Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Ereje teljében a nagylaki Toldi

Kisgyermekkorában nem volt tévéjük, és édesanyja gyakran olvasta neki a Toldit. Akkor döntötte el a vékony dongájú srác, hogy ő is nagy és izmos lesz. Ma ő Magyarország ötödik legerősebb embere: a nagylaki Vörös Jánost Fekete László indította el a natúr erős emberek versenyén. Az eredmény: számos dobogós helyezés – szerek nélkül.
Vörös János azt mondja, kisgyerekkorában épp olyan vékony volt, mint most a kisfia, Jánoska. Fotó: Dékány Dóra
A világ legerősebb emberei még tavaly októberben mérték össze erejüket, a négyfős csapatok között magyar, szlovén és szlovák együttes is szerepelt, de indult egy „vegyes" összeállítás is, ennek egyetlen magyar tagja a nagylaki Vörös János.

– Fekete László rendezte a versenyt, és ő szervezett be engem is ebbe a sportba – magyarázta a fiatal erőember. – Tavaly a televízióban versenyhirdetést tett közzé mesterem, hogy natúr erős embereket vár versenyezni Dabasra. Jelentkeztem, aztán a családommal elutaztunk. Miután Laci megnézett, azonnal az öltözőbe küldött. Hát így kezdtem a versenyzést.

Vörös János édesapja mindig azt mesélte, hogy gyermeke óvodáskorában olyan vékony kisfiú volt, hogy kétszer érte körbe a nyakát az első ingecskéje, ma pedig nincs olyan ing, ami beérné.
– Annyira vékony és kis növésű gyerek voltam, mint most a fiam. Tíz év edzés során, természetes erőépítéssel értem el ezt az erőt, amivel most rendelkezem – kezdte Vörös János. – Gyermekkoromban nem volt még tévénk, és édesanyám a Toldit olvasta esténként lefekvéskor nekem. Nem születtem erős embernek, és éppen ezért tetszett meg azonnal Toldi rettenetes ereje. Én is ilyenné akartam válni, és tíz évvel ezelőtt, mikor katona lettem, elkezdtem edzeni.

Hat évig csak hobbiszinten foglalkozott ezzel a sporttal, ám ekkor élőben látta a Siófokon megrendezett csapatolimpiát, és ez döntő elhatározásra vezette. Húsz ország vett rész ezen a versenyen, és ekkor már annyira megtetszett neki ez a sport , hogy hazatérve saját maga készített egy kőgolyót, amivel azóta is rendszeresen edz. Semmilyen doppingszert vagy fokozót nem vesz magához. Az úgynevezett „natúr erős emberek" jókat esznek, és sokat edzenek, hogy versenyről versenyre erősebbek legyenek.

– Úgy látom, az idő hozza meg a várt eredményt. Kitűzök egy célt, egy súlyt, keményen dolgozom, és egyszer csak sikerül teljesítenem. Ez nagyon jó érzés. Legutóbb egy 140 kilós kőgolyót raktam fel egy dobogóra, legközelebb még nehezebbet fogok felemelni. Az érzés, hogy valamit eddig nem bírtál megemelni, és egyszer csak sikerül, nagyon jó. Csupán arra vigyázok, hogy csak az edzéseken és a versenyeken használjam az erőmet, virtuskodni nem szoktam.

Márti, János felesége a legszigorúbb étkezési tanácsadója az emberének a versenyek előtt éppúgy, mint a hétköznapokon.

Tavaly augusztusban Sümegen a Kinizsi-versenyen, valamint a Toldi-versenyen második helyezés ért el. Az októberi Európa Legerősebb Csapata nevű viadalon a negyedik helyezést gyűjtötte be társaival.

Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthoni segítők Makón

Megkezdte munkáját az Otthon Segítünk Alapítvány makói csoportja – az önkéntes csapathoz… Tovább olvasom