Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Elkezdődött Makón a fűtési szezon

Megkezdődött a távfűtés Makón, bár a meleg egyelőre nem mindenütt érezhető – a szakemberek a rendszer légtelenítésén dolgoznak. A 772 lakás gazdája drágábban kapja a meleget, mint tavaly.
Utolsó simítások a kazánnál. Makón 772 otthonban lett melegebb Fotó: Schmidt Andrea
Makón már langyosak a távfűtött otthonok radiátorai: megkezdődött a fűtési szezon – igaz, a kazánok egyelőre nem dolgoznak teljes kapacitással, mert az idő még enyhének mondható. Az indulást csak az ilyenkor szokásos műszaki probléma kísérte, nevezetesen hogy az emeletes lakótömbök felsőbb szintjei hidegek maradnak, mert a rendszerbe a fűtésszünet idején került levegő feljutva kiszorítja a fűtőtestekből a meleg vizet. A szakemberek ezt a hálózat légtelenítésével igyekeznek megoldani, erőfeszítésük azonban gyakran sziszifuszi. Hogy mindenütt meleg lehessen, azt kérik: a fűtési szezon első hetében mindenki nyissa ki teljesen a hőfokszabályozó szelepeket.

A Makó-Therm Kft. fűtőműveiben földgázzal biztosítják a rendszerben keringő víz megfelelő hőfokát, ezért a városban – követve a gáz árának emelkedését – a távhőszolgáltatás is érzékelhetően drágult a tavalyi évhez képest. Ennek hatását azonban csak a jövő hónap elején fogják érezni a lakók, az árváltozás ugyanis október elsejével lépett életbe – tudtuk meg a társaság könyvelőjétől, Dávid Ilonától. Drágítja a szolgáltatást az is, hogy áfája a központi rendelkezéseknek megfelelően 15-ről 20 százalékra emelkedett. A távfűtés alapdíja jelenleg évenként és légköbméterenként 364 forint plusz áfa, míg a hődíj gigajoule-onként 2298 forintba kerül, a 3486 forintos eredeti árat ugyanis csökkenti a gázár-kompenzáció – az áfát természetesen ehhez is hozzá kell adni. Makón néhány közintézményben és 772 otthonban gondoskodik a társaság a fűtésről és a meleg vízről, ez utóbbiak kivétel nélkül belvárosi panellakások.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Makó-Therm elkezdett egy több százmilliós beruházást, amely keretében egy új vezetékkel kötik majd össze a Hunyadi és a Deák Ferenc utcai fűtőművet. A hőveszteséget minimalizáló korszerű csöveket folyamatosan fektetik. Leghamarabb 2007 végére végeznek a beruházással.

Szentesen termálenergiát is használnak a fűtéshez

A szentesi távfűtött lakásokban október 12-étől van meleg. A városi szolgáltató kft. 1304 otthonban kezdte meg a fűtést, amelyért már senki sem fizet átalánydíjat, mert mindenhol felszerelték a hőmennyiséget mérő szerkezetet. Még az előző képviselő-testület állapította meg szeptemberben a szolgáltatás árát. Október 1-jétől a hődíj mértéke 1285 forint/gigajoule, az alapdíj pedig évenként 264 forint légköbméterenként. Az emelés mértéke a korábbi időszakhoz viszonyítva 13,5 százalékos. A relatíve alacsonyabb növekedés azzal függ össze, hogy Szentesen a távfűtéshez termálenergiát is használnak, így a gázdíj harmincszázalékos emelkedéséhez képest ez a megoldás kedvezőbb.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandálok játékszere

Korábban bronzba öntette, majd városának, Makónak ajándékozta a tulajdonában lévő Nagy Gyula-szobrot… Tovább olvasom