Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Egyre több a kérdőjel a kórházak körül

Csongrád megye - Még mindig nem tudni, ki lesz a makói és a szentesi kórházigazgató – november elsején hivatalba kellett volna állniuk, de még nem hirdették ki a pályázatok eredményét. Szaporodnak a kérdőjelek a vásárhelyi kórház körül is: az önkormányzat azt állítja, azt is telephellyé minősítették, de a fenntartó GYEMSZI-nél erről semmit nem tudnak.
Bár a kiírás november elsejei munkakörbetöltésről szólt, továbbra sem hirdették még ki a kórház-igazgatói pályázatok eredményét. Több mint hatvan vezetői posztra írt ki júliusban pályázatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – köztük arra a 12 kórház-igazgatói posztra is, amelynek pályáztatása az előző körben eredménytelenül zárult. Csongrád megyében a szentesi és a makói kórház volt ilyen. Az intézmények új vezetőinek öt napja munkába kellett volna állniuk, de eredményhirdetés híján még mindig a régi főigazgatók irányítanak. Mandátumuk ugyanis addig szól, amíg az új vezetőt ki nem nevezik. Hogy erre mikor kerül sor, azt nem lehet tudni, mert bár a döntés állítólag megvan, a miniszteri bejelentés hiányzik.

Mentőautó a makói kórház előtt. Döntésre várva. Fotó: Szabó Imre
Mentőautó a makói kórház előtt. Döntésre várva. Fotó: Szabó Imre

Időközben biztossá vált, hogy a makói kórház jogutód nélkül megszűnik – az erről szóló hivatalos értesítést már megkapta Baráth Lajos főigazgató. Mivel azonban a pályázati kiírás még önálló intézményre szólt, vélelmezhető, hogy január elsejéig – amikor integrálódik a vásárhelyi kórházzal – Baráth tölti be ezt a posztot. Egyébként ő volt az egyetlen pályázó.

Sánta Sándor, Makó rendszerváltás utáni első polgármestere, jelenleg az önkormányzat egészségügyi bizottságának fideszes elnöke ugyanakkor levélben kért szakmai felülvizsgálatot a GYEMSZI igazgatójától a makói kórház beolvasztásának ügyében. Nyilvános indoklást vár, és olyan döntést, amely „lehetővé teszi a döntés visszafordíthatóságát, vagyis valamilyen önállóság megtartását".

Múlt héten úgy tájékoztatta lapunkat Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, hogy a kormány az Erzsébet-kórházat is telephellyé minősítette. Kallai Árpád, az intézmény vezetője tegnap úgy kommentálta a történteket: ez csupán egy elnevezés, ami nem jelenti azt, hogy a kórház egy másik intézmény alá szerveződne. A fenntartó GYEMSZI-nél azonban magáról az elnevezésről sem tudtak. A sajtóosztálytól azt az információt kaptuk: értetlenül állnak a bejelentés előtt, hiszen a teljes folyamat tárgyalás alatt van. Hogy mely intézmény milyen státuszt kap, csak ennek lezárultával derül ki. Ezek után megkérdeztük Göbl Vilmost, pontosan ki minősítette telephellyé a vásárhelyi kórházat. Azt a választ kaptuk, hogy a főigazgató tájékoztatta az önkormányzatot a tervezett változtatásokról.

Nem ez lenne az első eset, hogy meglepő döntések születnek. A kecskeméti kórházban például kinevezték az intézmény főigazgatóját, aki csak ezután tudta meg, hogy hozzá csatolják a félegyházi és a kalocsai kórházat is – telephelyként. Mindenesetre sem Szentesen, sem Szegeden nem tudnak egyelőre arról, hogy bármelyik kórházat integrálniuk kellene.

