Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a közkút Makón

Makó - A hirtelen jött nyárias melegben sokan hűsítik magukat Makón az utcai kutak vizével, ezekből azonban ma már csak feleannyi van, mint a városi ivóvízhálózat átadásakor, 1968-ban. De ha valamelyikből nem folyik a víz, az emberek panaszkodnak – ez történt a napokban a Ráday-lakótelepen.
A hirtelen beköszöntött nyárias idő miatt egyre többen hűsítik magukat Makón is az utcán egy-egy korty friss vízzel a közkutaknál – ugyanakkor bosszantó, ha valamelyikből nem folyik a víz. A minap ilyen panasszal keresték meg szerkesztőségünket többen is a Ráday-lakótelepről. Azt gondolták, elzárták a vizet – ám kiderült, valaki önhatalmúlag zárta le a csapot, nem az önkormányzat rendelte el. Az utcai kutakat a Makó Térségi Víziközmű Kft. tartja karban és üzemelteti, de gazdájuk a város, az önkormányzat fizeti utánuk a vízdíjat.

Az ivóvíz-szolgáltató vezérigazgatója, Medgyesi Pállapunknak elmondta: a makói közkutak története 1968-ig nyúlik vissza. Ekkor adták át a helyi ivóvízhálózatot, és mivel a víz bevezetése az udvarokra, majd a házakba csak fokozatosan történt meg, ezeknek néhány évig komoly feladatuk volt a lakossági ivóvízellátásban. Azóta a kutak száma nagyjából a felére csökkent, hiszen egy-egy közkifolyó fogyasztása kevesebb, mint egy magánházé. Funkciójuk azonban ma is van: nem lehet elzárni a nem fizető fogyasztóknál az ivóvizet, csak ha van 150 méteren belül közkifolyó. Ezenkívül a hálózatban lévő víz frissítésében és a légtelenítésben lehet szerepük – no meg abban, hogy a járókelők hűsítsék vele magukat.

Az utcai kút hűsít a nyárias melegben – ha elzárják a vizet, hiányzik. Fotó: Szabó Imre
Az utcai kút hűsít a nyárias melegben – ha elzárják
a vizet, hiányzik. Fotó: Szabó Imre

– Makó közterületein 35 működőképes közkifolyó van, mintegy 3500 köbméternyi víz az éves fogyasztásuk – tudtuk meg Horváth Bernadettől, az önkormányzat műszaki irodájának vezetőjétől. Míg a belső városrészekben havonta átlagosan egy köbméternél is kevesebb vizet használnak a kutakból, addig Honvédban ez a mennyiség 3-5 köbméter, nyaranta pedig 7. Ebben a városban van a legtöbb olyan ingatlan, amelyben nincs vezetékes ivóvíz. Nyaranta a Maros partján, illetve a városból kivezető utak mentén lévő kutak fogyasztása meghaladja a havi tíz köbmétert. Ennek oka, hogy sokan kocsimosásra, öntözésre, állatitatásra innen viszik a vizet. Ezért az önkormányzat átalakíttatja ezeket a kutakat, hogy a víz csak csordogáljon, vagyis csak inni lehessen belőlük.

Olvasóink írták

 • 5. varadipal 2009. április 15. 11:16
  „Nyusszancs! Kinek a költségére vezessék be? az ottlakókéra? Ha lenne zsé-jük, már saját vizük is lenne.
  Vízórájuk csak azért nincs, mert azt nem lehet lopni.
  Jó megoldás lenne a közkutakat ivó kúttá alakítani (3)1Makói javalata szerint. A szomjas igyon,/az még nekem is belefér/, a tolvaj fizessen és üljön, de ne a lovaskocsi bakján.”
 • 4. Nyusszancs 2009. április 13. 10:03
  „A Bajcsy-n, a Vízmű mögötti épületnél is van egy közkút, csak éppen nincs karja. Ergo ha nincs is elzárva, gyakorlatilag akkor is el van, mert nem lehet belőle vízhez jutni. És hogy Honvédban van a legtöbb olyan ház, ahol nincs vezetékes víz? Ez kin múlik? Vezessék be, és nem a tisztességesen fizető adózók pénzéből fogják etetni az állatokat, hanem a sajátjukból!!!”
 • 3. 1makói 2009. április 12. 22:12
  „Szinte NAPONTA látom, hogy a Vasút soron lévő közkifolyónál áll lovaskocsival egy "uriember", aki a Tinódi utcán lakik - a körülményeiket nem ecsetelem - órákon át vételezi a vizet - persze ingyen - a fekete hordókba. Irdatlan mennyiségű vizet visz, ki tudja, hány tehenük, lovuk, szamaruk stb. van, amiért más - akinek van vízórája - kisebb vagyont fizetne.
  Nagyon helyes, szűkítsék le a kifolyó méretét, hogy csak csordogáljon a víz. Ne lehessen a tisztességesen fizető emberek számlájára egész állatfarmot tartani, itatni.
  Nem is nagyon használja más azt a közkifolyót - én még soha senki mást nem láttam ott.
  Nyugodtan kifizethetné a fogyasztást ez a család - egyedül. Felháborít, hogy amiért az egyik embernek fizetnie kell, nem is keveset, más azt csak "úgy" elveszi ingyen.
  Le is filmeztem egyik alkalommal, amint beállt a lovaskocsival az útra, úgyhogy még közlekedni is csak alig lehetett tőle a Vasút soron. Ez persze nem zavarta a pasast. Akinek nem tetszik, ne menjen ott.”
 • 2. napiszar 2009. április 12. 17:51
  „Azért azt kétlem hogy valamelyik lakó zárta el a Rádayn a vizet!Tegnap 5-ten kerestük a csapot nem találtuk,ja látták vízműves volt!Egyébként a Kertész -Aradi útca sarkon is el van zárva!Köszi Szabó Imi a gyors intézkedést!!!!:):):):):)Tudunk most már hol autót mosni!!!!!!:):):):)”
 • 1. Szirilli 2009. április 12. 15:11
  „micsodaaaa? sokan hűsítik..?! na neeee... :))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt afgánt rejtett a kamion tárolórekesze

Nagylak - A temesvári menekülttábort hagyták el engedély nélkül afgánok, akik péntekre virradó… Tovább olvasom