Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Életveszélyes makói kémények

Vegyes képet mutatnak Makó kéményei, hiszen az új épületek korszerű füstelvezető rendszerei mellett nagyon sok régi, elhanyagolt, omladozó darabbal találkoznak a város kéményseprői. Számos figyelmeztetést postáznak minden hónapban, sőt nemrég egy életveszélyes berendezés miatt a gázszolgáltatót is értesíteniük kellett.
Sok öreg házon a kémény is rossz állapotban van. Fotó: Illyés Szabolcs
Bár Makón az utóbbi években számos új családi ház épült, és jelenleg több társasház-beruházás is folyamatban van, a várost mégis jórészt az 50-100 évvel ezelőtt épített házak jellemzik. A legtöbb öreg épületben – sok más mellett – a kémények felújítására sem jutott az ott lakók pénztárcájából, így a város kéményseprői szerint nagyon sok füstelvezető siralmas állapotba került.

– Bizony vegyes képet mutatnak a város kéményei, sok helyen borzasztó állapotúak a falazott, nem ritkán százéves darabok. Van, ahol omladozik a kémény. Különösen súlyos esetekben felszólítjuk a fogyasztót, hogy javíttassa ki a hibát, de mivel nem vagyunk hatóság, nem túl sokat tehetünk. Amennyiben hagyományos fűtőanyagot tüzelnek a kérdéses berendezésben, a tűzvédelmi hatóságot kell értesítenünk, ha gáztüzelésű berendezés hibás kéményéről van szó, a gázszolgáltatót kell értesítenünk – mondta Németh János, Makó kéményseprő mestere.

A rossz állapotú kéménnyel nem lehet viccelni, hiszen akár életveszélyt is okozhat. Bár az utóbbi időben kéménytűz miatt nem kellett a makói kéményseprőknek intézkedni – minden füstkivezetőt ellenőriznek félévente –, bizony volt rá példa, hogy a gázszolgáltatóval le kellett állíttatni a kazánt, mert beláthatatlan következményei lettek volna a további fűtésnek. Elmondta: óriási különbségek vannak a száz évvel ezelőtt épült és a mai kémények között. Bár a régi, falazott technológiájú megoldások is kitűnően működtek, működnek, ám azoknak többféle tüzelő égéstermékeit kellett kivezetniük, hisz gyakori volt a kályha, sparhelt a lakótérben. A ma megépíthető kémények többsége gázkészülékekhez készül, így béléscsövet tartalmaz.

– Legtöbbször nem a hanyagság, hanem a rossz anyagi helyzetük miatt nem javíttatják ki a kéményüket a makóiak, pedig úgy vélem, a falazás kijavítása nem jelent elképesztő költséget, a legsúlyosabb problémát is helyre tudják hozni egy-két nap alatt – tette hozzá Németh János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a csatornázás

Jövőre, az év második felében várható, hogy elkezdődik és három-négy éven belül ér véget a makói… Tovább olvasom