Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Épül az új makói fürdő - türelmet kérnek

Makó - Péntek óta már nemcsak belső bontás folyik a makói fürdőnél, a telekhatáron túli munkák is elkezdődtek. A polgármester türelmet kért az érintettektől, és azt mondta, érdemes lesz elviselni a zajt és a port, mert Európa egyik legszebb fürdője épül fel a város szívében, ráadásul így a környéken élők ingatlanjai is többet érnek majd.
Türelmet kért a fürdő környékén élőktől Buzás Péter makói polgármester azon a lakossági fórumon, amelyet abból az alkalomból hívtak össze, hogy immár a telekhatáron kívüli területeket is érintik a bontási munkálatok. Mint elhangzott, a kilencezer négyzetméteren épülő új fürdő Európa egyik legszebb ilyen jellegű létesítménye lesz – átadása 2011 júliusára várható. Az építkezés, ahogyan az lenni szokott, természetesen zajjal, porral és közlekedési problémákkal jár majd, de a környéken élőknek nemcsak azért éri meg mindezt türelemmel elviselni, mert a város legszebb részén fognak lakni, hanem azért is, mert otthonaik értéke a fürdő nyitását követően jelentősen megemelkedik – mondta Buzás Péter.

Horváth Bernadett projektmenedzser a részletekről szólva elmondta: mostantól keskenyebb lesz a Szép utca Marczibányi térre vezető szakasza, ahol csak gyalog és kerékpárral lehet majd közlekedni, a Marczibányi térre pedig csak kétirányú célforgalomként lehet behajtani.
Az építkezés miatt a megszokottnál nagyobb lesz a forgalom a környéken. A törmeléket az építési területről kifelé szállító teherautók a Szép, majd onnan a Kálvária utcán közlekednek, az építőanyagot beszállító kocsik pedig a 43-asról lekanyarodva a Szent János téren át érkeznek.

Európa egyik legszebb fürdőkomplexuma nyílik meg 2011 nyarán Makón. Látványterv
Európa egyik legszebb fürdőkomplexuma nyílik meg 2011 nyarán Makón.
Látványterv

Hamarosan dolgozni fognak a régi városháza környékén, illetve a Szegedi utca páratlan oldalán lévő háztömbök mögött is, ahol a fürdő területéhez csatolják az ott most még meglévő parkot – csak egy, a házsorral párhuzamos, 5 méteres sáv marad belőle.

A mintegy tucatnyi érdeklődő közül az elhangzottak miatt senki sem tiltakozott, csupán praktikus kérdéseket tettek fel.

Így került szóba például az is, hogy egy 1,1 milliárdos, előzetesen már pályázati támogatást nyert beruházásnak köszönhetően a belváros fürdőhöz közeli területei is megújulnak, szebbek, zöldebbek lesznek.

Olvasóink írták

154 hozzászólás
 • 154. embör 2010. január 22. 19:18
  „Miközben mi itt Magyarországon azzal áltatjuk magunkat, hogy fejlett fürdőkultúrával rendelkezünk, Nyugat Európából azért egy kicsit másképp fest a helyzet. Aki egy kicsit utánanéz az interneten, olyan wellness-központokat és fürdőhelyeket találhat, amilyeneket itthon egyik felkapott balatoni szálloda, vagy budapesti gyógyforrás sem közelíthet meg. Futurisztikus környezet, letisztult formák, csodálatos színek és fények, és luxus kényeztetés minden mennyiségben.


  Ha arra vállalkozol, hogy autóba ülsz és felkeresel néhány ötcsillagos fürdőközpontot Európában, nem kell nagyon messzire menned. Tirolban, a 140 szobás AquaDome központban mindent megtalálsz, ami egy hétvégi felfrissüléshez, testi-lelki kikapcsolódáshoz kell. A hósipkás hegyek között megbúvó hotel fürdőjéből több irányban is kiúszhatsz a szabadba, ahol megvilágított vízi folyosókon lebegve gyönyörködhetsz az alpesi táj szépségeiben. A szépségcentrum és a wellness központ a legmodernebb design szerint épült, mintha az Enterprise csillaghajó rekreációs központja lenne.
  * * * *  Nem sokkal messzebb, Németországban, Münchentől harminc kilométerre egy másik jövő-wellness centrumot találsz, a neve: Bad Aibling. A weboldalon látható terek és épületek látványa önmagáért beszél, ehhez képest egy siófoki vállalkozó stílusban berendezett szálloda bizony nagyon is kelet-európainak hat az utazók számára.


