Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Eső verte fokhagyma

A nyár eleji őszies időjárás miatt csaknem negyedével kevesebb fokhagymát szedtek fel a napokban az általunk megkérdezett makói termelők, mint amire számítottak. A boltban vett őszi fokhagyma gerezdjei olykor tönkremennek: ennek az az oka, hogy a növény vízállásos területen termett.
Itt az idei termés, most a feldolgozás köti le a gazdákat Fotó: Frank Yvette
A szegedi Barna Szilvia gyakran vesz makói fokhagymát, eddig bízott is a zöldség minőségében, ám a néhány hónappal ezelőtt vásárolt füzér gerezdjei gyakorlatilag szétmállottak. Valóban, több hipermarketben is kaphatók olyan lédig fokhagymafejek, amikből gyakorlatilag vadászni kell a használható darabkákat.

– Egyszerűen nincs hagyma a héj alatt, és úgy látom, kívülről befelé terjed ez a pusztulás. Szomorú, hogy még most is lehet a boltokban kapni ilyen állapotban lévő zöldségeket – panaszolta az asszony.

Jancsik Jánosné makói termelőtől megtudtuk: akkor viselkedik így az őszi fokhagyma, ha vízállásos területen nő, és gyorsan megszívja magát nedvességgel. A család négyhektáros termőterületén is volt egy ilyen szakasz, így az itt nőtt hagymát kellett először feldolgozniuk. A tavaszi termésben is bukkanhat ilyen zöldségre a vásárló.

– Az elvártnál kisebb fejek nőttek idén, már végeztünk a betakarítással, most a pucolás és a tárolás a fő feladat – mondta az asszony. – Míg egy átlagos évben több mint három és fél mázsányit szedünk fel hektáronként, most alig 2,8 mázsás a termés. Szerencsére a belvíz nem vitt el túl sokat, de nagyon gyenge volt a nyár eleje, az őszt idéző időjárás miatt kevesebb napsütés érte a termést, mint ami elvárható lett volna, ezért satnyábbak a fejek. Ugyan még így is érdemes csinálni, hiszen fokhagyma- és gyökértermelésből tartjuk fenn a családot. Nehéz munka a fokhagymázás, a duggatást még mindig kézzel végezzük, ilyenkor az egész családnak dolgoznia kell, bár gondolkozunk a gépesítésen is, de ennek hatalmas költségei lennének.

– Nagyon sok termelőnek a földön rothadt el a termése a magas vízállás miatt, és csaknem fele mennyiséggel számolhatunk, mint a jó években – fogalmazott András Károly, a fokhagyma-felvásárlással foglalkozó makói Statívum Bt. művezetője. Megtudtuk: többféle betegség is megtámadta az idei termést, a vízben ugyanis jobban terjed a fonalféreg is, ami egy növénytől kiindulva körkörösen fertőzi a töveket. Bakteriális fertőzéssel is számolni kellett: sok hagyma szára „eltaknyosodott", így gyakorlatilag felszedhetetlenné vált a termés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz gyermeket nevel egyedül

Tízgyermekes család lakik a makói Móricz utcában. Az édesanya, Siposné Hadvina Magdolna immár több… Tovább olvasom