Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Elhunyt Makovecz Imre, Makó arculatának legfontosabb alakítója

Makó - Életének 76. évében kedden elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, aki több épületet is tervezett Makón. Legjelentősebb munkája a makói fürdőkomplexum. Ma a város képviselő-testületi ülésén egyperces gyászszünettel emlékeznek Makovecz Imrére, temetése napján pedig gyászlobogókat tűznek a makói középületekre.
– Őszinte megrendüléssel fogadtam a hírt, hogy jó barátom, emberi példaképem, Makó arculatának legfontosabb alakítója, Makovecz Imre eltávozott közülünk – mondta Buzás Péter. Makó szocialista polgármestere elmesélte, hogy a kilencvenes években találkozott először a kiváló építésszel. Amikor a makói Hagymaház első tervpályázata kudarcot vallott, egy kereszténydemokrata önkormányzati képviselő javasolta, hogy keressék meg Makovecz Imrét. Akkor kezdődött a magyar organikus építészet stílusteremtő alakjával a polgármester és a város kapcsolata, amely barátsággá és hosszú távú, mindkét fél számára előnyös együttműködéssé alakult.

Makovecz Imre a rendszerváltás környékén a konzervatív oldalhoz kötődő közéleti személyiségként lépett színre, az Országépítő Alapítvány egyik alapítója, a kilencvenes években tagja volt a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságának, a Balassi kuratórium elnöki teendőit látta el, és 2002-től részt vett az Orbán Viktor alapította Szövetség a Nemzetért polgári kör munkájában.

Makovecz Imre az általa tervezett makói fürdő bokrétaavatójára is eljött május elején. Fotó: Karnok Csaba
Makovecz Imre az általa tervezett makói fürdő bokrétaavatójár
is eljött május elején. Fotó: Karnok Csaba

Bár a konzervatív oldalhoz kötődött, egyik utolsó, a Heti Válasznak adott interjújában a politikai hitvallásáról így nyilatkozott: „A Fideszben pedig van olyan polgármester, akivel meggyűlt a bajom, de létezik olyan szocialista, akivel remekül együtt lehet dolgozni." Buzás Péter már sokszor elmesélte, hogy amikor Makovecz Imre 70. születésnapján ott állt a köszöntők sorában, a kiváló építész kiszólt: nézzétek, itt egy szocialista! Majd megölelték egymást, és jót nevettek.

Az építőművész irodája a Hagymaházon túl feladatot vállalt a főtér felújításában, a Kálvin téri iskolaépület újjászületésében, az új makói buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde megtervezésében, valamint a Csanád vezér téri szolgáltatók háza kialakításában. Legjelentősebb makói munkája a városi fürdőkomplexum megtervezése volt, aminek megvalósulását már nem érhette meg.

A makói önkormányzat és Buzás Péter kedden táviratban fejezte ki részvétét a családnak. A polgármester többek között azt írta, hogy „Makovecz Imre a becsületes, őszinte, gerinces ember mintaképe volt szakmájában és a magánéletben is. A kiemelkedően jó munkakapcsolat mellett egyenes, a véleményét kendőzetlenül elmondó barátként is számíthattam rá." Bár politikailag nem értettek egyet, ezen túl tudtak lépni. Volt, hogy Buzás Péter – pártja tiltása ellenére – Makovecz Imrét kérte fel március 15-i szónoknak.