  A hatalmas központi iglu-forma épület gyomrában számos medence és szauna található, a dekoráció és a mozaikkal borított fürdőterek képzőművészek által tervezett enteriőrök. A fürdő természetesen nemcsak szép, hanem minden elképzelhető wellness szolgáltatást kínál, hogy a vendég minél jobban kipihenje a hétköznapok fáradalmait.
  * * * *  Végül egy svájci különlegességet ajánlunk: a Therme Vals gyógyfürdő központot konkrétan egy alpesi hegy oldalába vájták, falai tükörsímára csiszolt helyi sziklatömbökből állnak, hat gyógymedencéje pedig messze földről vonzza a feltöltődni vágyó turistákat.”
 • 153. Mc_Mi 2010. január 18. 16:32
  „Napiszar 147
  Nem igaz, hogy nem tudod. Tessék figyelmesen elolvasni a szórólapot.
  Seres Mária, aki a vizitdíj ügyben aláírást gyűjtött, alapított egy Civilmozgalom nevű pártot és most elindul a választásokon.
  Ehhez a mozgalomhoz Csatlakozott a szendvicsember. Ennek a nevében kér támogatást. A szórólapok ezért jönnek. De mindez rajta van.”
 • 152. dédi8 2010. január 17. 22:35
  „A 4. szórólap is ugyanolyan, mint az első 3, csak egy véletlen-generátor segítségével összekeverték rajta a sorokat.”
 • 151. sunyifigyelő 2010. január 17. 14:34
  „Szórólapgyártó Szendvicsember! Nekem tetszik ,jókat derülök rajta!”
 • 150. kgb666 2010. január 17. 13:00
  „"triatlonos" Tanárúr én se vágom, talán az alapok kevesek voltak nekünk!”
 • 149. napiszar 2010. január 17. 12:26
  „"triatlonos" sajnos nem lettem okosabb:)De viszont a A 4. szórólap papír rendkívül jól ég ma reggel azzal gyújtottam be, ha én nem is a kazán megvilágosodott tőle!:)Egyébként azért napiszar, mert itt annyi érdek, és fizetett ember van hogy mikor belépek, arra gondolok sz@....ba léptem! Értem ezt főleg a moderálásokra!”
 • 148. triatlonos 2010. január 17. 12:16
  „T. 147!
  Öszintén csodálkozom, hogy Ön nem érti. A 4. szórólaptól Ön is okosabb lesz. Ön is felépitette magát - persze jók voltak az alapok, és igy könnyebb - ez mindenkinek sekerül, csak kitartás kell. Ezt úgy hivják, hogy:ÖNMEGVALÓSITÁS! Amikor az Ön felhasználói nevét meglátom, akkor mindig Balczó Bandi mondása jut eszembe, amikor a kemény futóedzések után biztatott: a sportban a befektetett munka - az anyagcserefolyamatok melléktermékéhez hasonlóan- mindenkinél kijön, kinél előbb, kinél utóbb!”
 • 147. napiszar 2010. január 17. 10:58
  „"mar_ci" (Kedves Szórólapgyártó Szendvicsember! Kedves Don Quijote! )Tulajdonképen kit képvisel, mert én elvesztettem a fonalat, te meg itt vitatkozol vele mi meg nem tudjuk!:)Írd már le mert én nem vágom, egyébként nem akarom az úriembert megsérteni, sokat gondolkodtam ki írjam e ide, de ez a szendvicsemberkedés nevetségesnek tűnik az emberek szemében, jó ez nyugaton elmegy meg megszokott dolog, de itt a lakosság jót nevet rajta, ezt tényleg nem sértésnek írtam, de Magyarország ehhez még nincs felkészülve, azt se értem ha külföldön élt mért masírozik Makón, és ezt ingyen csinálja mert ez se tiszta nekem, lehet egyszer felnövünk hozzá csak az a baj hogy nem akarom illetni az emberek milyen jelzővel illeték az urat, nem egyszerűbb lenne egy terület foglalást kérni a várostól, az is feltűnő lenne, mindegy egyszer hátha felnövünk ehhez a gondolkozáshoz!”
 • 146. mar_ci 2010. január 17. 10:45
  „Kedves Szórólapgyártó Szendvicsember! Kedves Don Quijote!
  A szórólapon szereplő szakszerűtlenségről szóló megjegyzéseimet szó nélkül hagyta. Remélem, hogy ezt az időt a felkészüléssel és konzultációval töltötte. Éppen ön szokta megfedni a vitapartnereit, ha a felvetéseire nem válaszolnak. A hallgatás beleeggyezés - írta legutóbb. Én ezt az óvodás szólást itt nem használnám.
  Csak arra kérem, hogy ezt a témát ilyen megtévesztő módon tovább ne tárgyalja. Ne a többiek mocskolásán akarjon szimpátiát szerezni. Fejtse ki azt, hogy mit tennének ezek helyett. Erről a szórólapon egy szó sem hangzik el.
