Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Elkelt a Stenger-ház

Makó - Végül mégsem a megyei önkormányzat, hanem egy magánszemély vette meg a makói Stenger-házat, amelyet egykori iskolájára hagyott örökül egy pedagógus. A pénzből a nevét viselő alapítvány főként a természettudományokban jeleskedő diákokat támogatja majd.

Egy magánszemélynek adta el a Stenger Gizella Alapítvány azt a Hédervári utcai házat, amelyet tavaly ősszel még a megyei önkormányzat szeretett volna megvásárolni, hogy bővítse vele a makói szociális otthont. Az ingatlant egy pedagógus hagyta az iskola alapítványára, amelyet ezután róla neveztek el. Stenger Gizella a József Attila Gimnáziumban tanított, de az ő idejében Erdei Ferenc, most Návay Lajos nevét viselő szakközépiskolában tanult, ezért hagyta rájuk örökül az ingatlant – végrendeletében azt is kikötötte, hogy az árából tehetséges diákokat támogassanak. Mágori Józsefné parlamenti képviselő ötlete volt, hogy a házat a megyei önkormányzat vásárolja meg a közeli idősotthon bővítésére. Egy átalakítást követően itt helyezték volna el a különleges ellátást igénylő időskori demenciában szenvedőket – 115 lakóból nagyjából 30 szenved ebben a betegségben.

Az elképzelés jó volt, a megvalósítást azonban keresztülhúzta a pénzhiány. Az iskolai alapítványnak így nem maradt más választása, újsághirdetésben keresett vevőt az udvarral együtt 520 négyzetméteres ingatlanra. Mint Kincses Tímea tagintézmény-vezetőtől megtudtuk: a pénz az iskola alapítványához kerül, amely több mint egy éve Stenger Gizella nevét viseli. Hogy mennyit kaptak az ingatlanért, azt nem árulta el, azt viszont igen, hogy felbecsültették az értékét, és ennek megfelelő volt a vételár; az első újsághirdetésben egyébként még 10 milliós összeg szerepelt. A Stenger-díjat a továbbiakban a tehetséges, de szerény körülmények között élő diákok jutalmazására fogják fordítani. Készülnek arra is, hogy méltó emléket állítsanak a pedagógusnak: róla fogják elnevezni az egyik termet, amelyben a szellemi hagyaték néhány darabját bemutató kiállítás lesz, és egy, az ő egyéniségének megfelelő, szerény emléktáblát is el fognak helyezni az épületben.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. február 28. 11:03
    „Nagyon jó kezdeményezés ! Én szerettem Gizi nénit , tanított a gimiben annó ! A ház elég jó állapotú csak ne volna a temető mellett . Én nem laknék ott !
    Igaz ugyan nem a halottaktól kell félni --inkább az élőktől !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hastáncossal ünnepelték a véradókat

Volt aki negyvenszer, ötvenszer, sőt százszor is nyújtotta már a kezét, hogy segíthessen másokon. Tovább olvasom