Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Épül a makói lombkoronasétány

Makó - Megkezdődött a Maros-parton a lombkoronasétány építése. A Magyarországon egyedülálló létesítmény 217 millióba kerül, tavaszra lesz kész.
A Maros-parti strandhoz vezető hullámtéri út nagyjából felénél, a különböző rendezvényeknek helyet adó szabadtéri színpad közelében a napokban megjelentek az első munkagépek – megkezdődött a makói lombkoronasétány építése. Mint megírtuk, a létesítmény országos kuriózum lesz: a 8-10 méter magasságban futó, 190 méter hosszúságú sétány a Maros-part élővilágával ismerteti meg az érdeklődőket, a folyót és környezetét tájékoztató táblák is bemutatják.

Látványterv
Látványterv

A sétány impozáns lesz, néhol a Marosra is rá lehet majd róla látni. Tartóoszlopainál teraszos pihenőhelyeket alakítanak ki, egy 3 szintes, 20 méter magas kilátót is építenek. A sétányról csúszda vezet majd le, ezen kívül még további kalandelemek szolgálják a szórakozást. A sétány végére 15 négyzetméteres információs pavilont építenek, emellett a közelben parkolókat alakítanak ki, padokat és a gyerekeknek szabadtéri játékokat helyeznek ki.

A Maros-parton már megkezdődött a munka. A szerző felvétele
A Maros-parton már megkezdődött a munka.
A szerző felvétele

A létesítmény felépítése 217 millióba kerül, amiből 167 milliót pályázati támogatásként nyert el a város. Buzás Péter polgármester a kivitelezésre kiválasztott hódmezővásárhelyi Bodrogi Bau Kft. első emberével, Bodrogi Ferenccel még júniusban írta alá a szerződést. A munkát a terepen korábban azért nem kezdték el, hogy a madarak nyugodtan költhessenek, nevelhessék fiókáikat – ám az előkészítő műhelymunka eddig is folyt. Az építkezés befejezésének várható határideje változatlanul jövő február. A lombkoronasétányt a tervek szerint belépődíj ellenében járhatják majd végig az érdeklődők, és térfigyelő kamerák vigyáznak rá.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Racoon 2012. október 25. 08:49
  „Egyébként marhaság ez a lombkorona sétány. Közvetlenül semmit sem lehet majd látni a környék állatvilágából, csak a szomszédos fákat és egy kicsit a folyót lehet majd látni. Az élővilág bemutatása valószínűleg faliújságon lesz látható. Őrületesen izgalmas lesz!”
 • 25. noormáális?! 2012. október 23. 21:17
  „Úgye megépül előtte a pogi által még az 1994. évi programbeszédében megígért Makó várost elkerülő út? Márhogy az M43-asról mielőbb el lehessen jutni ehhez az országosan is egyedülálló, a 190 méteres, több órát igénybe vevő csodaútra!
  Megálmodták már a jegyárakat? Készítettek-e látogatottsági és bevételi terveket? Ha igen, előtte bizonyosan készült egy igényfelmérés! Vagy egy eljövendő Önkormányzati Rendeletben kötelezővé teszik a makói polgároknak, hogy heti egy alkalommal (persze Makó kártyával fizetve) végig kell menni ezen a magaslaton?

  Kedves Természetjáró! Te hányszor tervezed igénybe venni hetente ezt az útvonalat? És mennyit vagy hajlandó fizetni esetenként, hogy ezt a csodás építményt igénybe vedd?

  Noormáális?!”
 • 24. FaithNoMore 2012. október 22. 10:34
  „Gusztustalan amit ebben a "Virágvárosban" van.
  1. amikor félbevágták a fákat a szegedi utcai ABC-nél.
  2. Az összes fát kivágták a fürdő építésénél.... ja biztosan mind korhadt volt..... meg, h az a gusztustalan falevél nehogy már ott potyogjon
  3. A Szép utcai kerékpárút természetesen a fasoron ment végig 900 méter hosszan, ahelyett, h lefedték volna a csapadékelvezető árkot.
  4. A Kálvin iskolánál a Hold utcán brutálisan csonkították a fák koronáit éveken keresztül...... de már ez sem gond! Mert amikor felújították az iskolát, az utcán lévő fákat is kiirtották!

  ..és most ez. Mikor megláttam, h milyen módon tarolják az erdőt úgymond a környezet tudatos nevelés érdekében. Ezek a nyomoroncok miért nem a mezőről "Indították az építkezést???? Ja mert május elsején kevesebb pénz jön be a kisebb kiadható "büféhely" miatt!!!Taroljunk abból az amúgy is kicsiny erdőből!

