Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Elfogytak a makói sátrasok

Makó - A makói piac fő bevételi forrását a sátorhelyet bérlő, ruhát, cipőt, használati cikket árusító kereskedők jelentik. Ám ők mostanában egyre ritkábban pakolják ki portékáikat a piacon.
A 2009-es költségvetés háromnegyed évi teljesítésének beszámolójakor a makói képviselők megtudhatták, hogy a részben önkormányzati tulajdonban lévő cégek eddig 80–90 százalékban teljesítették az előirányzottakat, ez alól kivétel a piac, amely a 62 százalékot sem érte el. Erről és a piac életéről beszélgettünk a létesítmény vezetőjével, Rózsa Istvánnéval.

– Pontosítani szeretnék: a teljesítés csak az október 31-éig befolyt bevételt tartalmazza, így nem szerepel benne a november 15-én kezdett éves bérleti díjak beszedése. Így is kevesebb lesz a bevételünk, mint tavaly, de nem negyven, hanem tíz százalékkal – szögezte le a piacvezető.

A fő bevételi forrást a ruhát, cipőt árusítók jelentik, akikből egyre kevesebb van. Fotó: Szabó Imre
A fő bevételi forrást a ruhát, cipőt árusítók jelentik, akikből egyre kevesebb van.
Fotó: Szabó Imre

A tervezett bevétel 40, a tervezett kiadás pedig 17 millió. A várható bevétel 36, a kiadás pedig 15 millió lesz. Ez azt jelenti, hogy 2008-hoz képest 2–3 millió forinttal kevesebb folyik be a tulajdonos önkormányzat kasszájába.

Bérleti díjak, helypénz

A makói piacon a közlekedőút mentén havi 140 forint bérleti díjat kell fizetni a sátorhely négyzetméteréért. A belső sátorsoron ez 30 forinttal olcsóbb. Egy fedett padnál a helypénz napi 580 forint, fedetlennél 460. A padok mellé leterített pokrócon árulva a napi helypénz négyzetméterenként 140 forint. Személyautóból napi 800 forintért, kis kézikocsiról 200 forintért lehet kínálni a portékát.

Rózsa Istvánné szerint ennek legfőbb oka a sátorhelyeket bérlők elmaradása, ugyanis ők jelentik a legnagyobb bevételi forrást. Mivel egyre kevesebb az emberek pénze, így a piacon is kevesebbet költenek. Még korábban a heti három piacos nap – szerda, péntek, vasárnap – mindegyikén megjelentek a ruhát, cipőt, használati cikket árusítók, ma már ritkábban, s általában egy napon pakolják ki a portékájukat.

Az ő elmaradásuk pedig tovább csökkenti a vevők számát. A Deák Ferenc utcai létesítményben több a vidéki, mint a helyi árus. Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyéből érkeznek eladók, akik többségében helyet is bérelnek. Főleg azok maradnak el, akik nagyobb távolságból jönnek, mert még az üzemanyagköltségük és a kiadott bérleti díjuk sem térül meg.

A város az elmúlt 5 évben összesen 78 millió forint értékben fejlesztett a piacon: megújult az útburkolat, a világítás, a csapadék- és szennyvízelvezető rendszer. Az önkormányzatnak fontos a piac, mert a bevételkiesés mellett mégiscsak az egyik olyan intézménye, amely pénzt termel.

