Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Elöntötte a Maros a makói hullámteret

Árad a Maros: a tetőzés ma vagy holnap, közel ötméteres vízszinttel várható. A folyó várhatóan egész hónapban a hullámtérben marad – vízben állnak a nyaralók, hétvégi házak, kiskertek.
A Maros kiszombori oldalán lévő kiskerteket már a hét elején elöntötte a folyó, mostanra viszont erre a sorsra jutott a makói oldal is. A strandhoz vezető lejáróhoz egymás után érkeznek a nézelődők – van köztük olyan is, aki nyaralója, hétvégi telke miatt aggódik. Így például a földeáki Rakonczai Károly, akinek két kiskertje is van. A gát túloldalán, de alacsonyan fekvő, lesiben lévő nyolc láncos területben a fakadó víz nem tud kárt tenni: már tavaly júliusban kipusztult belőle minden, ám a hullámtéri kilenc és fél láncos gyümölcsösben még állnak a körte-, alma- és szilvafák. Van egy kétszintes épület is a telken. Az alsó szintje most ázik, ám sikerült időben minden értéket az emeletre menteni.

A Maros vízszintje tegnap kora délután bő négy és fél méteres volt. Az Atikövizig vásárhelyi szakaszmérnök-helyettesétől, Kemény Lászlónétól megtudtuk: ez még legfeljebb húsz-harminc centivel lesz magasabb, a tetőzés pedig ma vagy holnap várható. A szakember ugyanakkor elmondta azt is, hogy hóolvadásból származó újabb árhullámra most nem kell számítanunk, hiszen a Maros felső vízgyűjtőjén minden elolvadt már – ugyanakkor a nagyobb esőzések hozhatnak később újabb vízszintemelkedést. Egy biztos: a folyót befogadó Tisza ugyancsak áradásban van, ezért a Maros vizét visszaduzzasztja, így csak lassú apadásra lehet számítani. Ebben a hónapban még biztosan kint lesz a víz a makói hullámtérben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Területalapú támogatás 10-étől

Csongrád megyében tavaly 13 ezer 500-an kértek területalapú támogatást. Ezt minden olyan termelő… Tovább olvasom