  Ezt a várost még nevezni sem engedném ezek után Virágvárosi versenyre!!!!
  Szégyen ez az egész vezetés!”
 • 23. Racoon 2012. október 22. 08:39
  „Környezettudatosság, élővilág megismertetése. Sajnos a természetnek ebből a beruházásból csak kára származott eddig.Több, mint 200 méter hosszan, 20 méter széles sávban kiirtottak minden növényt. A munkások teledobálták üdítős palackokkal az erdőt. Viszont egy munkahelyet biztosan fog teremteni: jegyszedő.”
 • 22. citrom01 2012. október 20. 21:49
  „Legalább lesz mire (moderálva) a madarakat etetni kell”
 • 21. Cillit_bang 2012. október 20. 10:40
  „Emberek!
  Amíg nincsenek szállodák addig ne számítson senki sem "vendég áradatra"!
  Ezen a nagyon hosszú hétvégén hányan jönnek Makóra 150-400 km-ről ???? Senki!!! MIÉRT????
  1 napra??? Még be sem ült az ember autóba már pénzbe kerül (aut.p.díj)! Az a pár panzió(cska), tudjátok édeskevés!
  SZÁLLODÁK! HOTELEK !!! Ezek nélkül nincs vendég, nincs idegenforgalom!!!! Mondhat bárki bármit! És ezek nélkül minden forint kidobott pénz: lásd fürdő, maros-part, majd a sétány!”
 • 20. xpc56 2012. október 20. 07:58
  „Lámpion!

  Tisztelem a természetjáró ambíciódat,de te ebben az esetben vendég ként jöhetsz szóba, ebben a városban és a hozzászólásodból ítélve nem a gazdag és napokig vagy esetleg hetekig itt tartózkodó vendég lennél,szerintem ne itt világíts.”
 • 19. Felébredő 2012. október 18. 18:58
  „Nem értek egyet ezzel a tervel! Már azért sem mert van ennél FONTOSABB is! Ha már nem lehet a fő kitaláló és meg álmodót meg győzni akkor legalább gondolkodjon el azon,hogy a Makói utak és a maros partra vezető út milyen állapotban van !Én meg kérném az illetőt kerékpározzon le csak a maros partra a strandig ! Akkor meg fogja érteni amiről beszélek! Szerintem minősíthetetlen rossz az út a város nagy részén ! Azt is ki kellene már mondani valakinek ,h a magyarok NEM tudnak utat építeni ! Sajnos !”
 • 18. Felébredő 2012. október 18. 18:58
  „Nem értek egyet ezzel a tervel! Már azért sem mert van ennél FONTOSABB is! Ha már nem lehet a fő kitaláló és meg álmodót meg győzni akkor legalább gondolkodjon el azon,hogy a Makói utak és a maros partra vezető út milyen állapotban van !Én meg kérném az illetőt kerékpározzon le csak a maros partra a strandig ! Akkor meg fogja érteni amiről beszélek! Szerintem minősíthetetlen rossz az út a város nagy részén ! Azt is ki kellene már mondani valakinek ,h a magyarok NEM tudnak utat építeni ! Sajnos !”
 • 17. pog 2012. október 18. 09:26
  „Inkább munkahelyeket kellene teremteni..ez is a fürdő sorsára kerül...szegény Nándi egy újabb gond a nyakába...(igaz kell egy bűn bak)”
 • 16. makovaros 2012. október 18. 07:25
  „Sajnos az eu nem ad munkahelyteremtésre pénzt. csak ilyen beruházásokra. Hát ha környezet tudatosságra is nevelne az a lombkorona cucc már akkor megéri ha 10-ből 1 nem dobja el a szemetet a városban (mert sajnos a város több része szemétdombhoz hasonlítható) Pl a múltkor (Olvasói észrevételek közt szereplő Czuczor utcai buszmegálló)”
 • 15. szatyi 2012. október 17. 20:30
  „Pedig ez is milyen szép reményekkel indult:
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/lemondott_a_hagymatikum_furdo_cegvezetoje/2302780/

  Aztán felébredünk és rájövünk: Ne merjünk nagyot álmodni, még ha annyira biztatnak is bennünket.”
 • 14. Lámpion 2012. október 17. 13:48
  „Re.: 13. Thimotheus79

  Mi természetjárók szívesen rácsodálkozunk a földközeli növényekre is.
  Innen a Délalföldről azért elég költséges lenne minden hétvégén a hegyeket elérni.
  Így azután a környéken igyekszünk kellemes helyekre eljutni a szabadban.

