Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Emlékkő a csókási iskolának

Csókás - Mintegy hatvan-hetven öregdiák, egykori pedagógus és hozzátartozó, valamint a tanyavilághoz kötődő ember vett részt szombaton a csókási iskola emlékkövének avatásán.
Megírtuk: az egykor a Makó környéki tanyavilághoz, ma viszont Békés megyéhez tartozó, mostanra teljesen elnéptelenedett, a Maros-parti várostól 24 kilométerre lévő Csókáson 1863-tól 1970-ig működött iskola – a legnagyobb errefelé.

Az itt végzett diákok egyike, Brutyó Imre egy lapunkban olvasott, hasonló témájú cikk hatására döntött a nyár végén: gyűjtést indít az emlékkőállításra. A Bencze Imre makói kőfaragó mester által megmunkált gránittömb csiszolt tetejére felírták a 27 egykori tanító nevét, köztük legelöl, nagyobb betűkkel Sztaholyák Györgyét, aki az első és máig nagy tiszteletnek örvendő volt köztük. Fémlap örökíti meg rajta az egykori iskolatáblát és az adományozók neveit. Az ünnepségen Molnár László makói önkormányzati képviselő, Brutyó Imre, valamint Buza Margit volt diák és özvegy Lukács Ottóné egykori pedagógus emlékezett a régmúlt időkre. A követ Janka György görög katolikus pap és Kotormán István református lelkész szentelte és áldotta meg.

A szombaton felavatott gránittömbbön olvasható a tanyai iskola 27 egykori pedagógusának neve. A szerző felvétele
A szombaton felavatott gránittömbbön olvasható a tanyai iskola 27 egykori pedagógusának neve.
A szerző felvétele

Az ünnepségre a közeli Békéssámson – közigazgatásilag most ide tartozik Csókás – önkormányzata megtisztította a gyomtengertől az egykori iskola helyét, kérdés azonban, tudnak-e további munkákat végezni. A terület ugyanis most magántulajdonban van. Brutyó Imre az avatást követő vacsorán, az igási Koccintóban azt mondta: folytatják az adománygyűjtést – céljuk az, hogy a kő és a valaha az iskola előtt állt kereszt környéke szép legyen.

Olvasóink írták

 • 3. nsug 2011. október 11. 08:51
  „Gratulálok a szervezőknek a szép kezdeményezés megvalósításához. Sokat tettek azért, hogy az egykor virágzó csókási tanyavilág és iskola emléke fennmaradjon. Az emlékkő méltó tisztelgés a múlt előtt, és hátha a jövőbe örökíti annak értékeit.”
 • 2. triatlonos 2011. október 10. 19:27
  „A Csókási Iskola praktikus tudást adott. Ezt azóta tudom, amióta Brutyó Imre Bátyám egy hagymatermesztési fórumon megfogta a lényeget: "Tudják embörök arra gyüttem rá, hogy a makói hagymának két ellensége van, a peronosz mög a Mezőker!" Mezőker nincs, peronosz alig, mig hagyma egyáltalán. Talán egy gyüjtés segithetne.
  Imre Bácsinak jó egészséget, és örömökben gazdag hosszú életet kivánok.”
 • 1. szilencium 2011. október 10. 15:50
  „Nemes dolog a gyökerekhez húzni és az utókornak megőrizni az emlékeket!Szép munka volt a szervező részéről,hogy véghez tudta vinni gondolatait és kézzel fogható eredménye lett munkájának!Tiszteletem fejezem ki iránta és azoknak is akik a helyszínen összegyűltek a múltat összekovácsolni!

  Egy gondolat azonban foglakoztat,mivel egy kis településről származom,amely a többi vidéki faluhoz hasonlóan az öregedéssel együtt az egykori tanyaközpontok sorsára juthat,vagyis a kihalás veszélyeztetheti!
  Mostanában rengeteg brutális hír hallható a vidéken,magányban vagy még házasságban élő idős emberek kárára elkövetett bűncselekmények miatt.Ezzel együtt rengeteg munkanélküli fiatal halmozódik fel a városokban.Nem lenne célszerű valamelyik politikai oldalnak kidolgozni olyan programot amivel a fiatalokat ösztönöznék vidékre költözésre,a vidéki munkára míg az ott élő öregeket a biztonságosabb,elérhetőbb egészségügy, támogató szolgálat városi közösségébe invitálnák,ahol saját korosztályukkal élhetnék békés,idős korukat!A fiatalok könnyebben tudják megvédeni magukat,és talán elvárhatóbb lenne,hogy ne a 70 éves nénike termelje az élelmet a kiskertben hanem a fiatalok végezzék a munka dandárját!Ekkor talán megállhatna az elnéptelenedés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fatális véletlen okozta a makói fürdőtüzet

Nincs megnevezhető felelőse a makói fürdőtűznek, a kivitelező szabályosan dolgozott, fatális baleset történt – ezt állapította meg a vizsgálat. Tovább olvasom