Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Előadást tartott az esperes a földeáki italmérésben

Földeák - A földeáki Nimród presszó tulajdonosa elhatározta: szobrot állíttat Szent Istvánnak az egyik régi feszület közelében. A jó ügy érdekében az egész falu összefogott, a szobor pedig már a településen van – a kocsmában bárki megtekintheti.
Eközben a község másik italmérésében történelmi tárgyú vita bontakozott ki. A kérdés: gyilkos, vagy szent volt István király? Katona Pál esperes pedig elment a kocsmába, és elmondta, amit tudni kell a királyról.

Falusi kocsmákban is születnek komoly elhatározások. Földeákon a vasúttól alig pár méternyire fekvő Nimród presszó vezetője elhatározta, hogy szobrot állíttat Szent Istvánnak. A község csaknem egy emberként állt az elképzelés mellé, a kivitelezés a végéhez közeleg.

Szent a presszóban

A tölgyfából faragott alkotást Mészáros Ferenc szobrászművész készítette Dunakeszin, az 1,2 m magas egész alakos szobor fejét a Szent Korona díszíti. Már a faluban van, a szervező ki is állította: bárki megtekintheti a Nimród presszóban. A szoborállítást magánemberként támogatta Buzás Péter országgyűlési képviselő is. Az egyházmegye 300 ezer forinttal járult hozzá a kivitelezéshez.

– Közel egy éve vetődött fel komolyan, hogy szobrot állíttassunk Szent Istvánnak – foglalta össze Wéber János, a Nimród tulajdonosa. – Beszélgettem a környéken lakókkal, a vendégekkel, és mindannyian megegyeztünk abban, hogy szép és jó lenne, ha a faluba vezető út mentén álló Mária-szoborhoz hasonló igényességű alkotás díszítené itt a bevezető utat. A közelben állt egykor egy kereszt, amit sokan hiányoltak, innen jött az ötlet: ez legyen a helyszín. A közel másfélmillió forintos projekt megvalósításához számtalan segítséget kaptunk, a lakossági, önkormányzati és egyházi felajánlások mellett minden általam megkeresett vállalkozás szívesen adakozott, volt, aki pénzzel, akadt, aki anyaggal, munkával. A kegyhelynek is alkalmas építmény kialakítását több mint háromszázezer forint értékű társadalmi munkával segítették az ügy elkötelezettjei.

A Nimród tulajdonosa – egyben a helyi vadásztársaság elnöke – hozzátette: ekkora lelkesedéssel egy templomot is fel tudtak volna építeni. Úgy tűnik, a felajánlásokból pénz is marad ki, amit a plébániának ajánlanak.

Az összefogás megpezsdítette a falu közéletét – és természetesen beszédtéma lett belőle a község másik kocsmájában is. Papp Imre, a konkurens presszó törzsvendége elmondta: a szobor kapcsán vita is kerekedett nemrég, hiszen volt, aki történelmi ismereteire hagyatkozva egyszerűen gyilkosnak nevezte az első magyar királyt. Merthogy véres csaták nyomán jutott hatalomra. A vendégek végül úgy döntöttek, magyarázatot kérnek az egyik legilletékesebbtől.

– Meghívtak, és én szívesen mentem – kommentálta a történteket Katona Pál esperesplébános. – Sokan mondták: atya, ne menj oda, hiszen a templom és a kocsma nem említhető egy lapon. Én viszont úgy gondolom, hogy ahol az emberek vannak, oda kell mennie a papnak is. Így fel sem vetődött bennem, hogy ne beszélgessünk ott erről a témáról. Egyértelmű kérdéseket kaptam, és úgy tűnik, a válaszaim is meggyőzték a kételkedőket. Segítőm, egy fiatal diakónus utólag elmondta: ilyen nyílt, őszinte emberekkel eddig még alig találkozott – mondta el a plébánia vezetője.

Tegnap ottjártunkkor valóban békesség honolt a presszóban, a magyarság sorskérdései iránt kivételesen nyitott vendégek közül sokan örömmel emlékeztek vissza arra a bizonyos csütörtök estére. Katona atyától még megtudtuk: az alkotás avatására november 4-én kerül sor, a szobrot Gyulay Endre nyugalmazott püspök áldja meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig rosszul járnak a román határ közelében tankolók

Makó - Néhány napja differenciálták áraikat a makói benzinkutak – ezzel sokak szerint megtört… Tovább olvasom