  Kérem vegye elő a szórólapot! Olvassa el a "JELENLEGI CÉLUNK:" után írtakat! Ez alapján a céljuk:
  1, A fürdő költségeit 8 milliárdra emelni ?
  2, Adót emelni a fürdő miatt ?
  3, Támogatják a civil mozgalmat, de mivel?
  4, Tippelnek. Ez cél?
  Ez így egy kicsit zagyvaság.”
 • 145. mar_ci 2010. január 17. 10:25
  „Szivesen elvitatkozom a fürdőről a szkeptikusokkal. A beindítás előtt én sem gondoltam mást, mint azt, hogy kisebb falatokban kellett volna fejleszteni a fürdőt. Attól ezek a kisebb falatok lehettek volna egy komplett fejlesztés része. Sőt ,helyesen fogalmazva, egy nagy részeként kellett volna szétbontani kisebb lépésekre.
  De most már ezzel nem lehet számolna. A kocka el van vetve.
  Van elképzelés egyébként a jobboldalon a fürdő olyan üzemeltetésére, ami biztosítja a bevételhez igazított kiadásokat. Ezzel mérsékelve a veszteséget és bevárva a szálloda és más kiegészítő szolgáltatásokat ill. a turizmus fellendülését.
  144. VörösPimpernel
  Nem láttam az épület tervein olyan részeket, ami 5 éves amortizáció alá esne. Sajnos Makovecz munkái nem 50 évre tervezettek, ahogyan egy épületnek ez sajátossága. Amúgy az amortizációt rendelet szabályozza, azt szabadon nem lehet alakítani, ahogy ezt te gondolod. A felmondás sajnos többe kerülne, mint 200-300 millió.
  De tegyük fel megtörténik. Utána mit tegyünk? Mi legyen Makó fejlesztésének iránya, he ez nem?”
 • 144. VörösPimpernel 2010. január 16. 18:32
  „Mar_ci: Csak emlékeztetlek, hogy a jelenlegi kis fürdő is képes 100 millás veszteséget produkálni évente. Pláne majd a nagy, ha nem megy jól. Ehhez képest a leállítás jelenlegi 200-300 millás költsége alacsony. A potenciális veszteség nem az amortizációból jöhet össze, hanem a működési költségekből. Az amortizáció pedig beálltható a pályázatban mesterségesen alacsonyra úgy , ha az 5 éves hasznos élettartamú részeket 20 évre osztják le. Valójában jóval nagyobb az amortizáció, ahogy annyi munkahely sem létesül és annyi helyi adó sem képződik. Persze ez fikció.”
 • 143. mar_ci 2010. január 16. 12:29
  „Kedves Szendvicsember, Kedves Don Duijote!
  Megpróbálom értelmezni a szórólapon elküldött szövegedet, de ebből csak azt tudtam kihámozni, hogy te magad egy közgazdasági analfabéta vagy és olyan embereket akarsz ezzel a szöveggel megtéveszteni, aki a mélynyomorában úgyszintén nem tudja értelmezni a körülötte történteket.
  Merthogy létezik a "jó magyar parasztész", mégha közgazdaságot nem is tanult az ember.
  Vegyük a fogalmat! VESZTESÉG= Bevétel - Költség (ha ez negatív előjelű). A beruházás nem tartozik ebbe a fogalomkörbe, mert az egy létesítményben ugyanúgy megmarad értéknek, mintha pénz formában lenne. Egy ilyen létesítménynél az AMORTIZÁCIÓ kerül csak be egy-egy év költségei közé. Ez durván 50-70 millió Ft lesz évente.
  Az üzleti terveben leírtak nem feltétlenül követendők. Van rá mód, hogy a bevételhez közelítő költséggel üzemeljen a létesítmény, ill. vannak marketing ls szervezési eszközök, amellyekkel a bevétel növelhető.
  A másik nagy kérdés, hogy ha rajtad múlna mit tennél ezzel a beruházással? Leállítanád? Na az lenne az igazi veszteség. Ebben az esetben a megnyert közbeszerzés után, a megkötött szerződések egyoldalú felbontása miatt a KEVIÉP vita nélkül megnyerné a Bíróságon a kieső hasznát. Így fizetni kellene további sok 100 milliót és még épület sem lenne belőle. Azután meg ott van a felvett hitel. Annak a készenlétben tartása és kamatai is fizetendő. Meg már kifizettük az előkészítés, tervezés költségeit is. Ez ujabb 100 milla.
  Kampányolhatsz ezzel a témával, de mond azt is meg, hogy ha rajtad múlna, mit tennél ebben a témában?

