Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Emléktáblát kap a régi fürdő

Makó - Várhatóan májusra, de mindenképp még idén meglesz az emléktábla, amely a régi makói fürdőt idézi meg a Hagymatikum bejáratánál. Az ötletgazda, Szekeres Mihály internetes szavazásán a voksolók 90 százaléka támogatta az elképzelést.
Tavaly októberben fordult egy makói polgár, a lapunkban eszperantistaként bemutatott Szekeres Mihály a város önkormányzatához azzal a kéréssel: örökítsék meg az új fürdőnél emléktáblával a régit. Mint megírtuk, Nagy Jenő építész szakmai javaslatát idézve azt indítványozta, a táblára a régi fürdő bejárati homlokzati része kerüljön fénykép alapján, homokfúvással, márványba vagy gránitba marva, azzal a szöveggel: ezen a helyen állt 1962-től 2011-ig a makóiak szeretett első tisztasági, termál- és gyógyfürdője 50 méteres sportuszodával. Mindezt szerinte azért volna érdemes megtenni, mert úgy gondolja, sokan továbbra is nosztalgiával gondolnak az utolsó tégláig lebontott régi fürdőre. Hogy ötletének súlyt is adjon, később internetes szavazást indított a témában.

Szekeres Mihály a Hagymatikum előtt. A szerző felvétel
Szekeres Mihály a Hagymatikum előtt.
A szerző felvétel

Lapunknak most elmondta, a szavazáson közel 200-an nyilvánítottak véleményt, és 90 százalékuk támogatta az elképzelést. Szekeres Mihályt a napokban megbeszélésre invitálta a város polgármestere, Buzás Péter, és jó hírt közölt vele: meglesz az emléktábla. Várhatóan májusban, de ha nem jön össze addigra, idén mindenképp. Az előcsarnokban kiállítás is lesz régi fotókból, sőt szobrot kap Batka István reumatológus, aki kutatásai nyomán éppen ötven esztendeje érte el, hogy hivatalosan is elismerjék a marosi iszap gyógyhatását. Szekeres Mihály mindezt örömmel nyugtázta. Úgy véli, jó, ha az új fürdő gesztust tesz azok felé, akik szeretettel gondolnak vissza a régire – így nem csak az emlékeikben él majd tovább az, amit szerettek. A Hagymatikum honlapján 10 képből álló galéria található a régi fürdőről – a fotók között olyan is van, amelyik a sokak által hiányolt sportmedencét ábrázolja.

Olvasóink írták

  • 3. pog 2012. január 26. 14:36
    „Szerintem egy szobor park ötlete sem lenne elvetendő az új fürdő szomszédságába !!!”
  • 2. babeli 2012. január 24. 22:32
    „Ahogy Szentpéteri Csilla zongoraművész, Makó arca, az új fürdő megnyitóján mondta: Életének egy szakasza zárult le a a régi fürdő megszűnésével, Makón töltött fiatalságának emlékei kötődnek hozzá. Ugyanígy éreznek nagyon sokan, hiszen a közel 5 évtized alatt sokan megfordultak a régi fürdőben. Sokan pl. gimnazistaként, társadalmi munkával is hozzájárultak az építéséhez, pl. Benkóczy Zoltán színművész opera énekes. Az csúnya lenne, ha tényleg a már romos állapotot mutató képek lennének kirakva. Nem vitás megérett a bontásra, de tisztelni kell azon elődök munkáját, akik elsőnek meghonosították, az akkor még porfészek, és sártenger Makón, széles körben elérhető fürdő kultúrát.”
  • 1. Pierre_Quatre 2012. január 24. 11:16
    „A Batka-szobor kiváló ötlet, a fotótárlat kapcsán meg csak remélni merem, hogy nem a szétrohadt-korrodált-málló vakolatú-penészes állapotában megörökített "szeretett sportuszodát" fogják A4-es képeken a vendégek arcába tolni a főbejáratnál, szvsz ez a múzeum dolga lenne, de felőlem csinálják, lelkük rajta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb a benzin a makói kutakon

Tavaly és eddig az idén is az országos átlagnál drágábban tankolhattunk a makói benzinkutakon. Most olcsóbb a nafta. Tovább olvasom