Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Emlékkő a csókási iskolának

Makó - Lapunk egyik cikke hatására döntött úgy a makói Brútyó Imre, hogy emléket állít a ma már csak romjaiban meglévő csókási katolikus általános iskolának.
Ma már közigazgatásilag Békéssámsonhoz, a szomszédos Békés megyéhez tartozik, és teljesen néptelen, valaha azonban a sűrűn lakott Makó környéki tanyavilág része volt a várostól jó 24 kilométerre, tehát legmesszebbre lévő Csókás. Az 1940-es években még 400-an lakták. Volt itt kovácsműhely, kocsma, trafik, olvasókör és katolikus általános iskola is – utóbbi több mint száz esztendőn át, 1863-tól 1970-ig működött.
100 ezret már összeadtak

Az emlékkő az elképzelések szerint egy betontalapzaton álló fekete, faragott gránittömb lesz, amelyre rávésik az egykori tanítók nevét is. Szeptember–október fordulóján szeretnék felállítani az iskola előtti kereszt mellé. Az egykori csókási iskola öregdiákjai gyűjtést indítottak a 300 ezer forintos bekerülési költség előteremtésére; aki adakozni szeretne, Szabó Jánosnét keresheti a 30/521-4201-es számon. Mintegy 100 ezer forintot már összeadtak – a gyűjtés szeptember 15-éig tart.

Ennek volt az egyik diákja a makói Brútyó Imre, aki 1943-ban végzett itt.

A makói tanyai iskolák közül legtöbbször a csókási volt a legnépesebb. Az egykori épületnek ma már persze csak a romjai vannak meg, tégláit is széthordták. Egyedül az elé állított kereszt idézi a régi időket.

Az idős Brútyó Imre most egy lapunkban olvasott újságcikk hatására úgy döntött: emléket állít egykori iskolájának, az ott valaha oktatott tanítóknak. Az ihletet az apátfalvi makkos iskola tiszteletére állított emlékkőről szóló tudósítás adta – mondja. Az öregdiák az ügy érdekében a napokban találkozóra hívta mindazokat, akik valaha a csókási iskola növendékei voltak – jó 200-an össze is gyűltek közülük a makói tanyavilág hírneves vendéglőjében, az igási Koccintóban. Brútyó Imre azt reméli, hamarosan emlékkövet állíthatnak az egykori épület helyén, és talán addigra a környéket is megtisztítják, rendbe teszik.

Olvasóink írták

  • 1. nsug 2011. szeptember 02. 10:07
    „Remélem, sokan fogják támogatni ezt a nemes kezdeményezést és megvalósulhat az emlékkő. Nekem is szívügyem Csókás. Tiszteletem mindazoknak, akik számára fontos a múlt értékeinek átörökítése. Az idei találkozó már a IV. volt, és reméljük, hogy hagyományt teremtettünk. Bogárzóval együtt, megmentésre méltó hely Csókás is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakapta nevét a makói Návay

Tegnap délelőtt hivatalosan is visszakapta eredeti nevét a Makói Oktatási Központ tagintézményeként működő kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola. Tovább olvasom