  Szórólapodból nekem az jött le, hogy ha rád szavaznék, akkor a laikus hozzánemértésre szavaznék. Kevered a szezont a fazonnal, összeadsz olyan számokat, amit nem lehet egy fogalomban kezelni. Ködös , megtévesztő propaganda ez.”
 • 142. dédi8 2010. január 15. 22:46
  „VörösPimpernel: Nem hittél nekem, pedig mondtam, hogy Palika elindul a Seres Mária-féle civil szerveződésen belől, mint parlamenti képviselő jelölt. Úgysem volt még hibbant szendvicsember a parlamentben. Majd a kis elől-hátul fűzős táblájára írogatja az interpellációkat.”
 • 141. VörösPimpernel 2010. január 15. 22:30
  „Ma megkaptam Németh Pál kampánylapját. Indul?”
 • 140. lacipapa68 2010. január 15. 18:52
  „Ez aztán a szólásszabadság!Tegnap este finoman bírálni merészeltem "mszp2009" egyedi stílusát.Nem durván és személyeskedve.Erre kimoderáltak.Tisztelt Délvilág!Melyik évet írjuk most?”
 • 139. scott1 2010. január 15. 15:34
  „Békés, szabad vallásgyakorlás az inkvizíció korában? Ajándék spanyol csizmával, de nem bánd ha fáj mert kiáztathatod a gyógyfürdőbe!”
 • 138. napiszar 2010. január 15. 14:55
  „"triatlonos" hát tőled tanultam 3-évig, és te nem tudod mért nem ülnek le egymással szemben, mert az egyik zsírral készült ételt eszik, a másik viszont olajjal a vallása végett, és nincs az a vendéglő aki kétféleképpen főzne, semmi politikai indíték nincs hová gondolsz!:)”
 • 137. triatlonos 2010. január 15. 14:30
  „A politikai hovatartozást úgy kellene tekinteni, mint a vallás gyakorlást. Vannak katolikusok, reformátusok meg még sok egyéb is, de az "átkeresztelkedettek" a legveszélyesebbek. Ami már nálam kicsapta a biztositékot, hogy állitólag értelmes, diplomás emberek nem ülnek le egymással az évvégi záró ebéden. Az MSZP -sek és az egyebek külön tartják.”
 • 136. Black&Red 2010. január 15. 14:19
  „Na igen!:) Két szelet kalácsért...”
 • 135. scott1 2010. január 15. 13:49
  „Nem kell bántani mszp2oo9-t mert felvállalja éles látását és hű maradt az elveihez. Én igenis annyi boldogságot kívánok neki 2o1o-re mint amennyit a névadójától kapott az ország az előző években. És ugyanannyi egészséget és szerencsét, mint ahogy a város vezetői háttérbe szorították önös és párt érdekeiket a város lakosságának boldogulása érdekében.”
154 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinturizmus indult a román kutakhoz

Január elseje előtt 30, most 50–60 magyar rendszámú autó tankol naponta a kiszombori átkelőhöz közeli, romániai Csanád benzinkútjánál. Tovább olvasom