Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Élőben ez is más, mint a tévében: balettiskolát segít a makói takarítócég

Makó - Évek óta támogatja egy makói cég alapítványa a Makón, Szegeden és Hódmezővásárhelyen működő balettiskolát. Hogyan lesz ma Magyarországon művészetpártoló szponzor egy tizenöt főt foglalkoztató vállalatból?
– Amikor balettet láttunk a tévében, gyorsan elkapcsoltunk, ennyi közünk volt hozzá... Aztán nemrég egy barátom meghívott az iskola előadására, és ahogy a szünetben kijöttünk a feleségemmel, ugyanazt gondoltuk: ez az, amit szívesen támogatnánk – mondja a makói Asztalos Péter, a BarZak Kft. ügyvezetője. – Megkerestük Varga Józsefet, a táncműhely vezetőjét, és az alapítványunk azóta minden évben támogatja a működést. BarZak-díjat alapítottunk, amelyet a mesterek által kiválasztott növendékek kapnak. Ez virágcsokor, szobor és részvételi lehetőség egy egyhetes intenzív tánckurzuson. A legutóbbi koreográfusversenyt is támogattuk, mert fontosnak gondoljuk, hogy a mai gyerekek kreatívak legyenek, megvalósítsák a saját ötleteiket. Láttuk, tényleg ügyesek voltak. Sokat dolgoztak azzal, amit kitaláltak, összejártak a foglalkozásokon túl is.

A BarZak Kft. 2011-ben jött létre, három emberrel dolgozó lakatosipari cégként. 2014-től egyedi tervezésű fém használati eszközöket kezdett gyártani, egy évvel később takarítószolgálatot is indított. Speciális, magasra nyúló porszívókkal épületeket is tisztít, kiváltva az alpintechnikát.
A nemrég elkészült szegedi balett-teremben a növendékek egy csoportja Varga Józseffel és Asztalos Péterrel. A koreográfiát néha a gyerekek írják. Fotó: Bakos András
A nemrég elkészült szegedi balett-teremben a növendékek egy csoportja Varga Józseffel és Asztalos Péterrel. A koreográfiát néha a gyerekek írják. Fotó: Bakos András
A ma már tizenöt embert foglalkoztató cég alapítványának, és személyesen Asztalos Péternek, Asztalosné Veronikának mint fő támogatóknak – mások mellett – meg is köszönte Facebook-oldalán a VargaBalett Táncstúdió a növendék-koreográfusverseny megrendezéséhez nyújtott segítséget. Nem ők az egyedüli támogatók. Vállalkozások és szülői közösségek segítik a közhasznú egyesületként működő műhelyt, amelyet 2013-ban Makón, a Kálvin Téri Református Általános Iskolában alapított Varga József Dömötör-díjas táncművész, nívódíjas táncpedagógus. 2014-től a szegedi Moszkvai körút 11. alatt, majd a következő évtől a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc iskolában is elkezdődött az oktatás. József mellett László Lívia és Szalai Alexa Rita, a Szegedi Nemzeti Színház két táncművésze is tanítja a gyerekeket. Most 320 növendékük van. A legfiatalabb korosztály a három és fél éveseké, a legidősebbek tizenhat és fél évesek. A növendékek többsége lány. Ha tehetsége és akaratereje révén nem is lesz mindenkiből táncművész, fejlődik a fizikai állóképesség, ügyesség, ritmusérzék. Egészséges életmódra, érzelmi nyitottságra nevelik itt a gyerekeket. – A külső segítség biztonságot ad nekünk, így tudunk fennmaradni és nagyot álmodni – mondta Varga József. – Tavaly Szegedről két növendék ment tovább a Magyar Táncművészeti Egyetemre, tavalyelőtt egy Győrbe, kettő Pécsre ment továbbtanulni, két makói fiatal bekapcsolódott a táncművészeti egyetem harmadik évfolyamába. Minden hónapban rendezhetünk csapatépítő programot – volt kókuszgolyó- és muffinparti, amikor a gyerekek sütöttek –, bált rendezünk, koreográfusversenyt, és a Szegedi Nemzeti Színházban évadzáró gálát. Rengeteg jelmezt kell varrni, mert az a cél, hogy az egyesület adja mindenkinek a fellépőruhát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvják a dolgozók egészségét a makói a Contitechnél - Galéria

Óvják a dolgozók egészségét a makói a Contitechnél - Galéria
A Continental makói üzemében sikeres dolgozói egészségprogram zajlik: többek között sport- és… Tovább olvasom