Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a lakástűz Makón

Makó - Évről évre kevesebb a fűtési szezonra visszavezethető lakástűz Makón, de azért továbbra sem árt óvatosnak lenni – mondja Makra Mihály tűzoltóparancsnok-helyettes, aki egyben a tűzbiztonságért is felelős a parancsnokságon.
Tavaly – az enyhe télnek is köszönhetően – már csak két lakástűz volt: egyet a kémény eltömődése és a kazánház mellett tárolt tüzelő, egyet pedig egy rosszul kivezetett füstcső okozott.

Régi tapasztalat, hogy amint beindul a fűtési szezon, megszaporodnak a lakástüzek. Makón idén szerencsére még egy sem történt, ráadásul évről évre kevesebb a lakástüzek száma – tudtuk meg Makra Mihály tűzoltóparancsnok-helyettestől. A tűzvédelemmel és megelőzéssel is foglalkozó szakember szerint ez egyrészt a korszerűbb fűtési módok terjedésével magyarázható, másrészt azzal, hogy csakugyan jobban figyelnek az emberek a biztonságra, sőt ha kell, áldoznak is rá. Tavaly ráadásul enyhe is volt a tél, így mindössze két, fűtési problémára visszavezethető lakástűzhöz kellett kimenniük a makói tűzoltóknak – ám mindkettőnek voltak megszívlelendő tanulságai.

Az egyik tűz egy kazánháznál keletkezett. Amióta a fűtés mind költségesebb, szokás, hogy mindent elégetnek, ami éghető, beleértve még a műanyag üdítős flakonokat is. A rosszul égő hulladék miatt viszont jóval több a korom, hamar elkoszolódik, eltömődik a kivezető. Itt is ez történt. Ráadásul nemcsak a kazánház égett ki, de a lángok belekaptak a tetőszerkezetbe is. Makra Mihály megjegyezte: fontos biztosítanunk a kémény szelelését, mint ahogy azt is, hogy ne tartsuk a tüzelnivalót közvetlenül a kazán, kályha mellett, mert az egy kipattanó szikrától is meggyulladhat. A másik tűzeset egy kandalló miatt keletkezett, amelynek füstcsövéhez közel lambériaborítás volt a falon, illetve álmennyezet a plafonon. Mivel a fatüzelésű kandalló füstcsöve, ha jól begyújtanak, hat-hétszáz fokosra is hevülhet, nem csoda, hogy ebből is nagy kárértékű tűz lett – mondta a makói parancsnokhelyettes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítési per a makói Polgári Szó ügye miatt

Makó - Kártérítési pert indít az állam ellen Endes Zsigmond makói fideszes önkormányzati képviselő,… Tovább olvasom