Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Elmaradt a sortűz a honvédnapon

Minden eddiginél többen koszorúztak a hősi halottak emlékművénél Makón, a 13. honvéd emléknapon. Az ilyenkor szokásos díszsortűz azonban – biztonsági okokból – elmaradt: éles lőszer kilövésére is alkalmas fegyvert nem hoztak a bemutatóra a vásárhelyi katonák. A szónok a béke fontosságáról és törékenységéről beszélt.
A Csanád vezér tér adott otthont szombaton a honvéd emléknap és találkozó szabad téri eseményeinek, amelyeket tizenharmadik alkalommal rendeztek meg a városban. A programok reggel ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek, majd tudományos ülésre került sor a József Attila Múzeumban, aminek témája 1956 volt, a hadtörténet szemszögéből.

A sokakat vonzó bemutatóra délután került sor a főtéren, ahol a fűzfák árnyékában még egy álcázott bunkert is felállítottak a hódmezővásárhelyi honvédek – itt hatástalanított lőfegyvereket próbálhattak ki a kicsik és a nagyok. Ám igazi fegyvert még katonáknál sem láthattak az érdeklődők, hiszen, mint azt Fejes Márton alezredes, az ünnep szónoka elmondta: az elmúlt napok eseményei miatt felettesei úgy döntöttek, hogy éles lőszer kilövésére alkalmas fegyvert még csak ne is vigyenek a bemutatóra a honvédek – így a rendezvény történetében először díszsortűzre sem került sor. A tiszt egyébként beszédében a béke fontosságára és törékenységére hívta fel a figyelmet.

Így a honvédségi eszközök hagyományos szemléjén, a rendőrség előtti parkolóban is a békés arcát mutatta meg a fegyveres testület: mentő- és csapatszállító járműveket próbálhattak ki a gyerekek, akik bizony volt, hogy az autók szirénáját is bekapcsolták. Az autók mögött álcafestést kaphattak az arra vállalkozó gyerekek, a honvédnők zöld, barna és fekete csíkokkal festették be a gyerekek arcát.

A háborúkban meghaltak emlékművénél tartott délutáni megemlékezés református és katolikus lelkészek imájával kezdődött, mindketten a határon túli magyarokért is könyörögtek. Ezt követően sor került az emlékmű megkoszorúzására. Az esemény lezárásaként minden korábbinál több hozzátartozó és bajtárs helyezett el virágot a hősi halottak emlékművénél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmis megállapodás

Weszely Tamás nem hogy nem elnöke a makói Fidelitasnak, de még csak nem is tagja –… Tovább olvasom