Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Esőbe hajló majális Makón

A Maros-part helyett idén a Deák Ferenc utcában majálisoztak a makóiak. Az ünnepet körhinta, vásár, céllövölde tette hagyományossá, és a borús ég sem tudta elrontani az emberek kedvét. A nap sztárvendége Demjén Ferenc volt.
A szomorkás idő ellenére folyamatos üzem volt a körhintákon. Fotó: Schmidt Andrea
Egész nap lógott az eső lába a majális napján Makón, ám a rossz idő szemmel láthatólag nem zavarta meg az ünnepelni, kikapcsolódni vágyókat. Minthogy a Maros-partról még mindig nem húzódott vissza a folyó, a programot a szokásos helyszín helyett a Deák Ferenc utcában tartották meg. A nagyszínpadon egymást váltották a műsorszámok, a piac utcájában árusok bódéi sorakoztak, a parkolóban körhinta, céllövölde csábította a közönséget.

Az egyik fiatal pár, Erdei Róbert és Diós Andrea kétéves kisfiukkal érkezett, mint mondták, főleg az ő kedvéért látogattak ki a vurstliba. Mint a fiatal édesanya elmondta, egy vagyont itthagyhattak volna, ha mindent megvesznek, ami a fiatalúrnak megtetszett. Az egyik árus viszont, aki kérte, hogy ne írjuk ki a nevét, arra panaszkodott, hogy magas a helypénz – hozzátette, persze, hogy tudja, hogy ez az önkormányzat egyik bevételi forrása, és másutt szednek ennél többet is. Az, hogy május elseje eredetileg munkásmozgalmi ünnep, mindenkinek eszébe jutott, akit megkérdeztünk, de igazából nagy jelentőséget senki sem tulajdonított neki. A politikai pártok közül egyébként egyedül az MSZP képviseltette magát a majálison – újságokat, tollakat és a gyerekek nagy örömére lufikat osztogattak a párt aktivistái; a standoknál délelőtt Buzás Péter polgármester, honatya és Molnár László helyi elnök is időzött egy darabig.

A makói majális – számokban

A vurstliban sokféle játéklehetőség várta a felnőtteket és a gyerekeket: a dodzsemmel például 500 forint volt egy kétperces menet, a céllövöldében 150 forintba került egy lövés. Virslit nem láttunk, de hot-dogot virslivel igen, mustárral, sőt ketchuppal és majonézzel is lehetett kérni 300 forintért. A dobozos Borsodi ára ugyancsak 300 forint volt. A pattogatott kukorica nagy zacskóval 450, közepessel 300, kicsivel 150 forintba került. A legdrágább lufiért 2000 forintot kellett fizetni. 
Többen is elmondták nekünk: a makói majális a Maros-parton az igazi, mert ott családok, baráti társaságok ünnepelhetnek együtt, főzhetnek közösen. Erre most nem volt lehetőség, éppen ezért igyekezett a programokat szervező Közművelődési Kht. olyan műsort összeállítani a Deák Ferenc utca elejénél felállított színpadra, ami akár egy egész családnak szórakozást kínál az unokától a nagyszülőig. Ennek jegyében kora délelőtt zenés gyermekműsorok, déltájban nótaszó, este pedig a Bagi- Nacsa duó, Galambos Dorina és Demjén Ferenc várta az érdeklődőket. Tűzijáték ezúttal – az árvízi védekezés költségeire való hivatkozással – nem volt a nap végén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodakonferencia

Makó négy testvérvárosa képviseltette magát azon a nemzetközi óvodapedagógiai konferencián, amit… Tovább olvasom