Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Egyszemélyes intézmény Makón

Makó - Születésnapja alkalmából Nagy György-díjjal ismerték el a nyolcvanéves Tóth Ferenc makói helytörténész munkáját. Az önkormányzattól egy különleges PEN-drive-ot kapott, kiállították összes könyvét és portréját, fiatal kollégája pedig elismerte, egy húsz évvel ezelőtti vitában neki volt igaza.
Csaknem minden ülőhelyet elfoglaltak a kollégák, pályatársak, önkormányzati vezetők, diákok és ismerősök azon a rendezvényen, amit tegnap délelőtt Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, makói díszpolgár nyolcvanadik születésnapja alkalmából szervezett a város. A nyugdíjas éveiben is sokat dolgozó helytörténész, muzeológus műveit vitrinekben kiállítva szemlélhette meg minden érdeklődő, több mint félszáz könyve és ennél is több egyéb publikációja került az üvegfalak mögé.

Kollégák, városi, megyei tisztségviselők, diákok köszöntötték Feri bácsit Fotó: Illyés Szabolcs

Az ünnepség során valóságos ajándéközön fogadta a legismertebb makói helytörténészt – a díszteremben kiállították a Karsai Ildikó grafikusművész által készített Tóth Ferenc-portrét (ami az ez alkalomra kiadott Makói História címlapját is díszíti). A város nevében Marosvári Attila alpolgármester mint történészkolléga köszöntötte a József Attila Múzeumot hosszú évtizedeken át vezető igazgatót.

Köszöntőjében megkövette húsz évvel ezelőtti – lapunk elődjében megjelent – kritikájáért, hiszen mára belátta: Tóth Feri bácsinak igenis igaza volt abban, hogy Makónak kiemelt helye van hazánk történetében. A város ajándékaként – utalva rá, hogy érdeklődik a korszerű technika iránt – egy PEN-drive-ot kapott, amelyre rámásolták az általa szerkesztett Makói Monográfia összes eddig megjelent kötetét.

Az ünnepeltet köszöntötte Blazovich László professzor, a megyei levéltár vezetője, aki munkásságáért Nagy György-díjat adott át. Beszédében kiemelte: Tóth Ferenc mindig a legnagyobb szakmai igényességgel kezelte munkáját.

Köszöntőt mondott Katona Pál esperes is, aki rámutatott: az ünnepelt egyháztörténeti munkássága kiemelkedő, ennek kapcsán felelevenítette: három évvel ezelőtt pápai áldásban részesült. A városi televízió is külön adással kedveskedett, egy korábbi interjúját újra levetítették születésnapjának estéjén.

Olvasóink írták

 • 3. pintyőke 2008. január 13. 18:01
  „Úgy látom, hogy már mindenkinek Búzás fóbiája van!
  Nem csodálom a képzettársítást.”
 • 2. x 2008. január 12. 19:57
  „Gratulálok hogy ennyit tudtál hozzáfűzni ehhez a cikkhez!Feri bácsit nagyon tisztelem,örülök hogy a város se felejti el.”
 • 1. róka 2008. január 12. 15:43
  „A címet olvasva azt hittem, hogy Búzásról szól a cikk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a felújítás Makón

Makó - Több mint huszonöt éve nem láthatta senki úgy a makói József Attila Múzeum emeletét, mint… Tovább olvasom