Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Előbújt a vörös dombormű

Makó - Újabb meghökkentő relikvia került elő a makói városházán: egy nagyméretű dombormű, ami az 1919-es Tanácsköztársaság mártírjainak állít emléket. Eddig gipszkarton lap fedte.
Az alkotásra a városháza főépületének felújítása közben bukkantak. A földszinti előcsarnokban volt, ott, ahol a városház galériakiállításait szokták rendezni. (Mint megírtuk, pár hete Barcsay-festményeket „találtak" egy addig lezárt raktárban.)

A nagyméretű, három tagból álló, felépítése alapján oltárra hasonlító dombormű 1958-ban készült, és az 1919-es Tanácsköztársaság mártírjainak állít emléket. A jobb oldali képen egy vörös katona fog kezet egy férfival, aki mögött ott a családja is, a bal oldalin pedig vasmunkások, illetve egy fáklyát vivő stilizált hős alakja látható. A középső rész egy fiatal párt ábrázol vörös csillaggal, zászlóval és búzakalásszal, valamint a Szovjetunió címerével. Két külön táblán összesen tíz név és egy-egy vörös csillag látható még – ők lehettek a mártírok.

Előbújt a vörös dombormű. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Az alkotás olyan hatást kelt, mintha bronzból készült volna, ez azonban festésének köszönhető – gipszből öntötték. A reliefet egy gipszkarton fal takarta, amit most a munkálatok során levettek. Hogy mióta lehetett letakarva, nem tudni, de bizonyára több évtizede. Sánta Sándor, Makó rendszerváltáskori polgármestere – jelenleg fideszes önkormányzati képviselő – lapunknak azt mondta, nem emlékszik rá, hogy abban az időben fedték volna le.

Hozzátette, szerinte múzeumba kellene vinni, ahová a szovjet emlékmű is került, mert egyfajta történeti értéket mindenképpen képvisel. A városházán lapunknak azt mondták, szakértői véleményt készíttetnek, és ha ez meg-
erősíti, hogy értékről van szó, múzeumba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a fürdőről

A Hagymatikum Fürdő zártkörűen működő részvénytársaság lesz. Tovább olvasom