  Makó hétvégi lazításra alkalmas célpontként nem szerepelt a lehetőségek között.
  Most viszont majd érdemes lehet meglátogatni egész napra, vagy ebéd után egy
  kalandparkos, lombkoronasétás szabadidő programra.
  Utána akár ki is áztathatja magát az ember a Hagymatikumban, ha kitalálnának
  egy barátságos áru délutáni fürdőbelépő árat.

  A Hagymatikum esetében azért már az építés előtt láttuk, hogy irreálisak a
  tervezett forgalmi és árbevételi álmok. Most is magasak a jegyárak.

  A Maros-parti a lombkoronasétányra viszont már szervezhetőek lesznek
  iskolai tanulmányi kirándulások is. Főleg, ha sikerül a városnak megoldania a vasúttól, vagy
  a távolsági busztól a csoportok ki-beszállítását a Maros-partra.
  (Erre kiválóan alkalmas lenne egy használt kisbusz).

  Munkahely teremtő beruházások?
  Jó lenne, de a megyébe sem igen jön senki.
  Mórahalom is az idegenforgalmi vonzerő növelésével igyekszik
  megtartani és odacsábítani a vendégeket.
  (Csónakázó-tó, lovaspálya és versenyek, salakmotor-verseny, természetbarát programok...stb.)”
 • 13. Thimotheus79 2012. október 17. 12:28
  „9. Lámpion 2012.10.17. 10:10

  Nem az ötlettel van baj,hiszen valóban egy szép látványossága lesz Makónak/egy ideig/. Csak tudod,ha ez a Befektetés sem lesz sikeres /lásd. Hagymatikum / akkor nem sok értelme volt.
  Ha te annyira nagy természetjáró vagy akkor meg most is több száz méteren keresztül FÖLDKÖZELBŐL élvezheted a táj és az élővilág szépségét!”
 • 12. Connecticut 2012. október 17. 11:29
  „ez egy körforgás szerintem. amíg nincs az embereknek pénze nem fog senki gyárakat építeni és munkahelyeket létrehozni, meg hiába csinál munkahelyet a termékét nem fogja tudni eladni, mivel az embereknek nincs pénzük hogy megvegyék. akiknek magyarországon sok pénzük van inkább kiviszik svájcba és ott szépen kamatozik a bankban. nem az otpbe. külföldön röhögnek az otpn :D”
 • 11. barátfüle 2012. október 17. 10:23
  „Felébredtek a hivatásos hozzászólók (show, vsoni)
  "Ha már fizetik a szállást" Milyen szállást? Nincs szálloda Makón. Nincs olyan vendég, aki több napra jön.
  Egyetértek azokkal, akik munkahely teremtő beruházásokat várnak. A gazdasági életet segítő megmozdulások kellenek, mert különben tovább folytatódik a város elsorvadása.
  A helyi TV-ben láttam azt az alakot, aki ebben meghatározó, a fejlesztések befogadásának csoportvezetője.
  Lelkesen beszélt erről az agyament ötletről.
  -Már csak ez hiányzik a városból - mondta.
  Lesújtó, ha ilyenektől függ a város jövője.”
 • 10. KamuNeni 2012. október 17. 10:15
  „A rajz alapjan jol fog kinezni, de nem lessz penz karbantartasra es felugyeletre. Majd elkezd rozsdasodni es szethordjak. Jobb lenne azt a penzt valami olyanra kolteni ami munkat hoz hosszu idore a varosi lakoknak.

  Ez haszontalan ideiglenes megoldas.”
 • 9. Lámpion 2012. október 17. 10:10
  „Nagyon jó!
  Már várom, hogy végigjárjuk...
  Újabb apró csoda, amiért érdemes átmenni Makóra.

  A hőzöngőknek:
  Az Unió ígérte a munkahelyeket?
  A lombkoronasétány környezet-tudatos életre nevel.
  Veletek ellentétben nekem az is érték,
  ha kevesebben szemetelnek, ha kevesebb a kidobott állat...
  A lombkoronasétány nem a beteg kislányok gyógyításától viszi el a pénzt.”
 • 8. vsoni 2012. október 17. 08:24
  „Szerintem szuper ötlet!!
  Ha már a turista eljött messziről Makóra és fizeti a szállást legalább lesz neki program délelőtt is.

  Délelőtt séta a Maros-parton déltől pedig kinyit a Fürdő és teljes a nap.”
 • 7. Show 2012. október 17. 08:11
  „Igaz luxusnak tartom, de az ötlet tetszik.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: Járt-e már kalandparkban?

Ezúttal arról faggatuk makói olvasóinkat, hogy jártak-e már kalandparkban? Tovább olvasom