Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Erdei Ferencet is leválthatják

Makó - Ha a Fidesz nyeri ősszel az önkormányzati választást Makón, várhatóan megváltozik a Makói Oktatási Központ Erdei Ferenc Tagintézményének neve. Tavasszal már Návay Lajos tiszteletére állítottak emléktáblát az aulában, Erdei szobrának viszont, amely ugyanoda került volna, azóta sem találnak jó helyet.
Egy valóságos és egy láthatatlan Erdei-szobor is van Makón. Előbbi az Erdei Ferenc téren áll – a másikat most a Makói Oktatási Központ Erdei-tagintézménye és a Pulitzer-kollégium mellé javasolta elhelyezni a képző- és iparművészeti lektorátus. Ez már a negyedik helye lenne: Hadik Magdolna szobrászművész 1971-ben készített, s a városnak ajándékozott portréja először a művelődési központban állt, majd 1988-tól az Erdei Ferenc szakközépiskola külső udvarában. Tíz év múlva a belső udvarba került, majd 2004-ben – mivel elkezdték építeni az új kollégiumot – útban volt, ezért áthelyezték az iskola sportpályája mellé. Innen a zsibongó építése miatt vették le 2007-ben, s az volt a terv, hogy ha az új közösségi tér elkészül, ott kap helyet. Aztán nyilvánvalóvá vált, hogy oda sem kerülhet, megváltoztak a körülmények. A szakközépiskola tulajdonosa a város, működtetője a megyei önkormányzat. 2006 óta a jobboldal vezeti a megye közgyűlését, az intézményt Makói Oktatási Központ név alatt összevonta a Galamb József szakközépiskolával, s nem állította fel a szobrot az aulában. A város kompetenciája, hogy új helyet keressen neki.
Véletlen egybeesés, hogy november 30-án, amikor a lektorátus a makói önkormányzattal közösen szemlét tartott a legjobb helyszínnek tartott Pulitzer-kollégium előtt, a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna épp Návay Lajos emléktábláját avatta ötven méterrel messzebb, odabenn, az iskola aulájában. A MOK igazgatója, Horváth Zoltán ezért nem tudott elmenni a szoborszemlére.

A városi képviselő-testület szerdán tárgyalt a szobor újbóli fölállításáról, végül mégis olyan határozat született, hogy célszerűbb meghagyni ezt a döntést a következő képviselő-testületnek. A makóiak úgy látják, ha ősszel a Fidesz nyeri az önkormányzati választást helyben, a tagiskola nevét is meg fogják változtatni, Návay Lajosra. – Ez közgyűlésen még nem került szóba, és egy ilyen döntést a tulajdonos egyetértésével célszerű meghozni – felelte kérdésünkre Kovács Kálmán, a megyei közgyűlés alelnöke. Hozzátette: neki nagyon rossz véleménye van Erdeiről, és szerinte valóban célszerű döntés lenne a névváltoztatás.