Olvasóink írták

 • 12. Anita28 2009. december 19. 17:52
  „Én ott árulok a piacon. Azért van egy sor zöldség, mert az ellustult emberek nem képesek csak akkor átjönni a többi sorba, ha egyéb dolgot is akarnak venni. Meg amúgy is nincs rendszer árufajtánkén sem.Ha elosztanák, hogy X sor zöldség-gyümölcs meg X sor ruha, cipő stb. nem össze-vissza, akkor mindjárt más lenne. A fokhagymát meg Dorozsmán többért el lehet adni mint itt. Akkor minek hozzak ide akár egy fejet is. Hogy rámordítson valaki is, hogy mit képzelek ennyit kérni érte. Hát nem loptam, hanem termeltem.Nem kis költséggel.”
 • 11. bo 2009. december 15. 20:39
  „10- igény volna, de pénz nélkül nehéz vásárolni.”
 • 10. polaris 2009. december 15. 19:54
  „"Elfogytak a makói sátrasok" Hmm... talán mert nincs rá igény!”
 • 9. Ricsike 2009. december 15. 12:05
  „SZEVA én MAKOI voltam 2008-ig 700/ORA DIJÉRT DOLGOZTAM egy vállalkozonál jo helyem volt de elköltöztem SOPRONba mert láttam szomoru jővőjét a"VÁROSNAK" EZ ITT EGY MÁS VILÁG”
 • 8. rudi 2009. december 15. 11:53
  „ha valami értelmes holmit is árulnának, nemcsak ezt a kínai szemetet, ömlesztve van vele az ország, meg a piac is, minden árusnál szinte ugyanaz a szemét, hulladék gagyi tömegcikk.”
 • 7. valakiiii 2009. december 14. 19:11
  „moderálva off”
 • 6. Anyádlóháton2 2009. december 14. 15:18
  „A cikk első bekezdésének olvasása után Hofi Géza jutott eszembe..."Na paraszt! Mennyit fial a disznó?" Nevetséges az egész. Tehát megvan határozva, hogy Makón kinek s mennyi bevételt kell produkálni. Az elvtársak meghatározták. Vita nincs. Nem is lehet. A piac huncut módon nem teljesítette a "tervet". Ejnye bejnye! Fúj rossz piac! Beírok a piros könyvedbe! Most már értem, hogy piac dolgozói miért járnak lehajtott fejjel. Tessék mondani: változott itt valami a rendszerváltás óta?”
 • 5. CIKIJuanes 2009. december 14. 13:38
  „Franziee mi a francnak jöttél ide,ha egy éve laksz itt,fogalmad sincs az itteni viszonyokról,mért nem teszed Szegeden a törvényt ha már 20-évig ott éltél,egyébként ez a Makói piac egy kalap sz....R csomó gagyi silány árúval!”
 • 4. bo 2009. december 14. 13:15
  „2- Nagy kínszenvedéssel meghallgattam az első 2 perc nyikorgást! Az utolsó mondatom második felét véletlenül sem gondoltam komolyan, inkább ez jut eszembe: http://www.youtube.com/watch?v=vDvPibUdNzM . Itt a 3. percnél van a lényeg:-)))”
 • 3. Franziee 2009. december 14. 12:36
  „Hátkérem, a makói piac az egyik olyan dolog, ami vörös posztó a szememben.
  A jószerencse hozott Makóra egy évvel ezelőtt, de ennek nem a piac, sokkal inkább egy csoda volt az oka, de ez más téma.
  Szegedről jöttem át, ahol szinte 20 évig minden szombat reggel a marx téri piacon talált. És naggggyon szerettem oda járni. Komoly konyhát vezettem, ehhez az ottani alapanyagok elképesztő választékban, jó áron, kifogástalan minőségben adottak.
  Makó a hungarikumok sorában a hagyma fővárosaként aposztrofálódik. Hát kérem rá kellett jönnöm, hogy ez így is van.
  hagyma - szobor
  hagyma - ház ( ez külön történet, majd egyszer... )
  hagyma - fesztivál ( még nincs olyan szmájli, ami a kirobbanó hasfogós-besz@rós röhögést jelképezi )
  hagyma - a teszkóban olcsóbban, mint máshol
  hagyma - szökőkút, na ez tetszik, igaz ennyiben ki is merült, mert egy (mi a rossebnek, hogy jönnek ezek össze?) hajót formázó téren áll makón ami 100 mérteren kapcsolódik csak a Maroshoz...

  A piacon viszont jó, ha egy helyen lehet egészséges, gusztusos vöröshagymát venni. Fokhagymát már szinte sehol, életemben ilyen nyeszlett szánalmas gerezdeket még nem láttam. A választék lehangoló, röhejes - de nem csak hagymában.

  A makó piac a legdrágább a környéken, a szegedivel felesleges, a vásárhelyivel meg értelmetlen összehasonlítani. A választék azon a nem egésze egy sor asztalon SZÁNALMAS és SIRALMAS. Mi a francnak menne oda normális ember???? A város szinte kiüldözi a népet a tecskóba vásárolni, mert a piac annyira gyenge. A világ legsilányabb lángosát is itt lehet kapni, epegörcsölően csöpög belőlük az olaj, ízetlen, sületlen sz@arok. Érdemes lett volna átmenniük a marx térre az Anna csarnokba megnézni, milyen egy lángos...

  Tessék felfogni: piac a zöldség-gyümölcsválasztékával vonzaná a népet. Sz@aros turkálókkal. Vérgagyi román/kínai cuccokba amúgy is számtalan helyen belebotlik az ártatlan ember ebben a nagy faluban, MI A FRANCNAK kellene még több ilyen árus a piacra is?!?!?! Azt kérem a világ kultúráltabb helyein vásárnak/bazárnak hívják! De az nincs is ám olyan messze, Szegeden a piac az piac, meg van szeparált Irén csarnokuk a kínai gagyinak.

  Amíg ez a csodapolgárijenőhivatalbúzáselveszettapénztárcám péter kocsog (a Pákó zenéljen a karácsonyfája alatt) el nem takarodik innen, hogy helyez adjon egy olyan elhivatott embernek, aki a városért is tenne, addig ez a piac (is) tovább fog zülleni. A nép pedig tömi degeszre a tecskót meg a lidlit. Hadd vigye ki a nyugati tőkés a hasznot.

  A hagyma meg rothadjon el a makói földben, ki nem sz@rja la igaz?”
 • 2. sauron2 2009. december 14. 10:55
  „1. hozzászólás bo 2009.12.14. 09:47

  hogy idézzek: Álmondj, kilálylány!

  http://www.youtube.com/watch?v=Ivo6E5xcuY0 figyelj 1:48 percnél!”
 • 1. bo 2009. december 14. 09:47
  „El lehet kezdeni számolni mit kell fizetni egy piaci kiskereskedőnek: Havi állami sarc+helyi adók+bérlet+helypénz+üzemanyag+gépkocsi fenntartás+árubeszerzés+az sem baj, ha eszik-iszik valamit+néha-néha ruha is kell+netán család. Ez bizony egy szép hat számjegyű összeg.Ezt a mostani fenenagy jólétben kitermelni igencsak karcos, de fel a fejjel, a következő kormányunk biztos talál rá megoldást!:-((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halotti tor Makó és Vásárhely között

"Ne szünnyé meg!" feliratú tábla díszelgett szombaton 16.41-kor a Makóról Vásárhelyre induló motorvonat elején. A halotti toron egymást és az utasokat pogácsával is kínálták a vasutasok – utoljára. Tovább olvasom