Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Életveszélyessé vált a közlekedés Apátfalván

Az apátfalvi kisgyermekek nem játszhatnak egyedül az utcán, mert életveszélyes a 43-as főút, ahol márciusban hetvenezer kamion zúgott át, többségük 70-80 kilométeres sebességgel. A faluban kígyózó főúton mindössze két gyalogátkelő van, ami a helybeliek szerint kevés.
Az apátfalvi kisgyermekek nem játszhatnak egyedül az utcán, mert életveszélyes a 43-as főút, ahol márciusban hetvenezer kamion zúgott át, többségük 70-80 kilométeres sebességgel. A faluban kígyózó főúton mindössze két gyalogátkelő van, ami a helybeliek szerint kevés. Hamarosan folyamatosan működő radaros sebességmérő berendezést telepítenek Apátfalván a főút bevezető szakaszára.

– Nagyon nagy terhet jelent, hogy ennyire megnőtt a forgalom a főúton, hiszen egyedül egyszer sem engedhetjük el elsős kisfiunkat az iskolába, mert sajnos az úttest túloldalán lakunk. Ha mi, a szülei nem lehetünk mellette, akkor a nagyszülőket kell beszerveznünk, ha ez sem megy, akkor más apukákkal, anyukákkal kell egyezkedni. Hallottam, hogy más osztályokban már rendszeresen szervezik, hogy mindig szülői felügyelettel keljenek át a kicsik az úttesten. Szeptember óta kell mindennap átmennie a kisfiamnak az úton. Állítom: azóta mindössze egyetlen kamion állt meg, van, hogy percekig kell várni az elképesztő sebességgel elrobogó járművek miatt – mondta az apátfalvi Jánosi Tamásné.

Rendőri kíséretet látva persze a román és bolgár kamionosok is tisztelik a magyar KRESZ-t, elsőre átengedik az út szélén várakozó három ovist. A nagycsoportos Bitó Anna elmondta: mindig csak az anyukájával vagy apukájával együtt biciklizhet az utcán, pedig a főúttól messze laknak. A vele egy csoportba járó Restás Detti ugyan játszhat a szülők nélkül is, de a családból mindig valaki figyeli őket, ha elcsatangolnak. Mindkettőjüknek a lelkükre kötötték: nem mehetnek a nagy úthoz, mert nagyon veszélyes. Most az ovis csoportok KRESZ-vetélkedőjén kapott zöld, láthatósági mellényt viselték, Kriván János, az úton őket átsegítős rendőr főtörzszászlós lelkükre is kötötte: ha az utcán járnak-kelnek, legyen rajtuk a mellényke.

Biciklik és mellények

Több biciklit és rengeteg láthatósági mellényt adományozott nemrégiben az apátfalvi óvodásoknak és iskolásoknak a Nemzedékek Biztonságáért Közalapítvány. Császár Józsefné, a kuratórium elnöke elmondta: nem csupán ezeket adományozták a gyermekeknek; műsort is adtak, amelyben a helyes közlekedés volt a téma.

– Január óta sokkal többször vagyunk Apátfalván, mint korábban, és tényleg kevésnek tűnik a két felfestett gyalogátkelőhely a falun belül húzódó, csaknem két kilométeres szakaszon. Biztos, hogy a buszmegállókhoz a gyalogátkelőhelyen kívül is átszelik az utat a helybeliek, de ha a rendőrautót látják, nem tesznek ilyet. Úgy hallottam, forgalomlassító beruházásra készül a község vezetése, amit indokoltnak is tartok – mondta Kriván János.

– Hetven-nyolcvannal zúgnak a kamionok, gyakorlatilag minden lakónak megkeseríti az életét a Románia csatlakozása óta előállt helyzet, ezért tennünk kell valamit – mondta Varga Péter. A polgármester úgy tudja: a kormányrendelet értelmében az M43-as gyorsforgalmi út első szakasza csak Makóig tart. Reménykedik benne, hogy 2010-ig már egészen Nagylakig megvalósul az elkerülő szakasz, hiszen addig minden nap életveszélyt jelent.

– Bár negyvenmilliós forráshiánnyal kell számolnunk, mégsem fogjuk sajnálni a pénzt a forgalomlassító berendezésekre, egy folyamatosan működő radaros sebességmérő berendezést egy hónapon belül kitelepítünk a bevezető szakaszra. Ez 1,2 millió forintba kerül, amihez az Országos Bűnmegelőzési Tanácstól 840 ezer forintos segítséget kértünk. Ez azonban kevés, hiszen még egy gyalogátkelőt biztosítanunk kellene, lassítószigettel és közlekedési lámpával, ami további 4-5 milliós beruházást jelentene. Ehhez forrást kell szereznünk, várjuk a pályázati lehetőségeket. A megvalósíthatósági tanulmány és a tervek hamarosan elkészülnek, így reméljük, még az idén megvalósulhat ez a tervünk – tette hozzá Varga Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón vásároltak be a húsvéti ünnepekre

Az uniós csatlakozás utáni első nagyobb ünnepen előtt a makói áruházak parkolói megteltek romániai… Tovább olvasom