Népi író helyett alispán

Erdei Ferenc (1910–1971) népi író, szociológus, politikus, a parasztpárt egyik alapítója, makói hagymakertész család sarja a hívei szerint is „széles úton járt": 1949 és 1953 között földművelésügyi miniszter volt, amikor szovjet mintára bevezették a kuláklistát, lesöpörték a padlásokat, ellehetetlenítették a gazdálkodó családok életét. A forradalomban Nagy Imre mellett állt, de Kádár közbenjárására kegyelmet kapott. Az MTA főtitkára, majd az Agrártudományi Kutató Intézet igazgatója lett, szerepe volt az 1959-es téeszesítésben. Návay Lajos (1870–1919) Csanád vármegye alispánja, a Képviselőház elnöke, a történészek szerint a tiszta közélet megteremtésének elkötelezett híve volt. Szamuely Tibor terrorkülönítménye hurcolta el földeáki kastélyából, és gyilkolta meg 1919. április 27-én. Nevét az 1923-as alapítástól 1946-ig már viselte az iskola.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. dédi8 2010. július 12. 21:21
  „Javaslom neked még példaképül Ságvári Endrét, Szántó Kovács Jánost és szintén makói gyökerekkel rendelkező Apró Antalt. Jó szórakozást kívánok neked a sok-sok kellemes példaképedtől tanult okossággal együtt.”
 • 21. Novatus 2010. július 12. 19:31
  „Igazán érdekes kérdés: Návay kontra Erdei.
  Návay: született úriember, aki születési előjogait felhasználva a közélet tisztaságáért küzdött.
  Erdei: szinte a semmiből, szegény sorsú, hagymás paraszt családból származó makói legény, aki a SAJÁT tehetségéből lett az, aki.
  Ismerjük Horthy dilemmáját: azért nem mondott le a kormányzóságról, hogy megmentse a budapesti zsidóságot és hogy visszafogja a kutyákat. Kádár János a "legvidámabb barakkban", "aki nincs ellenünk, az velünk van" filozófiájával tette azt, amit tennie kellett. Különben mindkét személy esetében még nagyobb vérzivatar jött volna, mint ami jött végül... Ez a helyzet Erdeivel is. Szerintetek Stalin és Rákosi őrületében hogyan történtek a dolgok? Te ezt vállalod. Nem vállalod? Akkor kirándulsz egyet Recskre. Ja! A családod is..
  Egy már meghalt közszereplő történelmi szerepét szerintem NEM SZABAD pitiáner pártpolitikai csatározások célpontjává tenni. Különösen, ha az a személy makói és Erdei Ferencnek hívják.
  Mint volt keris diák határozottan tiltakozom, hogy a hosszú évtizedekig példaképünknek állított (és számomra mind a mai napig példakép) Erdei Ferenc emlékét, a saját makaiságunkat a "forradalom" hevében megalázzuk.
  A tisztelt hozzászólókat pedig barátsággal a történelem elmélyültebb megismerésére buzdítom.
  És természetesen látókörük bővítésére... :-)”
 • 20. xgtx14 2010. július 11. 23:48
  „Erdei múltja tény, ezt nem vitatom. De ahogy a Fidesz képbe jött Makó térségében, rögtön bolygatni kellett az iskola nevét is. Így pedig már a politika is szerepet kapott benne.”
 • 19. dédi8 2010. július 11. 21:29
  „Amennyiben Erdei Ferenc nem a kommunizmus nevében követte el az emberiség elleni tetteit, hanem más gyilkos eszme nevében, akkor sem lenne méltó arra, hogy bármit is elnevezzenek róla. Itt nem a politika, hanem egy ember érdeme szól arról, hogy iskola viselhesse a nevét. A KERI pedig még a mai napig sem Erdei iskola néven él a köztudatban...”
 • 18. xgtx14 2010. július 11. 11:16
  „Szerintem ezt a kérdést nem a kommunizmus felől kellene megvizsgálnunk, hanem az iskola hírneve alapján. Az iskola már ´77 óta viseli Erdei Ferenc nevét, ezt a néhány évtizedes történelmet pedig szerintem nem kellene megváltoztatnunk. Ha a politika keze már idáig is elér, akkor nem ártana elgondolkoznunk azon, hogy van-e beleszólásunk környezetünk változásaiba...

  (Egy KERI-s diák)”
 • 17. dédi8 2010. július 07. 19:15
  „Akkor még egy szóra álljunk meg. József Attila, Illyés Gyula, Ady Endre soha nem volt kommunista, csak a kommunisták szerették volna beállítani őket annak. A kommunizmus a világ egyik legártalmasabb eszméje 100 millió áldozatot követelt. A mozgalmi verseket nem kommunista versek, ezt csak az iskolában próbálták meg elhitetni velünk a kommunista ideológia jegyében. A fent említett írók, költők viszont soha nem voltak fasiszták, pedig de sok hazaszeretetről szóló versük, írásuk van.
  Igazad van, hogy nem kell egyszerűsíteni, de akkor te se tedd.”
 • 16. 3évesférfi 2010. július 06. 23:38
  „Jó-jó, azért álljunk meg egy szóra, Nagy Imre kommunista volt, Illyés Gyula, József Attila is jódarabig. Ady, Tóth Árpád, Radnóti munkásversei adottak. Teljesen mást jelentett kommunistának vallani magad a ´30-as, ´40-es években, mint a ´80-asokban, nem ilyen egyszerű ez. MInt ahogy a hazaszerető ember sem volt feltétlenül nyilas keretlegény ´44-ben.”
 • 15. jha 2010. július 06. 17:29
  „Névjavaslatom:

  Orbán Viktor Oktatási Központ

  Mágori Józsefné Tagintézmény
  és
  Magyar Anna Tagintézmény”
 • 14. mj52, 2010. július 06. 16:35
  „11-T.-zolibá, Mi történt? Nemrég még a fejek porba hullását óhajtottad DM -nél. most meg "gratula", meg "köszönöm". De a tárgyhoz, 7 milla az valóban sok pénz, de gyanitom hogy itt többről lehet szó mint a kádak megfelelő helyre való tologatásának a dirigálásáról.”
 • 13. richifater 2010. július 06. 12:50
  „Débi8 mi mindig munkábol éltünkmeg nem ugy mint a mostani újgazdagok akik azt se tudják hogy mi az a munka, valószínű ezek közé tartozol teis.”
 • 12. billyidol 2010. július 05. 21:45
  „Dédi8! Nálad az öt pont. Teljesen igazad van.”
 • 11. zolibá 2010. július 05. 19:47
  „Gratula Bakos András. Végre látunk egy kis visszatekintést is.
  Ötlet: szerdai testületi ülésen elhangzik, hogy a gimi átépítésénél, a Kálvin téri suli bővítésénél, a Hagymaháznál a dirik ingyen végezték a munkát, a végső stádiumban ők határozták meg az utolsó részleteket. Ez elvárás is volt, s a jutalom: ők lettek a gazdái. Az a szakmai felügyelet nélkül nem lett volna olyan, amilyen. Most a fürdőnél is szükség lesz. Csupán hét millióért, Kovalcsics ezt is el tudja végezni. Meg fogja mondani, hogy a kád így álljon, a belsőépítész munkáját pedig felül fogja írni. Arra a 13 hónapra ez aprópénz. Alig 500.000,- Ft/hó! Ezért a szakmunkáért (mert alaposan megvizsgálta Buzás Úr és PSZM csapata a piacot) máshol jóval többet fizetnek...
  Csak egy baj van. Ez a munka max. 2 hónapig tart. Mivel tudva levő, hogy amíg alapoznak, nem tologatják a kádat a munkások, mivel még meg sem vették. Így a 7 milla, 2 hónapra az 3,5 millió/hó! Ez a magasan képzett benzinkutas, klímaszerelő, kőműves végzettségű választott képviselőinknek aprópénz? Vagy csak fel sem tünt nekik?
  Szerintem a téma megérne egy cikket. Előre is köszönöm.”
 • 10. Tony_Soprano 2010. július 05. 19:10
  „Lehetne például:Salvatore Lo Piccolo ő sokat tett a szakszervezetért!:):D”
 • 9. Ungarn 2010. július 05. 17:21
  „De sokan visszasírják most azt az átkos TSZ rendszert! Moist van egy pár kiskirály a régi TSZ-ek vagyonából és a kisemberek a munkaügyi központ előtt állnak sorba,pedig ...”
 • 8. mj52, 2010. július 05. 16:45
  „A tsz-esitésnél nagyobb kárt csak a prvatizáciö okozott, mennyi munkahely szünt meg a tsz- ek ,állami gazdaságok szétverésével, nem volt annyi munkanélküli, hajléktallan, csavrgó,stb, mint most.
  Volt kmk, meg szeminárium, amit a többség a pokolba kivánt, de volt mindenkinek munkája, megélhetése.”
 • 7. szatyi 2010. július 05. 15:47
  „"A múltat végképp eltörölni"?”
 • 6. exchange 2010. július 05. 15:38
  „5. jogos.”
 • 5. Ungarn 2010. július 05. 15:33
  „Isten irgalmazzon a makói fideszesektől! Ha ez a legfontosabb kérdés akkor mi lehet a többi?”
 • 4. dédi8 2010. július 05. 14:34
  „Kedves richifater!
  Mondjuk (így szépen helyesen magyarul) itt egy iskola nevéről van szó. Erdei elvtárs több ember haláláért felelős, mint belügyminiszter és még több emberi élet megnyomorításáért, mint az erőszakos TSZ-esítés. Ideje lenne végre a még élő gyilkosokat, mint Biszku Béla, Horn Gyula stb. leültetni egy életre és ideje lenne az elpatkolt tömeggyilkosok neveit örző utcákat, közintézményeket átnevezni.”
 • 3. exchange 2010. július 05. 13:57
  „Hát egy kis névváltoztatás télleg kellene mindkét sulinál.
  Galamb József Szakképző iskola a Makói oktatási központ szakképző iskola és kollégium tagintézménye Helyet lehetne ez:
  Makói oktatási központ szakképző iskola és kollégium Galamb József tagintézmény
  másik:
  Makói oktatási központ szakképző iskola és kollégium Erdei Ferenc tagintézmény

  Minek egy névbe kétszer hogy Szakképző iskola?????

  zsibongó az mi? ha valaki tudja írja már le.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla és utca őrzi Szundy Jenő emlékét Makón

Gyümölcsészeti egyesületet hozott létre és korszerű gyümölcstermesztési eljárást alakított ki a makói Szundy Jenő. Halálának évfordulója július 4-e. Tovább olvasom