A makói önkormányzat kedden sajtóközleményt adott ki, amelyben többek között azt írta, hogy ma a képviselő-testület ülésén egyperces gyászszünettel emlékeznek Makovecz Imrére. Temetése napján önkormányzati delegáció utazik a gyászszertartásra, míg a makóiakat a középületek fekete zászlója emlékezteti ezen a napon Makovecz Imrére.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. vízvadász 2011. október 09. 01:35
  „Nagyi 8:Mint svájci mérnök milyen maradandó alkotással nézhetünk fel Rád!”
 • 20. szelídmotoros2 2011. szeptember 30. 04:38
  „Nagyon egyetértek azzal a javaslattal,hogy teret nevezzünk el Makovecz Imréről.
  A legméltóbb tér az Ő emberi és szakmai méltóságához szerintem is a fürdő előtti tér lenne!
  Makovecz Imre egyenes,őszinte,tiszta ember volt,akinek volt tartása és nagyon mély,őszinte HITE,nemcsak a Jóistenben,hanem a magyarságban is - hogy dolgunk van a világban.

  nagyi8 Méltatlan,kicsinyes a hozzászólásod,ráadásul butaságokat írsz.Nem baj,hogy nem tudod mit jelent egy város arculata,mit jelent a városimázs,de akkor ne írj ezekről.”
 • 19. triatlonos 2011. szeptember 29. 11:53
  „A történet szempontjából teljesen lényegtelen, hogy miként jött Makóra a "Mester". Munkája megitélésében az is mellékes, hogy milyen politikai nézeteket vallott. Az már pozitivum, hogy a "másik oldal" értékes embereit tisztelte - igy Buzást is.
  A tervező munka is árú, és annyit ér, amit a piac elismer. Az is tény, hogy az épületei egyediek, ezeket lehet szeretni, vagy nem, de kortárs épitészek is elismerik munkáit.
  Fejlettebb demokráciákban nem szokás a másik zsébében túrkálni, és azért a "Mester" anyagi viszonyaira célzást tenni egy kicsit illetlenség.
  Igazán sajnálom, hogy a Makovecz Fürdő avatását már nem érhette meg.
  Nyugodjon békében!”
 • 18. barátfüle 2011. szeptember 29. 10:06
  „Egy ilyen ember halála szomorúsággal tölt el. Magam is megrendülve gondolok a halálára, melynek kapcsán átfut a gondolatom a kiemelkedő életművén.
  Most kegyeletsértésnek tartanám, ha az ellenérzéseimről írnék, de nem tudom megállni, hogy a cikk hamis állítására utaljak. A Makóra kerülés rész meglehetősen pontatlanul van leírva. Nem úgy volt, ahogy azt a cikk állítja. Térjünk vissza rá később.
  Isten nyugosztalja Makovecz mester!”
 • 17. nagyi8 2011. szeptember 28. 20:54
  „Jó napot kívánok!
  ***********************

  ,,Elhunyt Makovecz Imre, Makó arculatának legfontosabb alakítója"
  Nagy baj lenne, ha a cím igaz lenne.
  Egy város arculatát nem egy építész, egy külső adja meg, hanem az ott élő emberek maguk.

  Ha az emberek arculata el van nyomva,
  akkor kereshetnek a zavart politikusok külső arculatot, úgysem találják meg. Szerintem ez áll fenn már régóta Makón is. Makónak a háború előtt volt igazi, gazdaságilag jómódú arculata. Ez ma már feledésbe ment a fiatalabb generációnál. Makónak az ,,önképét" nem fürdővel, óvodával, buszpályaudvarral kellene helyreállítani, hanem jóléttel, munkahelyekkel és demokratikus politikai környezettel. Nos, éppen ezeket pusztította el a szoc-lib városvezetés az elmúlt, közel 20 év alatt. Ezért van az országban nyomor és Makón is. Engem nem vakítanak el a Makovecz-építmények. Mindig az az érzésem, mint egy a minimálbéren vegetáló makói nyomorgó - sokat ismerek -, aki Mercedes autót vesz 20 éves hitelre. Az ilyen ember nem csak szegény, hanem buta is. Ugyan ez érvényes a makói luxus fürdővel is. Több évtizeden keresztül fogjuk mi és a fiatalok a veszteséges fürdőt fizetni.

