Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Együtt aratunk Péterrel és Pállal

Makó - Elkezdődött a búza aratása, az őszi árpa betakarítása pedig már a végéhez közeledik. Kimagaslóan jók az eredmények: őszi árpából 4,6 tonnás, búzából közel 5 tonnás az átlagtermés hektáronként.
Noha már a múlt héten belekóstoltak a kombájnok a búzamezőkbe, az aratás dandárja csak tegnap kezdődött el – mondta Cserjési Lajos, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növénytermesztési főfelügyelője. Szinte hozzáigazították a gazdaságok az órájukat az aratás hagyományos szezonnyitásához, Péter és Pál napjához. Igaz, az őszi árpa betakarításával – amely két hete kezdődött el – lassan végeznek is. A termésátlag kimagaslóan jó, 3,7 tonna hektáronként, míg tavaly mindössze 3,3 tonnás átlagokat könyvelhettek el.

Az aratás valódi nyitányát azonban attól számítják a szakemberek, amikortól a búza is megérik a betakarításra. Míg őszi árpából 17 ezer hektárt vetettek be a megyében, búzából a négyszeresét: 68 ezer hektárt. A kenyérnek való kalászosból is nagyon jók az eddigi termésátlagok, egy hektárról 4,8-5 tonna gabonát takarítanak be. Tavaly örültek a termelők, ha a 3,7 tonnás átlagot sikerült hozniuk.

Aratnak Makó határában. Fotó: Tésik Attila
Aratnak Makó határában. Fotó: Tésik Attila

Nemcsak a gabona mennyisége, hanem a minősége is kimagasló. A termelők valószínűleg jó áron el tudják majd adni a terményüket, hiszen a búza tőzsdei ára jelenleg tonnánként 40 ezer forint. Mivel tárolókapacitás is bőven áll rendelkezésre, a termelőknek nem kell már lábon eladniuk a gabonát.

Az elkövetkező egy-két hétre az aratók száraz nyarat kívánnak maguknak. Az eső egyelőre csak a kukoricának kedvezne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomás romák konferenciája Makón: nehéz elhelyezkedni

Makó - Nehéz elhelyezkedniük a diplomát szerző romáknak, emögött azonban egyszerűen az húzódik meg,… Tovább olvasom