Olvasóink írták

 • 20. Cillit_bang 2012. november 12. 16:27
  „Hála Isten, már a fürdő témát elfelejtették! Minden csoda 3 napig tart, különösen itt a a makói "huhogóknak"!!!”
 • 19. Amme89 2012. november 08. 10:20
  „Egy újabb lépés az irányba, hogy ezt a várost el kell hagyni... Mit tud kezdeni az ember egy olyan helyen, ahol nem megoldott még az orvosi ellátás sem. Sok idős ember él a városban, akiknek nem mindegy, hogy időben meg tudják-e kapni a megfelelő ellátást. De ugyanez vonatkozik a gyerekekre is, gyermekosztály már régóta nincs is. Sánta képviselő úrnak drukkolok, talán ő tud valamit intézni, ha már az országgyűlési képviselőnk szó nélkül megy el egy ilyen fontos probléma mellett.”
 • 18. border 2012. november 07. 09:12
  „Köszönjük szépen Mágoriné képviselő asszonynak ismét sokat tett a városért!”
 • 17. Együgyű 2012. november 06. 15:42
  „,,9. scott1 2012.11.06. 10:57
  Együgyű!
  Milyen kérdőjelek, mint hogy ki lesz az igazgató? - Ezek után, ahogy nekem teljesen mindegy, hogy marad a régi, vagy lesz új ugyanúgy az emberek többségének is tökmindegy... persze, aki ebben a témában is leragad a káder témakör évtizedes hagyományú mindenek felettiségénél az nem is lát mást most se csak kérdőjelet..."
  Az igazgatókkal nem foglalkoztam a kommentemben! Azonban személyesen én is a véleményeddel egyet értek!
  Üdv.”
 • 16. NP1 2012. november 06. 15:32
  „scott1 2012.11.06. 10:57
  "Milyen kérdőjelek, mint hogy ki lesz az igazgató? - Ezek után ahogy nekem teljesen mindegy, hogy marad a régi, vagy lesz új ugyanúgy az emberek többségének is tökmindegy..." - a kórházi struktúrát behatóan nem ismerem, de általában az önálló intézményeknek igazgatója, a telephelyeknek intézményvezetője szokott lenni.... tehát nem mindegy.”
 • 15. klj-54 2012. november 06. 14:13
  „@ barátfüle:
  Észrevételed helye:
  online@delmagyar.hu”
 • 14. barátfüle 2012. november 06. 13:21
  „Moderátor, Szerkesztő!
  A cikk a makói és a szentesi kórházról ír. Időnként a hódmezővásárhelyi kórház is említve van. Miért nem jelenik meg azokban a válogatásokban a cikk? Szentesnél és Hódmezővásárhelynél.
  Kíváncsi lennék az ő reagálásaikra is.”
 • 13. barátfüle 2012. november 06. 13:13
  „Gondolom sokan várják már a döntést arról, hogy ki lesz a főigazgató és a gazdasági igazgató, de ami még fontosabb, hogy mi minek az alárendelésébe fog kerülni. Ettől a döntéstől sok ember egzisztenciája múlik. Gondoljatok bele, hogy ha a makói kórház Hmvásárhely alá tartozik, akkor a könyvelés, vagy a mosoda stb dolgozóinak felmondhatnak.
  A vezető személye sem mindegy. Sok esetben a munkatársak is a vezetővel jönnek, vagy maradnak.
  Nem korrekt az, ha május óta húzódik egy pályáztatás. November 1.-re írták ki a kinevezést a pályázatban, akkor ma miért nem tudható, hogy kit neveznek ki?
  A bezárást előrevetítők aggodalma nem alaptalan. Gondoljunk csak a csongrádi kórházra. Szenteshez csatolták, azután szépen megszüntették azt. Ki garantálja, hogy Makón ez nem fog bekövetkezni?
