Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Épül a maroslelei tökmagolaj-üzem

Maroslele - Makói építőipari vállalkozás lesz a kivitelezője a Maroslele határában épülő tökmagolajüzemnek, amely várhatóan jövő májusra készül el. Az itt készülő étolajat helyben termesztett fokhagymagerezdekkel ízesítik.

Makói kivitelező, a Földesi Épker Kft. nyerte el közbeszerzési eljárásban a megbízást a maroslelei tökmagolaj-mintaüzem felépítésére. Mint korábban megírtuk, a falu egy határokon átnyúló uniós pályázat révén valósíthatja meg a beruházást – Mórahalom, Kistelek és a romániai Zsombolya, illetve Csongrád és Temes megye önkormányzatával közösen pályáztak. Maroslele 62 milliót nyert, amihez az önkormányzat 5 százalékos önerőt tesz hozzá.

A kis gyárban napi 240–300 kiló tökmagot fognak feldolgozni, és kezdetben várhatóan 5–6, később tucatnyi ember kap itt munkát. Elsősorban a helyi igényeket tudja majd kiszolgálni, valamint egyfajta oktató- és bemutatóhelyként működik, de a lelei gazdák is jól járnak, ha a vetésforgójukba illesztik a tököt. Az előállított étolaj különleges lesz, mert helyben termesztett fokhagyma gerezdjeivel ízesítik majd.

A polgármester, Martonosi György lapunknak elmondta: az üzem 300 négyzetméteres épülete a tervek szerint jövő májusra készül el a falu szélén, egy 1500 négyzetméteres telken, 2012- ben indulhat a termelés is. Az építési költség 54 millió forint lesz, a többi pénzen veszik a gépeket, berendezéseket.

A gyárat úgy építik meg, hogy kapacitását, illetve az előállított termékek skáláját a későbbiekben bővíteni lehessen. A végső cél az, hogy a gyár mellett legyen egy zöldség-gyümölcs lerakat is, ahol a helyi gazdák saját terményeiket árulhatják. A falu első embere úgy gondolja, ahogyan annak idején az átmenő forgalomból sok ferencszállási gazda tehetett szert pluszjövedelemre a régi 43-as mellett, most sikerülhet ugyanez Maroslelén is, amelyen át sokan utaznak az új M43-asra vagy vissza.

Olvasóink írták

 • 7. JungHeinrich 2011. augusztus 12. 14:59
  „tök jo :-)”
 • 6. jha 2011. augusztus 11. 23:18
  „Végre egy beruházás! Munkahely, termelés, fejlődési lehetőség. Miért nem lehet ennek örülni? Folyamatosan az mindenre a reakció, hogy "miért így", miért úgy", "ez így nem jó", "bezzeg 10-20 éve"... stb.
  Előre kellene nézni, nem hátra és a múltat hibáztatni, mert abból nem lesz semmi jobb!

  Példát vehetnének a térség települései Leléről, ahol folyamatosa pályáznak és fejlesztik a települést. Kár, hogy sok a negatív ember, helyben és a tágabb környezetben is!”
 • 5. Zsoltee0716 2011. augusztus 11. 21:25
  „2. Együgyű 2011.08.11. 09:23

  Az unió azt mondta Magyarország cukor kvótája 20%*, 80%-át pedig külföldről kell behozn. Ezt mesélték az Uniónak tartozott Brazilia, ivel pénzük nem nagyon van, így cukrot adtak cserébe.

  *kitalált szám csak, hogy érzékeld”
 • 4. ametiszt51 2011. augusztus 11. 21:15
  „Végre egy jó hír! De fokhagyma tényleg nem kell bele. Egyetértek az előttem szólókkal. A tökmagolaj íze úgy jó, ahogy van. Imádom, különösen pirítósra.
  Legyen legalább olyan híres, mint a göcseji!!!!”
 • 3. Nórikám 2011. augusztus 11. 13:40
  „1: cselac: egyetértek! Aki ízesítve szereti, az majd ízesíti.”
 • 2. Együgyű 2011. augusztus 11. 09:23
  „Épül a maroslelei tökmagolaj-üzem
  Miért is kellett a magyar étolaj üzemeket, sőt a cukorgyárakat, stb... privatizálni, külföldi kézbe. Persze értettemén akkor is.
  Most meg teszem az együgyűt és újra örülök, jobb lesz!”
 • 1. cselac 2011. augusztus 11. 09:20
  „Nincs is jobb a jó tökmagolajnál. Nincs is jobb a jó fokhagymánál. De minek a kettőt összehozni? A natúr tökmagolaj úgy tökéletes, ahogy van. Ha megfelelő minőségű, tuti van egy vevőjük, feltéve, hogy nem ízesítgetik :).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásbiciklivel Makón

Makó - Megállt az élet néhány percre Makó belvárosában, amikor egy helybeli fémipari vállalkozó, a… Tovább olvasom