Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Előremenekül a makói Kiss Mihály

Új termékskálával és új üzlet nyitásával próbál talpon maradni az egyre élesedő versenyben az egyik ismert makói pékmester, Kiss Mihály. A rétegigényeket szolgáló új sütőipari termékek – így a hagymás kenyér – iránt van kereslet, ezért bízik az előremenekülés sikerében.
Kiss Mihály a cég egyik új termékével, a rusztikus svájci rozsos kenyérrel. Fotó: Karnok Csaba
A helyi ipartestület elnökeként is tevékenykedő makói pékmester, Kiss Mihály úgy látja: válságban van a hazai élelmiszeripar. Az emberek egyre szegényebbek, mind kevésbé engedhetik meg maguknak a friss, ropogós, minőségi kenyeret, ezért aztán a piac szűkülőben van. Erre válaszként rukkolt elő sütödéje a lapunkban már bemutatott, saját recept alapján készülő makói vörös- és fokhagymás kenyér után különleges pékáruk egész seregével – afféle előremenekülésként. Sütnek többek között rusztikus svájci rozsos kenyeret, magvas bagettet és tönkölybúzából készülő kenyeret is. A tönkölybúzáról megjegyzi például: régi, csaknem feledésbe merült búzafajtáról van szó, aminek kiemelkedően magas a fehérjetartalma – szénhidrát viszont alig van benne, ezért nagyon egészséges. Az új termékskálával az elmúlt hetekben léptek piacra, és úgy tűnik, ha nem is óriási tömegben, de van igény ezekre a különleges pékárukra.

Ami pedig a válságot illeti: Kiss Mihály, aki negyven esztendeje van a szakmában, azt mondja, ilyet még nem látott. Hozzáteszi persze, nem csak ők, de az egész kisvállalkozói réteg nehéz helyzetben van. Saját példáján illusztrálva ez azt jelenti, hogy vállalkozása fénykorában, a kilencvenes évek elején péksége ötven embert foglalkoztatott – most húszat, és ebben már az azóta megszerzett üzletek eladói is benne vannak. Annak idején – meséli – egész Mezőhegyesig szállította pékáruit, most meg a városból is igyekeznek őt kiszorítani: az öt-hat helybelin kívül tizenheten szállítanak be ide, még száz kilométerről is hozzák a sütőipari termékeket. Ehhez jön például a saját pékséggel rendelkező Tesco. Az ő vállalkozása például teljes kapacitásának alig huszonöt százalékát tudja kihasználni. Az élesedő verseny persze önmagában még nem lenne baj, csakhogy az emberek – nehéz anyagi helyzetük miatt – éppen a minőségi kenyérről kénytelenek lemondani – teszi hozzá.

Kiss Mihály azért javíthatatlanul optimista. Az új, rétegigényeket kielégítő termékek sikere láttán bízik az előremenekülés sikerében. Májusban új üzletet nyit Makón, ahol például lisztérzékenyeknek készülő kenyeret, péksüteményeket és süteményeket forgalmaz, illetve konyhakész sütőipari termékeket. A nyugati példákat látva úgy véli: aki átvészeli valahogy a mostani nehéz időket, később jól járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a büntetőper a makói bíróságon

A makói bíróság előtt – a határ közelsége miatt – viszonylag gyakran állnak külföldiek,… Tovább olvasom