  Nyereségesnek indították a szoc-libek a fürdő-projektet, hogy aztán előre megszavazzák a 3 milliárd veszteséget ELŐRE. 2009 novemberében volt ez. Szégyen. És a deviza? Miért hallgatnak? Azért, mert a Buzás ,,országos-legjobbjai" CHF-ben vették fel a 2.5 milliárd hitelt. Vajon miért nem ír erről a Délvilág sem? Azért, mert a Buzás oldalán állnak ők is. Csak a devizában közel milliárdos veszteség áll fenn (ha a mai 180-as árfolyamot vesszük a deviza károsultaknál). Azt is megjegyezhetem, hogy éppen a Buzásék (MSZP-SZDSZ) zúdították sajnos a szegény magyar népre a deviza katasztrófát a Hazára. Egymillió emberre!! Ehhez számoljuk a 3 milliárd előre megszavazott fürdő veszteséget (vajon miért nem írt erről a Délvilág?), valamint a fürdő építési költségét is, akkor már nekünk, lakosoknak ez a fürdő minimálisan kétszer annyiba kerül, mint az eredetileg tervezett építési költség. Ki az, aki egy áruért kétszer fizet? Ezt teszi velünk a városvezetés. Az ellenzék pedig nem ellenzék, hanem támogatta is ezt: Mágoriné, Dr. Orbán I. és Nagy György-József is. Ne felejtsék, mintegy 6´000 ember aláírásával kérte ,,egy sokkal olcsóbb fürdőt". Mi lakosok a 2001-es sokkal olcsóbb Makovecz- tervet szerettük volna. A lakosság véleménye nem számított a vörös-kék-narancs színű elnyomóknál. Ma sem számít.

  Miért írom ezeket a sorokat az építész halála kapcsán? Azért, mert a fenti tényekkel szembesítettem Makovecz Imrét - többször - Mártélyon. Tudvalevőleg egy multimilliomosról, vagy multi-tízmilliomosról, ha nem multi-százmilliomosról van szó. Mellékesen jegyzem meg, hogy ő csak Makón százmillió nagyságrendben keresett. Nagyon szerette ezért Makót. ( Én is szeretem a szülővárosomat, de nem kerestem itt semmit.) Igen, a százmilliós projektek erősítik a barátságot! Nem csodálkozom. Szóval a leírtakkal szembesítettem a mestert Mártélyon. Tudvalevő, hogy a vízparti - a töltés vízparti oldalán - álló első baloldali palota a mesteré. Ott töltött el évek óta egész nyarakat a népes családjával. Hónapokat élvezhette évente a kb. 10-15 fős népes családjával a csendes, nyugodt, szinte kihalt Mártélyi természetet. Számomra nem az épületei a legszimpatikusabbak, hanem az, hogy milyen családszerető ember volt. Egy igazi jobboldali, családszerető embernek ismertem meg ott Mártélyon. Ez maradt meg bennem a legjobban őróla. Jó volt nézni, hogy naponta átmentek együtt - a Makovecz-csapat - ebédelni a Hullám Vendéglőbe és 1-2 óra alatt nyugodtan, családiasan megebédeltek. Utána visszasétáltak a Makovecz-palotába, miközben a mester a lányába karolt. Látszott rajta már, hogy évek óta beteg volt.

  Nos, e sorok írója is véletlenül rendszeresen jár Mártélyra, ahol elbeszélgethetett többször a mesterrel. A Makó-fürdő ügyét a lakosság oldaláról is ismertettem neki. Feltűnt nekem hamar, hogy a jó barátja és kenyéradója Makón - a szoci - nem közölte a mesternek a lakossági álláspontokat. Nos, ezeket is megismerhette tőlem. Azt is megtudhatta a mester, hogy a Szegedi Bíróságon a makói lakosság jogerősen nyert a Makói Önkormányzattal szemben, mert a fürdő kapcsán becsaptak minket és valótlan ígéreteket tettek a városi önkormányzati lapban ( a sajtó megtagadta az ítélet közlését...). Szóval volt időnk kibeszélni a fürdő ügyeit. Ezen beszélgetések kapcsán volt alkalmam megismerni a mester felfogását a lakossági álláspontról is.

