól kell mutatniuk. Egy kész modellhajó értéke akár egymillió forint is lehet – minden a kidolgozáson és a felhasznált anyagokon múlik. Meleg Mihály mindegyik hajóból egyetlen példányt készít, és már minden eddigi munkájának, mind a nyolc vitorlásnak van gazdája: a kész hajókat gyermekeinek, unokáinak ajándékozza. Lapunknak elmondta: először mindig a tervrajzot szerzi be, ami nem könnyű feladat. Eredeti példány alig akad, hiszen amikor az általa modellezett hajók többsége készült, még nem készítettek tervrajzot, vagy ha mégis, az ritkán maradt fenn. A mai tervrajzokat korhű festmények és feljegyzések alapján történészek, muzeológusok készítik. Munkáját az is nehezíti, hogy sokszor nincs kivel konzultálnia, ha kérdése merülne fel, vagy ha ötletet szeretne meríteni egy modellhez, esetleg anyagot keres. A legközelebbi ismerőse, aki hajómodelleket készít, Debrecenben él.

Major Zsuzsanna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már három rádió adása hallgatható Makón

Makó - Új rádió indult Makón: a Rádió Best közel 25 ezer háztartásban fogható, így nemcsak a… Tovább olvasom