  Normális esetben a betegforgalomnak úgy kellene folyni, hogy a háziorvos megszűri a betegeket először. Aki az ő kompetenciáján túli, azt szakrendelésre ill. fekvőbeteg osztályra küldi beutalóval. A helyi kórház meg megszűri azt, hogy a tudás és eszközrendszere elegendő-e a beteg gyógyításához és csak azt küldi tovább, amihez nem ért, aminek a diagnosztizálásához ill. a terápiájához nem elegendő a felkészültsége. Magasabb szintre csak azok kerülnének, akik oda valók. Ha ez így lesz szabályozva, akkor a makói kórháznak - függetlenül attól, hogy telephely, vagy önálló - lesz elég betege a maga fenntartásához. Itt viszont arra kell vigyázni, hogy a központ a helyi teljesítményeket a helyieknél számolja el. A sürgősségi osztály éjjel-nappal rendelkezésre áll a kompetencia megállapításához.”
 • 12. Egyolvasó 2012. november 06. 12:41
  „Ez is a vidékfejlesztés egyik módja.”
 • 11. klj-54 2012. november 06. 12:28
  „Már leírtam, hogy ez a kormány merkantil szemléletű!
  Aki nem képes számukra nyereséget termelni arra nincs szükség tehát kiirtandó diszkrét eszközökkel:(”
 • 10. nekemnem8 2012. november 06. 11:07
  „Vessétek már le a vörös, illetve narancssárga szemüveget emberek, és lássatok tisztán. Megint a fejetek felett hoztak olyan döntéseket, ami sokkal rosszabb helyzetbe hoz benneteket. Tiszteletben tartom mindenki világnézeti, emberjogi, és pártok melletti elköteleződését, de a ,,pártpolitizálás" takarodjon már a helyi közéletből ahová való, mert itt pl. éppen elég kárt okozott eddig is.”
 • 9. scott1 2012. november 06. 10:57
  „Együgyű!
  Milyen kérdőjelek, mint hogy ki lesz az igazgató? - Ezek után ahogy nekem teljesen mindegy, hogy marad a régi, vagy lesz új ugyanúgy az emberek többségének is tökmindegy... persze, aki ebben a témában is leragad a káder témakör évtizedes hagyományú mindenek felettiségénél az nem is lát mást most se csak kérdőjelet...”
 • 8. grafika88 2012. november 06. 10:47
  „Mindent köszönünk az értünk éjjel--nappal dolgozó, képviselő ...mágorinénak.
  Jóó lenne ha felébredne ..és valami jót is cselekedne a városért--lakosságért !!!”
 • 7. nekemnem8 2012. november 06. 10:34
  „Anno, mikor Gazdag János rányomta a parlamentben az igent a kórház bezárására, akkor még nem volt ennyire elbirkásítva a makói illetve környékbeli lakosság. Pártsemleges szimpátia tüntetést volt képes szervezni a kórházbezárás ellen. Mi történt itt, mi változott meg? Hogy lehetséges, hogy a marakodás, és a széthúzás már ennyire elhatalmasodott. Ha az akut betegellátásért (mondjuk Nagyérről) Szegedre, vagy HMVhelyre kell elutazni (éjjel is), ezek alapján hol van az egyenlő hozzáféréshez való alkotmányos jog. Meggyőződésem, hogy még hátrányosabb helyzetű lesz a térség, és ez az elvándorlást is fokozza. Ébresztő mind az 53000 csipkerózsikának (beleértve a képviselőket, polgármestereket is) !!!”
 • 6. Együgyű 2012. november 06. 10:25
  „5. scott1 2012.11.06. 10:12
  ,,3. Milyen kérdőjelek Együgyű?"
  Nem értem, sebaj.
  Esetleg te nem értettél meg?”
 • 5. scott1 2012. november 06. 10:12
  „3. Milyen kérdőjelek Együgyű?
  Miszerint befogják zárni a kórházat? Mit összefröcsögtetek minden indok nélkül...
  Miszerint nem lesz gyerekosztály? Azért remélem, hogy utólagosan tájékoztatják a lakosságot, hogy ne vigyék máshova a gyereket ha baj van, ha már egyszer sikeresen telekürtölték a várost...
  Miszerint a makói lesz a vásárhelyi telephelye?
  A te hozzászólásod csak politika, és a hozzád hasonló trolloknak teljesen mindegy, hogy mi történik a kórházzal, ha egy esetleges kormányváltás után az "újabb szakértői kormány" már valóban bezárja a majd a makói kórházat már marhára nem fogsz a témával foglalkozni, ahogy régen se érdekelt mit műveltek az itteni kórházzal...”