  Nyugodjon békében.
  .”
 • 16. Palacsinta 2011. szeptember 28. 20:07
  „makovaros

  A Korona előtti rész a Széchenyi tér része.”
 • 15. unknown 2011. szeptember 28. 18:02
  „Szakmailag okkal, joggal pipult be a politika által 1971-ben szabályzat rangjára emelt országos, a városokban a paneles, vidéken (falvakban, üdülő területeken) a sátortetős jellegtelen, igénytelenséget teremtő gyakorlatra. Ezért fordult szembe a szakmai szervezettel és a művészeti akadémiával. Mert önállóan gondolkozni.”
 • 14. papika56 2011. szeptember 28. 16:28
  „Jó ötlet a tér elnevezése ! ÉN TÁMOGATOM !!!!!
  Remélem Búzás pol.m úr környezete is olvassa a kommenteket és javaslatott tesznek erre !!!”
 • 13. Pierre_Quatre 2011. szeptember 28. 16:21
  „Nyugodjon békében! Makovecz politikai nézeteivel lehet egyet- és egyet nem érteni, az általa tervezett épületeket imádni vagy nem szeretni, de az tagadhatatlan, hogy egy teljesen egyedi stílusban alkotott világhírű színvonalon, én örülök neki, hogy Makón jó pár épülete áll (9, 12: a Hold utca iskolaépületnek max. annyi köze van Makoveczhez, hogy a tanítványai tervezték szintén organikus stílusban, egyébként semmi), nekem személy szerint a Hagymaház és a buszpályaudvar tetszik legjobban. Szomorú, hogy nem láthatta a fürdő elkészültét - "vénségem jutalma lesz, ha látom megépülni" mondta a mester anno... a jutalmakat most már az égiektől kapja, 2012-től pedig vélhetőleg a makóiak és turisták elismerő pillantásai formájában, amikor meglátják az új Marczibányi teret.”
 • 12. makovaros 2011. szeptember 28. 14:22
  „Részvétem. Ő a műveiben tovább él. Nagyon sajnálom hogy nem élhette meg a fürdő komplexum átadását. A maga területén egy zseni volt ez tény és való. Nekem tetszik az az ötlet hogy teret nevezzenek el róla (amit mondtatok azonkívül lehetne akár a főtér is lehetne Makovecz Imre tér a Korona előtti rész annak úgysincs semmi neve-de azmind1 csak valamit nevezzenek el róla.)

  Én makói lakosként büszke vagyok arra hogy itt élhetek egy olyan városban, ahol ennyi ilyen épület található

  Tisztelt Stirlicz
  A hozzászólásodat is jó érzés volt olvasni személy szerint teljesen egyetértek mondani valójával. Szerencsére művei örökre megmaradnak, így mindenki láthatja hogy igen összefogással sok mindent meglehet valósítani, ez lehetne példaértékű az országban (sőt világban) is. Énis fejet hajtok a előttük.

  9. Még a Kálvin Iskola egy része is.

  Külön tisztelet a Keviép nek akik a fürdő tetejére kitettek egy fekete zászlót-így tisztelegve a Mester emléke előtt.

  Nyugodjon békében.”
 • 11. Buvana 2011. szeptember 28. 14:11
  „Nyugodjon Békében kíváló építész mestere az országnak. Egy kis adalékanyag az utóbbi időben megjelent cikkekről, róla..:http://www.hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=45540”
 • 10. sziporka67 2011. szeptember 28. 13:59
  „9. vip007 2011.09.28. 12:46

