Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Eltűntek a hajléktalan ruhái

Juhász Lajos azt állítja: ruháit, személyes használati tárgyait, melyeket Makón, az Ardics utcai hajléktalanszállón hagyott, szétosztották társai között – emiatt feljelentést is tesz. Az intézmény vezetője nem tartja kizártnak, hogy a férfi holmija közül esetleg eltűnt valami, ám a menedékhelyen hagyott tárgyakért nem tudnak felelősséget vállalni, zárható szekrényük sincs.
Juhász Lajosnak annyi ruhája maradt, amennyi rajta van Fotó: Szabó Imre
Juhász Lajos februárban költözött az Ardics utcai hajléktalanszállóra – az ötvenéves makói férfinak januárban kellett elhagynia a vasúttársaságtól kapott bérlakását. A fedél nélkül maradtak városszéli menedékházában egészen a közelmúltig élt. Akkor – mint mesélte – egy időre mennie kellett a szállóról, személyes ügyeit intézte. A szállón jelezte, hogy hamarosan visszatér, holmiját is otthagyta. Mi több – állítása szerint –, személyes használati tárgyait és ruháit az ottani portás közreműködésével helyezte el egy zárható szekrényben. Juhász Lajos akkor döbbent meg, amikor visszatért az Ardics utcára. Mint elmondta, az ágyát közben másnak adták, holmija pedig már nem voltak meg. A tulajdonát képező, megőrzésre elhelyezett dolgokat tudomása szerint a többi hajléktalan között osztották szét.

A férfi, aki személyesen jelent meg makói szerkesztőségünkben, hogy panaszát elmondja, az eljárást felháborítónak találja. – A rajtam lévő ruhán kívül már nincs mit felvennem – méltatlankodott. Hozzátette: a szállón ugyan felajánlották, hogy válogasson az oda adományként bevitt ruhák közül, ám mivel ruhái újak voltak, a felajánlottak pedig, mint fogalmazott, inkább szemétnek minősíthetők, nem élt a lehetőséggel. Kérdésünkre, hogy miért nem próbálta meg visszakérni a sajátját hajléktalan társaitól, csak legyintett lemondóan. Szétosztani nem kellett volna – bosszankodott.

Rózsa Istvánné, a hajléktalanszállót üzemeltető Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője másként látja a történteket. Mint elmondta, a huszonkét férőhelyes szálló éjjeli menedékhelyként működik, ezért a fekhelyeket hivatalosan azok között osztják ki minden este, akik éppen jelentkeztek, senkinek sincs lefoglalt ágya. Ám, mivel Makón szerencsére nincs sok hajléktalan, afféle szokásjog alapján vannak, akik tartósan ugyanott alhatnak. Juhász Lajos azonban elment, így természetesen nem tartották fenn, nem hagyhatták üresen az ágyát.

Ami az eltűnt ruhákat, más személyes holmikat illeti, a szállón nincs zárható szekrény, és felelősséget sem vállalnak az esetleg otthagyott dolgokért. Ez a házirendben is benne van. A portás egyébként úgy tájékoztatta az intézményvezetőt, hogy a férfi mindössze két nejlonszatyornyi ruhát hagyott ott. Ezek most is megvannak. Rózsa Istvánné hangsúlyozta, hogy az elmúlt kilenc év alatt még senkinek sem volt hasonló problémája, ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy Juhász Lajos ott felejtett holmija közül valami mégis hiányzik. Az intézményvezető erre az esetre azt tanácsolta panaszosunknak, tegyen feljelentést a rendőrségen.

Juhász Lajos szerkesztőségünkben azt mondta: a feljelentést természetesen megteszi. Ez azonban csak az egyik problémája. Mint mondja, most már sehol sem tudja meghúzni magát, mert a történtek után az Ardics utcai menedékhelyre nem hajlandó visszamenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

29 millió a makói iskolabuszra

A makói kistérség gyermekeit szolgálja majd az a busz, amire 29 millió forintot nyert a társulás. A… Tovább olvasom