 • 4. Figyelő 2012. november 06. 09:54
  „Annak idején a FIDESZ hatalmas balhét rendezett az ország házában amikor az MSZP - SZDSZ kormány elkezdte csonkolni a magyar egészségügyi ellátást.
  Annak idején, 2010 tavaszán egy ember, a FIDESZ első embere hangosan mondta, hogy nem leépítik a magyar egészségügyet - mint elődeik, tette hozzá gyorsan, jó hangosan - hanem ép ellenkezően, fejlesztik.
  Mindenki számra elérhetővé teszik a legmodernebb vizsgálati és gyógyító eljárásokat, és mindenki számára elérhetőek lesznek a legmodernebb, nagy hatásfokú, legkisebb mellékhatással járó gyógyszerek.
  Ehhez képest?
  Mindenben az ellenkezőjét tapasztalhatja a magyar ember!
  Megkezdték a kórházak nagy intenzitású bezárását, kórházi osztályok szintén tömeges megszüntetését, Bevezették, hogy a vizsgálatokat nem a beteg állapotának megfelelően kell elvégezni, hanem max. évente vagy két évente egyszer, ha kibírja a beteg, ha nem!
  Nem bírja ki a következő vizsgálatig?
  Nem baj, legfeljebb meghal, de ennek viszont jó oldala is lesz, a kormány szemszögéből nézve!
  Meghalt, nem baj, nem kerül többé pénzébe az egészségügynek, nem kell táppénzt folyósítani, nem kell gyógyszer ártámogatásban részesíteni, és - ha addig élt, megélte - nem kell nyugdíjat folyósítani részére!
  Mindezekből kiderül, hogy az Orbán kormány kőkemény üzletté tette az emberek egészségügyi ellátását, piacgazdaságot csinált belőle!
  Mindaz, hogy náluk legtöbbet számít az emberek egészsége, üres, minden valós tartalom nélküli hazugsággá változott
  Ezek is hazudnak éjjel nappal, meg este, azaz a nap huszonnégy órájában!
  Lassan törvényszerűvé válik, hogy ebben az országban, hogy hatalomra csak hazug pártok hazug emberei kerülhetnek!”
 • 3. Együgyű 2012. november 06. 09:40
  „,,Egyre több a kérdőjel a kórházak körül"
  Mindenről Gyurcsány és az elmúlt nyolc év valamint az IMF továbbá az EU tehet!
  A mai kormány mindent csak örökölt az MSZP-től! A 2010-es választások előtt mintha nem ezt hajtogatta volna a szeretett népének a Fidesz-KDNP pártszövetség? Minden jót és Kánaánt sejtetett a Magyar Népének.
  A nép meg hitt! Issza is a levét a semmit mondásoknak.”
 • 2. csonakos 2012. november 06. 09:08
  „Ez a rombolás nem csak a kórházakra igaz! Szívvizsgálaton (kontrol) voltam a belklinikán és a jól megszokott ultrahangos vizsgálat nem lett elvégezve mert évente egy is elég(?) egy új rendelet szerint! Ezek után a kezelő orvosom megkérdezte, hogy vagyok mert ezen vizsgálat nélkül egy szívvizsgálat még ha ellenőrzés is érdemben nem végezhető! Marad a drukk a következő vizsgálatig ami majd jövőre esedékes! Addig bizom Istenben!”
 • 1. bo 2012. november 06. 08:47
  „Rombolás, leépítés! Ha valaki meg tud engem győzni arról, hogy ezek az intézkedések a vidéki emberek érdekeit szolgálják, hát emelem kalapom! Köszönjük tisztelt kormányunk és köszönjük annak a helyi képviselőnek is, aki ebben az áldásos tevékenységben tevőlegesen részt vesz! Szégyelljék magukat!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleseti sebészet lesz, nappali kórház aligha Makón

A Hagymatikum fürdőbe tervezett nappali kórházi ellátásról egyelőre nincs új információ. Tovább olvasom