  Igaz, hogy csak felújítás, de ha jól tudom a belvárosi (Kálvin) sulihoz is van egy kis köze.”
 • 9. vip007 2011. szeptember 28. 12:46
  „Itthon tényleg kevés munkája van, és ezért örömteli, hogy ebből a kevésből 7 épület Makón található. Ezek az épületek: Hagymaház,Városi Sportcsarnok, Buszpályaudvar, Újvárosi bölcsőde, Fürdő, Zenepavilon, Közhivatalok háza.”
 • 8. Stirlicz 2011. szeptember 28. 11:37
  „Mindamellett, hogy megdöbbentett Makovecz mester halálhíre, jó érzés volt olvasni ezeket a sorokat, amelyek a Mester és Buzás Péter kapcsolatáról szólnak.
  Talán egyetlen példa arra, hogy két okos, értelmes ember- más-más politikai meggyőződésük ellenére- közös, jó célokért együtt tudnak működni. Miért ne ölelhetné meg egymást egy szocialista polgármester és egy konzervatív építés. Mégha ez manapság elképzelhetetlen is ebben a nyomorult világban.
  Magam részérők fejet hajtok mindkettőjük előtt. Tisztelem bennük a tehetséget, a kitartást, a szépre és jóra való törekvést. Imre bácsi! Béke poraidra!”
 • 7. crusol 2011. szeptember 28. 11:15
  „Nyugodjon békében!
  Nagyon sajnálom, tényleg egy roppant tehetséges, és értelmes ember távozott Tőlünk! :( Büszke vagyok, hogy itt, Makón ennyi épület viseli keze nyomát :) Nem volna rossz ötlet, ha itt a városban elneveznének a tiszteletére egy közteret, és erre a legalkalmasabb a fürdő elötti tér volna szerintem, mivel a fürdőt is ő álmodta meg... én úgy gondolom megérdemelné, és örülnék ha valaki, akinek lehetősége van rá kezdeményezné, biztos vagyok benne, hogy sok támogatója lenne! :) de mindenesetre sosem feleljtjük el Őt, az épületeiben tovább él :)”
 • 6. papika56 2011. szeptember 28. 11:08
  „Tegnap este az MTV 1. nagyon jó emlékműsor volt vele.
  Nagyon kemény akaratú, becsületes ember volt ! Itthon kevés munkája van , de Erdélyben , a Hargitán rengeteg templomot, műv.házat tervezett. Csupa fa minden ,mert szerette, tisztelte a természetet.
  Jó, hogy Makón ennyi épülete van. Büszkék lehetünk rá ! A világ legjobb építésze volt--még a konkurencia is elismerte a nagyságát !”
 • 5. unknown 2011. szeptember 28. 09:43
  „2. varadipal

  Noha nem vagyok makói, csak szőregi, elszomorít Makovecz Imre halála, s méginkább gyomorszorítóbb számomra, amiként fogalmazol róla tételesen éppen a cikkben írtak tükrében: "Ha a politikától távolabb maradt volna...". Ő a nemzetéhez volt közel mindenkor és nem valamely párt politikájához. Szomorú, hogy pártelkötelezettséghez kötöd a nemzethez való ragaszkodást. Szomorú, hogy a szocializmus sok ember lelkéből ennyire kiürítette a nemzet és az osztatlan ország összetartozó érzését.”
 • 4. gowest 2011. szeptember 28. 09:36
  „Vásárhelyen nem valósult meg a Makovecz féle terv a fürdőről, pedig az szép lett volna. Nyugodjon békében!”
 • 3. Racoon 2011. szeptember 28. 09:32
  „Nyugodjék Békében!”
 • 2. varadipal 2011. szeptember 28. 09:04
  „Isten nyugosztalja. Olyan változatos épületei vannak, hogy kilométerekről felismerhetőek a munkái.Ha a politikától távolabb maradt volna, fenntartás nélkül tisztelném az emlékét.Részvétem a családjának.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a Makó-kártya - Ingyen lehet igényelni

Szeged után Makó lesz a második város a megyében, amelynek lakói egy plasztikkártya révén kedvezményt kapnak, ha helyben vásárolnak vagy vesznek igénybe szolgáltatást. Tovább olvasom