Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Engedélyezték a gáz kitermelését a TXM-nek

Megkapta a hosszú távra szóló kitermelési engedélyt a makói gázmedence feltárását végző TXM Kft., ám az igazgató szerint ez csupán egyetlen lépés – elképzelhető, hogy csak évek múlva fognak hozzá a munkához. A kutaknál most nagy teljesítményű gépekkel dolgoznak, és már bányajáradékot is fizetnek – a fúrás során felszabaduló gáz után.
Bár a bányahivatal engedélyezte a napokban a Makó-medencében feltárt szénhidrogén kitermelését, a gázcsapok megnyitására még várni kell – tudtuk meg Szabó Györgytől, a feltárást végző TXM Olaj és Gázkutató Kft. ügyvezetőjétől. A hosszú távra szóló kitermelési engedély ugyanis a szakember szerint elsősorban egy elvi hozzájárulást jelent – legalábbis a négyezer méter mélyen rejtőző földgázkincs felszínre hozatalának esetében.

– A mi helyzetünket nem úgy kell elképzelni, mint mondjuk egy kavicsbánya feltárását, ahol a kitermelési engedély azt jelenti: máris indulhatnak a buldózerek. Még annál is bonyolultabb a helyzet, mint ami az olajfúrások esetén elképzelhető, ahol a sikeres mélyítés eredményeképp azonnal a felszínre tör a szénhidrogén, és kezdődhet is a kitermelés. Az Óföldeák, Makó és Hódmezővásárhely térségében fúrt gázkutak kiaknázása bonyolult és kockázatos beruházás, ráadásul minket még számtalan engedélyeztetési folyamat is köt, kismillió hozzájárulásra van szükség ahhoz, hogy tényleg hasznát lássuk a befektetett dollármillióknak – fogalmazott az igazgató.

Megtudtuk: teljesen bizonytalan, hogy mikor nyílhatnak meg a gázcsapok, még az is elképzelhető, hogy többévnyi munkára van szükség. A vezető arról sem tudott tájékoztatást adni, hogy az öt, eddig megfúrt kútból melyik van a kitermeléshez legközelebbi állapotban, hiszen számtalan földmélyi mozgás, esemény visszavetheti, vagy akár előre is hozhatja a gázkincs felszínre juttatásának időpontját.

– Ha évekbe is telik még a csapok megnyitása, senki se higgye, hogy tétlenkedünk. A kutak befejezésén húszezer lóerős gépek dolgoznak folyamatosan, és szénhidrogén is szabadul fel a munka közben, ez után máris fizetjük a bányajáradékot, ami persze egyelőre elenyésző összeg a tényeleges kitermelés után követelt summának – tette hozzá Szabó.
A cég vezetőitől még megtudtuk: Hódmezővásárhely térségében megkezdték a hatodik kút fúrását, és folyamatosan építik a kitermelőhelyeket összekötő, nagy teljesítményű csővezetéket. A TXM vezetőinek reményei szerint a makói árokban rejtőző gázvagyon mennyisége meghaladja az 1500 milliárd köbmétert, ami legalább 100 évre biztosíthatja Magyarország földgáz-szükségletét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonnák az összevonást Makón

A városháza előtt néhány szülő és pedagógus társaságában követelte sajtótájékoztatóján a makói… Tovább olvasom