Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Elkészült a csókási iskola emlékköve

Csókás - Elkészült az az emlékkő, amit az öregdiákok terveztek az egykor a makói tanyavilághoz tartozott Csókás általános iskolájának helyén – tájékoztatta lapunkat az egykori tanulók egyike, Brutyó Imre.
Ő volt az, aki egy lapunkban olvasott, hasonló témájú cikk hatására úgy döntött, gyűjtést indít annak érdekében, hogy ily módon megemlékezhessenek a tanyai iskoláról. A lapunkban megjelent felhívásra igen sokan jelentkeztek, így hamar összejött a több mint 300 ezer forint.

Megírtuk: bár ma már közigazgatásilag Békéssámsonhoz, a szomszédos Békés megyéhez tartozik, és teljesen néptelen, valaha a sűrűn lakott Makó környéki tanyavilág része volt a várostól 24 kilométerre, tehát legmesszebbre lévő Csókás. Az itteni, 1863-tól 1970-ig működött iskola a legnépesebb volt a makói tanyavilágban, és megbecsülni sem lehet, milyen sokan tanulták itt az írás-olvasást, számolást. Az épület ma már nincs meg, a tégláit elhordták, csupán az elé állított kereszt tanúskodik a gyommal benőtt, elhanyagolt területen arról, hogy egykor itt növendékeket oktattak.

A csókási iskola emlékköve egy betontalapzaton álló fekete, faragott gránittömb lesz, amelyre már rávésték az egykori tanítók nevét. Csiszolt felületén megörökíti az egykori iskolatáblát, valamint egy táblán az adakozók névsorát is. Akik – mint megtudtuk – díszes emléklapot kapnak majd az avatáskor. Adakozott egyébként a két érintett mai település, Békéssámson és Makó polgármestere is. Az ünnepségre várhatóan a jövő hét végén kerül sor.

Olvasóink írták

  • 1. nsug 2011. szeptember 29. 15:52
    „Ismét egy szép példa arra, hogy képesek vagyunk jó ügyekért összefogni. Gratulálok a sikeres kezdeményezés megvalósulásához! Kitartást és további jó ötleteket kívánok a szervezőknek, akik a múlt értékeinek átörökítésére törekszenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Makovecz Imre, Makó arculatának legfontosabb alakítója

Életének 76. évében kedden elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, aki több épületet is tervezett Makón. Tovább olvasom