Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Elkerülte a csődöt a makói kórház

Két tartózkodás mellett elfogadta Makó képviselő-testülete a város jövő évi költségvetési koncepcióját. Az egyik ellenzéki képviselő azt mondta, a kabinetnek az önkormányzatokat megszorító politikája ellen tiltakozott. Az ülésen elhangzott: a kórház a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően nem került csődközeli helyzetbe, és itt bevált a járóbeteg-előjegyzési rendszer is.
Rövid vitát követően két tartózkodás ellenében elfogadta tegnap Makó önkormányzati képviselő-testülete a város 2006-os költségvetési koncepcióját. A tartózkodók egyike, Szabó Sándor, a Fidesz-MPSZ települési képviselője meg is indokolta döntését: így tiltakozott a kormány gyakorlata miatt, miszerint az utóbbi években érezhetően csökkentették az önkormányzatok gazdasági mozgásterét. A koncepcióval kapcsolatban Bodzsár Erzsébet képviselő tolmácsolta a kulturális bizottság aggodalmát a könyvtár elektronikus hálózatának siralmas állapota miatt, aminek felülvizsgálatát a képviselő szerint be kellene építeni az irányelvek közé.

Buzás Péter polgármester javasolta, hogy az összes középület elektromos hálózatát ellenőrizzék, és fontossági sorrendben újítsák fel az elöregedett rendszereket. Bekerült a koncepcióba az a javaslat is, miszerint készüljön rámpa a városi rendelőintézet lépcsőjénél.

Az ülésen Vladiszavlyev András, a megyei munkaügyi központ vezetője a Makóval és a kistérséggel kapcsolatos munkanélküliségi adatokról tájékoztatta a jelenlévőket. Kiss Mihály képviselő felvetette: aggasztóan sok a „kiskönyves" alkalmi munkás, a megyében élő támogatottak több mint egyharmada a Maros menti kistérségben lakik. Buzás Péter ehhez hozzáfűzte: a városban a korábbi évek tapasztalatával szemben idén legkevesebb 370, de elképzelhető, hogy 550 munkahely is létesül.

Beszámolt a makói kórház utóbbi egy évének eredményeiről Baráth Lajos igazgató és Koczka Magdolna, a kórházi rendelőintézet vezetője. Bár továbbra sem sok pénzből él az intézmény, következetes gazdálkodással sikeresen elkerülték a csődközeli állapotot. Folyamatosan javul az ellátás minősége, és bevált a tavaly bevezetett járóbeteg-előjegyzési rendszer is.

A szilárd hulladék kezeléséről Keszthelyi László, a Bio-Pannónia Kft. ügyvezető igazgatója, a szeméttelep működtetője számolt be. Nagy Lajos képviselő felvetésére, miszerint a városban képződő zöldhulladékot lehetőség szerint komposztálni kellene, az igazgató elmondta: most lehetősége lenne a városnak pályázni családi házaknál elhelyezhető komposzttartályokra.

A képviselők meghosszabbították a városi televízió vezetőjének, Czibolya Kálmánnak a megbízási idejét. Határozott a testület a Panel Plusz program önkormányzati lebonyolításáról, valamint a testület jövő évi munkatervéről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társulat szervezi a csatornaprogramot

Közel tizennégymilliárdos beruházásra készül Makó és öt közeli község a környék… Tovább olvasom