Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Esélyegyenlőség nagylaki módra

Nagylak - Esélyegyenlőségi díjat nyert a megyei hivataltól Nagylak önkormányzata, többek között azért, mert még a kihívás napi programba is bevonták a fogyatékkal élőket.
– Gond nélkül be tudok menni a polgármesteri hivatalba, a művelődési házba, a rendelőbe vagy a postára is, egyedül az egyik kisboltba nem – mondta lapunknak Nagylakon a 75 esztendős Kovács Jánosné, aki két éve, egy baleset óta közlekedik járókerettel, amit egyébként Trabantnak hív. Annak ellenére, hogy nehezen mozog, aktív életet él: még az idén először megrendezett májusi, kihívás napi programba is bekapcsolódott. Részt vett abban a stafétaváltóban, amelyben a falu lakói 70 méterenként futottak vagy gyalogoltak a kendergyári, 70 méteres kémény makettjét használva stafétabotként. A megyei esélyegyenlőségi koordinációs iroda többek között azért is tüntette ki a falut nemrég, mert ezen a téren is figyel a fogyatékkal élőkre.

Gyarmati András, Nagylak polgármestere elmondta: az 540 lelkes községben mindössze 15 ember van, aki valamilyen fogyatékkal él, ám ettől függetlenül az utóbbi néhány évben minden közintézményben megoldották – ráadásul saját erőből – az akadálymentesítést. Most azt szeretné elérni, hogy a falut kettészelő vasút átkelője legyen biztonságos a elektromos kerekes székkel közlekedők számára, mert ennek első, kis kerekei a szintbeli különbség miatt elfordulnak, és a sínek közé szorulnak. Ebből kis híján tragédia is történt, mert volt, hogy egy olyan fiatalembert kellett kiszabadítani, aki beszélni sem tud. Ez ügyben levelet is írt már a MÁV szegedi pályavasútközpontjába – válasz egyelőre nem érkezett. Amikor mi érdeklődtünk, azt mondták: ennek műszaki megoldása több tízmillió forintba kerülne, ezt pedig aligha tudják vállalni itt, illetve más hasonló átjáróknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végéig elkészül a török húsüzem

Áll a török húsüzem 2500 négyzetméteres csarnokának váza a makói ipari parkban, és év végéig be is fejeződik az építkezés. Tovább olvasom