Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Erdei születésére emlékeztek Makón

Zsenijét méltatták, de életművének ellentmondásaira is rávilágítottak az emlékezők tegnap az Erdei Ferenc-emlékünnepségen Makón. A város szülötte, író, tudós és politikus kilencvenöt éve született.
Fotó: Gyenes Kálmán
Siket István alpolgármester szerint nagy ember volt nagy eredményekkel és nagy tévedésekkel, Péter László irodalomtörténész pedig tragikus hősként jellemezte Erdei Ferencet, aki most lenne kilencvenöt éves – 1971-ben hunyt el. A makói szülőháznál tegnap tartott emlékünnepségen elhangzott róla: lángész volt, de mint minden zsenit, a történelem őt is próbára tette, s meg is törte olykor. Péter László szerint a legkiválóbb népi írók egyike volt. Egy makói hagymatermesztő család sarjaként vált tudóssá, kutatóvá és politikussá, lett az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára.

Nagy szerepe volt a makói hagymás társadalom szervezésében éppúgy, mint a világháború után, az ideiglenes kormány minisztereként a földosztásban. Ezt követően viszont szembefordult mindazzal, amit korábban hirdetett: különböző vezető posztokon olyan intézkedések fűzhetők nevéhez, mint az erőszakos kolhozszervezés, a tanyák felszámolása, a padlássöprések és a rendőri-bírói önkény kiteljesedése. Vajon mi játszódott le benne? Vívódott-e? – kérdezte Péter László. Egy biztos: 1956-ban felismerte, hogy tévúton járt, és ezt követően egy új magyar agrármodell kidolgozásán dolgozott, illetve azon igyekezett, hogy emberibbé, demokratikusabbá tegye a szövetkezeteket.

A megemlékezést követően a város, a nevét viselő szakközépiskola és az emlékét őrző társaság képviselői koszorúzták meg a szülői házon lévő emléktáblát, majd szobrát, síremlékét és az iskola udvarán lévő emlékhelyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói engedély – iszapbányászatra

Makó önkormányzata hozzájárult, hogy a Maros-parti strandfürdő területéről is ki lehessen termelni a… Tovább olvasom