Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Emléktáblák kerültek a Szent István téri templomra Makón

Makó - Újabb emléktábla kerül a hétvégén a Szent István téri római katolikus templomra – a legutóbbit is alig egy hete helyezték el.
Ez Csepregi Imre prelátus emlékét őrzi. Makón volt plébános a második világháború idején, és azért emlékeznek rá sokan jó szívvel, mert a szegényeket istápolta. Érdemes az utókor tiszteletére azért is, mert 4 kötetes, helytörténeti dokumentumként is értékes naplót írt. Ezekből 3 már megjelent, Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató gondozásában.

A másik táblát a Makóról indult Lévai Imre tiszteletére helyezték el. Ő a piarista rendtartomány főnöke volt nehéz időkben, az 1890-es évek végén – ekkoriban tértek át Magyarországon az egyházi anyakönyvezésről a polgárira. Iskolákat szervezett, folyóiratokat szerkesztett, támogatta a katolikus köröket – mondta el róla Forgó Géza múzeumigazgató. Emléktábláját ma este fél 7-kor avatják fel.

Mindkét emléktáblát az egyház, illetve Molnár László helyi képviselő támogatásával készítették el. Bronzplakett is díszíti őket, Kiss Jenő makói szobrászművész jóvoltából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föladta a leckét a Fidesz Földeákon

Tíz éven át munkatársak voltak - most egymás ellenfelei lesznek az önkormányzati választáson: Hajnal… Tovább olvasom