Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Erdő lett a császárfákból

A másfél éve tövig visszavágott kínai császárfák már szinte erdővé serdültek Pitvaroson. Némelyik 18 hónap alatt 5-6 méter magasra nőtt. A közelükben lévő, tízéves akácok kisebbek.
Három évvel ezelőtt ültették el az első kínai császárfát Pitvaroson. – Akkor még nem tudtuk, hogyan kell gondozni, metszeni, így az a tő kicsit satnya lett. Ez azonban nem szegte a kedvünket. Amit csak lehetett, megtudtunk a gyorsan növő fáról – mondta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.
A pitvarosi önkormányzat 2013-ban már egy kisebb erdőt ültetett. Jelenleg a császárfa kétféle változatával rendelkeznek, amelyek a legideálisabbak a magyarországi körülményekhez. Eddig összesen 1300 tövet ültettek, és új csemeték vásárlását is tervezik.

A másfél éve visszavágott császárfák már 5-6 méter magasak. Hatalmas leveleik pedig akár 40-70 centiméter átmérőjűek is lehetnek. A szerző felvétele
A másfél éve visszavágott császárfák már 5-6 méter magasak. Hatalmas leveleik pedig akár 40-70 centiméter átmérőjűek is lehetnek. A szerző felvétele

–Mivel nem Magyarországon honos fáról van szó, ezért kül-, illetve mezőgazdasági területen tilos a nevelésük. Mi belterületi portákra ültettük a császárfákat. A legöregebb telepítést 2013 év végén visszavágtuk, egészen a tövéig. Az eltelt másfél év alatt 5-6 méter magasra nőttek, a törzsük átmérője férfi felkar vastagságú. Már egybefüggő árnyékot adnak, lassan az aljnövényzet kezd eltűnni mellőlük – mutatta Radó Tibor. Az önkormányzat a főutcán is ültetett pár tövet néhány hónapja. A kis csemeték ma már jóval embermagasság fölött járnak. Az alsó leveleik még elérhetők, körülbelül 40 és 70 centiméter átmérőjűek.

– A levelek nagy mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg és sok oxigént termelnek. A kis császárfaerdeinkben már szinte harapni lehet a levegőt. Ezt azok mesélik, akik a környezetükben élnek.
Pitvaros polgármestere azt is elmondta, körülbelül 5-8 év kell ahhoz, hogy a fák törzse elérje az átlagosan 35 centiméteres átmérőt. Ha ezt a méretet elérik, akkor vágjuk ki a császárfákat. Épület- és bútorfaként fogjuk hasznosítani, de kiváló a fűtőértéke is, körülbelül olyan, mint az akácé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elöregednek, pedig sok a gyerek

Elöregednek, pedig sok a gyerek
Minden ötödik lakos gyerek Árpádhalmon. Egy kimutatás szerint a térségben ott él a legtöbb 18 év alatti, mégis elöregedő településnek számít. Tovább olvasom