Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Elbocsátani lehet, de a lámpának égnie kell

Makó - Sok mindennel, így a fűtéssel is takarékoskodhat egy önkormányzat, de a közvilágításon nem lehet spórolni, főleg ott nem, ahol nemzetközi út szeli át a települést. A falvak nem remélik, hogy ezt a költséget más átvállalja tőlük, a kérdés inkább úgy vetődik föl: elsötétülhet-e egy település, ha önkormányzata fizetésképtelenné válik? Elvileg igen.
Közüzemi számlákat is fizettek az önkormányzatok abból a támogatásból, amelyet Gyenesei István miniszter osztott szét az elmúlt év utolsó hónapjában. A felgyői polgármester, Ábel István nyilatkozta korábban lapunknak azt, hogy évente négymillió forintjukba kerül a közvilágítás, és előfordult már korábban, hogy tárgyalniuk kellett az áramszolgáltatóval, mert késtek a fizetéssel.

Az önkormányzatokról gyakran írja az újság, hogy nem tudnak kijönni az államtól kapott normatív támogatásból. Ha egy helyhatóság forráshiányos, megteheti, hogy támogatást kér a minisztériumtól, több településsel közösen, társulásban működteti iskoláját, óvodáját, körjegyzőségben a polgármesteri hivatalt. Megteheti, hogy lejjebb csavarja a fűtést a hivatali helyiségekben. Az egyik legköltségesebb közszolgáltatáson, az utcai világításon azonban nem lehet spórolni. Apátfalvának például 2008-ban 8 millió 745 ezer forintba került a közvilágítás, Ferencszállás is négymillió forintot fizetett. A két település között az a különbség, hogy utóbbinál a kis utcák költsége elenyésző a 43-as nemzetközi út előírásszerű kivilágításának árához képest. A négymillió forint itt a költségvetés öt százaléka, és ezt a pénzt is az államtól kapott normatív támogatásból kellene kiszorítani. Domokos István polgármester azt mondja, bár jó lenne, nem számítanak arra, hogy ezt a terhet átvállalná tőlük bárki is.

Ennél nem lehet halványabb a fény a 43-ason. Fotó: Segesvári Csaba
Ennél nem lehet halványabb a fény a 43-ason.
Fotó: Segesvári Csaba

Magyarcsanádon tavaly 9 millió 920 ezer 990 forintba került a közvilágítás, 295 milliós volt a költségvetés, és 77 milliós a forráshiány. Nehéz a helyzet: Farkas Jánosné polgármestertől tudjuk, ők is kaptak soron kívül 4 milliós támogatást, előtte pedig „sorakoztatták" a számlákat. Sokféleképp takarékoskodnak, korábban elbocsátás is volt az önkormányzat intézményeinél.

A kérdésre – előfordulhat-e, hogy egy önkormányzat működésképtelensége miatt megszűnik a közvilágítás – a Démásznál azt mondják, „az elvi lehetősége ugyan fennáll a közvilágítás kikapcsolásának a villamosenergia-díjhátralék miatt, de erre nem volt még példa". Ha egy önkormányzat nem tud fizetni, a vele kötött közvilágítási szerződésnek megfelelően ad fizetési haladékot a szolgáltató, részletfizetésre is van lehetőség. „A régió felelős áramszolgáltatójaként minden esetben keressük a mindkét fél számára előnyös és megfelelő megoldást" – szögezi le a cég.

Olvasóink írták

 • 2. Kraftwerk 2009. január 22. 17:05
  „Sürgősen pénzre van szüksége az önkormányzatoknak meg az államnak a világítás kifizetéséhez???
  Hívja a Providentet!!!!
  Gyors kölcsön készpézben!!!
  Kezes és fedezet nélkül is igényelhető!!!!

  Az önkormányzatoknak is ebben kellene gondolkodniuk,mert a népbe is ezt súlykólták bele az évek alatt,a kormányzati és gazdasági helyzetükkel!!!
  Éljenek ők is a Provident lehetőségeivel,ha már annyi esze volt a államnak,hogy az ilyen szemét uzsorásokat beengedték az országba,és még mindig működnek!!!”
 • 1. greencat 2009. január 16. 20:01
  „Ez jó!:) A magánházakban meg kikapcsolják a villanyt szinte egyből, ha valaki nem tud fizetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanna alapítványa újra segít

Makó - Sikeres volt a makói Nagymáté Hanna Alapítvány év végi adománygyűjtő akciója, a felajánlott… Tovább olvasom